Syksyn messujen peruuntuminen toivottavasti koronan viimeinen maili

Kespron blogissa Hannu Korhonen: ”Nyt rantaan iskevät aallot ovat kaiken toivon mukaan viimeisiä isoja. Olemme varmasti yhtä mieltä siitä, että olemme kaikki melko puhki ruudun äärellä istumiseen.”

Julkaistu

Teksti

Hannu Korhonen

Logistiikasta tuttu viimeisen mailin problematiikkaa käsitellään tänä syksynä myös tapahtumajärjestäjien keskuudessa, erityisesti mitä tulee erilaisten ammattimessujen järjestämiseen. Vastuullisina toimijoina erilaiset messujärjestäjät ovat joutuneet peruuttamaan tapahtumat myös tältä syksyltä, kuten on toistuvasti tehty viimeisen puolentoista vuoden aikana. Esimerkiksi merkittävimpänä ravintola-alan tapahtumista syksyn osalta peruttiin Fast Food, Cafe & Restaurant -messut.

Suomen suurimpana foodservice-alan messujärjestäjänä olemme samoin Kesprossa joutuneet toteamaan, että tämän hetkisestä pandemiatilanteesta johtuen tämä syksy ei ole oikea aika järjestää Kespron seitsemän paikkakunnan messukiertuetta, Kespro Expo -tapahtumaa tai Kespron ja Bocuse d’Or yhteistyötapahtumia. Tämän lisäksi olemme peruneet osallistumisemme kumppaniemme erilaisiin tapahtumiin ja messuille. Vastuullisuustapahtumaa Maailma Kattilassa olemme siirtäneet alustavasti lokakuulta marraskuulle – tapahtuma olisi koko Kespron vuoden ensimmäinen ja ainoa yleisötapahtuma.

Elämme tänä syksynä toivottavasti akuutin koronapandemian viimeisiä hetkiä ja nyt rantaan iskevät aallot ovat kaiken toivon mukaan viimeisiä isoja. Juuri nämä hetket ovat tapahtumajärjestäjien kannalta raskaita ja vaikeasti hyväksyttäviä – olemme niin lähellä loppua, mutta silti tämän syksyn tilanne, viimeinen maili, on vakavuudessaan kuten aiemmat epidemiapiikit. Käytössä olevin turvallisuuskeinoin messuja ja tapahtumia voitaisiin jo järjestää, mutta riski tartuntojen lumipalloefektin syntymiselle on liian suuri turvatoimista huolimatta – tällaista ihmisten terveyteen kohdistuvaa riskiä ei voi vastuullinen tapahtumajärjestäjä ottaa.

Finlandia-talossa järjestetty PRO2021 -gaala oli hieno taidonnäyte siitä kuinka koronaturvallinen tapahtuma voidaan järjestää. Tapahtumassa testattiin kaikki taloon tulevat henkilöt vieraista henkilökuntaan ja artisteihin. Valitettavasti PRO2021 -gaalasta saadut opit eivät välttämättä auta esimerkiksi foodservice-alan messujen järjestämisen suhteen. Väkimäärän huomattavasti kasvaessa ja tapahtuman siirtyessä vaikeammin hallittavaan tilaan, kuten useiden sisäänkäyntien ja kymmenien näytteilleasettajien logistiikan täyttämään messuhalliin, riski koronaturvatoimien pettämisestä on aidosti olemassa.

Keväällä järjestimme Kesprossa Food & Inspirations -virtuaalitapahtuman, joka saatiin toteutettua laadukkaasti ja asiakkaitamme palvellen, ja josta saimme myös paljon positiivista palautetta. Valitettavasti foodservice-alalla virtuaalimessujen toistuva järjestäminen ei ole ratkaisu alalla vallitsevaan ihmisten ja ideoiden kohtaamisongelmaan. Tietokoneen ruudun kautta ruoka-alan ammattilaiset voivat imeä ideoita ja inspiraatioita vain tiettyyn rajaan asti – todellinen innovointi syntyy uutuusmakuja maistellen ja samalla sparraillen. Keittämisen taidetta ei valitettavasti, tai oikeammin onneksi, voida simuloida virtuaalisesti. Kespron osalta katsoimme, että ilman ruokien ja uusien tuotteiden maistelua toteutettava virtuaalimessukonsepti toimii ainoastaan kerran vuodessa. Olemme varmasti yhtä mieltä siitä, että olemme kaikki melko puhki ruudun äärellä istumiseen.

Pilven hopeisena reunuksena näemme sen, että ravintolat ovat auki ja asiakkaita ruokaelämysten pariin on riittänyt loppukesän laitaan saakka. Toivottavasti hyvä ravintoloissa käynnin tunnelma säilyy myös syksyn yli.

Juuri tulleen tiedon mukaan tapahtumien kahden metrin turvaväli- ja lohkovaatimukset tulevat poistumaan. Tämä antaa ravintoloille ja tapahtumajärjestäjille osviittaa lähestyvän pikkujoulukauden tilanteen tarkasteluun ja suunnitteluun. Ja ensi keväänä näemmekin jo paikan päällä Kespron valtakunnallisella Food & Inspirations -messukiertueella.

hannu korhonen 150x150jpg

Hannu Korhonen
Markkinointijohtaja
Kespro

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä