Viisi vinkkiä parempiin hot dogeihin

Lantmännen Unibaken keittiömestari Marko Hirvonen on kouluttanut ammattikeittiöitä leivonnaispakasteiden käsittelystä ja tuunauksesta jo kymmenen vuotta. Kysyimme häneltä parhaat vinkit, kuinka hot dogeilla saa tehtyä vaikutuksen. Tässä Markon vinkit!

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Lantmännen Unibake

Kuvat

Lantmännen Unibake

1. Sämpylä huomataan ensimmäisenä

Laadukas, näyttävä sämpylä aloittaa premium hot dogin rakentumisen. Rakenne sämpylässä on hyvä olla ilmava, pehmeä ja helppo haukata. Hodarisämpylä on parhaimmillaan höyrytettynä, koska se on silloin lämmin, pehmeä ja helppo syödä.

Hot dog -sämpylöitä on eri kokoja ja ulkonäköjä eri käyttötarkoituksiin. ”Esimerkiksi päältä leikattu, 17-senttinen ja upean kiiltävä Vaasan Street Food Biggie Hot Dog mahdollistaa ruokaisan ravintola-annoksen. Pieneen nälkään taas sopii SBS Royal Durum Hot Dog, pieni sämpylä kauniilla ripotteilla. Onpa olemassa myös SBS Ranskan Hot Dog -sämpyläkin, jossa on kolo nakkia varten ja patonkimaisempi rakenne”, Marko Hirvonen kuvailee.

2. Anna pääraaka-aineen loistaa

Nakki ja makkara ovat kiistattomia klassikoita hot dogin täytteinä, mutta voit myös käyttää mielikuvitusta. Täytteet voivat olla kananugeteista hummeriin ja kaikkea siltä väliltä.

”Itse tykkään perushodareista paljon – lätkämatsissa hyvä nakki, sinappi, ketsuppi, kuivattu sipuli ja kurkkusalaatti ovat parasta. Joskus itämainen versio - friteerattu kana, hyvä coleslaw ja seesam-majoneesi maistuvat. Minusta nakkien lisäksi hyvin toimii vaikkapa laadukas raakamakkara, pulled pork ja kana”, Marko kertoo


Lihavaihtoehtoja keksitään usein hyvin, mutta ei kannata unohtaa vege- ja vegaanivaihtoehtoja. Kasvipohjaisten ”nakkien” lisäksi hyvä vaihtoehto on suomalaisten pitämä porkkana.

”Esimerkiksi reseptissäni The Angry Carrot otin täytteeksi savupaprikalla ja hunajalla maustetun porkkanan ja se resepti sai paljon kiitosta ruokamessuilla”, Marko vinkkaa.

3. Kokoa fiksusti

Mieti kokoamisjärjestys toimivaksi prosessien ja syöjän kannalta. Raaka-aineiden tulisi olla valmiina lähettyvillä, koska kokoaminen ei saa viedä liian kauan aikaa. Pääraaka-aine yleensä laitetaan ensin dogiin, sitten muut täytteet, kastikkeet ja lopuksi viimeistely. Dogi on kiva viimeistellä pienellä rapealla elementillä, koska se tasapainottaa pehmeää hodaria. ”Esimerkiksi paahdettu sipuli ja kaalista tehty rapsakka coleslaw toimivat”, Marko suosittelee.

Hodareissa on kahta linjaa – helposti syötävää versiota ja pöydässä syötävää ronskimmin täytettyä, runsaampaa mallia. ”Testaa itse, kuinka realistinen hot dog on syödä, älä innostu ihan liikaa täytteiden kanssa”, naurahtaa Marko.

4. Yksinkertainen on kaunista

Jo muutamilla raaka-aineilla teet hyvän hodarin! Markon perussääntönä on ”nakki, salaatti, soosi”. Hot dogiin voi tuoda toisiaan täydentäviä vastakohtia eli joskus rasvaisen makkaran kanssa sopii tulisempi kastike.

Makujen tasapainot ovat lopulta aika yksinkertaisia. ”Jos ajattelet klassista hot dogia, siinä on nakki, jossa on rasvaa, hapokas sinappi, makean hapokkaat ketsuppi ja kurkkusalaatti sekä sipuli tuomassa rapeutta. Ei ole sattumaa, että ympäri maailmaa syödään hodareita tällä voittamattomalla yhdistelmällä”, Marko tuumii.

5. Asiakaskunnan mieltymykset mielessä

Tunnet asiakkaasi, joten löydät varmasti hyviä ideoita hot dog -valikoimaan. Kannattaa kokeilla rohkeasti uusia sämpylöitä, uusia täytteitä ja uudenlaisia makumaailmoja. Voit kokeilla rohkeasti premium hot dogia ruokalistalle, se sopii muuallekin kuin grilleille. Isohkolla raakamakkaralla ja kookkaalla sämpylällä sekä kivalla side-annoksella hot dogistakin saa myyvän ravintola-annoksen.

Vegaanien huomioiminen on helppoa sämpylöiden puolesta, koska Lantmännen Unibaken kaikki hot dog -sämpylät ovat vegaanisia. ”Vantaan Petikon leipomossamme ei ole lainkaan käytössä maitoa ja munaa, joten samat sämpylät sopivat monille allergikoille”, Marko muistuttaa.

Jututtamalla asiakkaita ja henkilökuntaa saat hyvin ideoita kehitystyöhön. Lantmännen Unibaken reseptipankissa on paljon valmiita ideoita premium fast foodiin, jos kaipaat inspiraatiota.

Fast food -valikoima uudistuu Lantmännen Unibakella vuonna 2021. Tutut Schulstad Bakery Solutions -sämpylät muuttuvat Vaasan Street Food -brändin alle ja mielenkiintoisia uutuuksia lanseerataan. Vaasan Street Food on tuttu merkki kotikeittiöistä ja nyt myös ammattilaisille! Löydät uudet, tyylikkäät laatikot omasta tukustasi. Suurin osa Lantmännen Unibaken sämpylöistä leivotaan Vantaan Petikon leipomossa ja valikoimassa on mukana muutamia kansainvälisiä makuja, kuten Pretzel Burger Saksasta.

Hampurilaissampylat-VSF-logolla

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä