Whole food - ikuisen terveyden etsijöille

Kun asiakas tilaa kahvin kyytipojaksi jotakin vegaanista, jauhotonta, sokeritonta ja maidotonta, palveltavanasi on harvinainen aarre, aito whole food -asiakas.

Julkaistu

Teksti

Nina Sarell

Kuvat

Stockfood

Kaikkea kokonaista, tummaa ja luonnollista rakastava whole food -ruokafilosofia sykkii vahvana terveystrendien ytimessä. Tiukkaan whole food -puritaaniin törmää enimmäkseen suurkaupunkien trendihautomoissa, mutta suuntauksesta kiinnostuneita on joka puolella. ”Oikeaa ruokaa” suosiva ajattelu vaikuttaa tiedostavien kuluttajien valinnoissa myös Suomessa. Trendi nostaa muun muassa luonnollisesti makeutettujen, gluteenittomien ja maidottomien vaihtoehtojen kysyntää.

Nämä ilahduttavat

  • leivonnaiset ilman valkoista sokeria ja vehnäjauhoa
  • raakaruokosokeri ja hunaja
  • vähäsuolaiset tuotteet
  • speltti, tattari, kvinoa
  • villivihannekset
  • pähkinät ja siemenet
  • vegaaniset vaihtoehdot

Whole foods -henkistä kuluttajaa ilahduttavat tutut suomalaiset raaka-aineet: kotimaiset marjat, juurekset ja sienet, täysjyväviljatuotteet ja kotimaiset palkoviljat.

Tarjoa sesongin mukaista, lähellä kasvanutta ruokaa. Luomu on aina varma valinta.

Kun tulee kiire, tartu mikseriin. Marja- ja vihannessmoothiet, viherjuomat ja kylmät keitot ovat huomaavainen ja sydämiä sulattava vaihtoehto eioolle.

Kun tarvitaan jotakin makeaa, kerää tyylipisteet raakaleivoksella. Raakakakku, leivos tai muffini syntyy minuuteissa ja on kätevästi huipputerveellinen, vegaaninen, sokeriton, gluteeniton ja maidoton.

Sen voi aloittaa vaikka näin…

Gazpacho Raikas alkukeitto syntyy helposti mikserillä kauden kasviksista, kylmäpuristetusta öljystä ja etikkatilkasta. Lämmitä chiliviipaleilla.
Tuorepuuro Helpossa ja herkullisessa aamupuurossa on yön yli liotettua tattaria, siemeniä tai pähkinöitä ja mausteena kuivattua viikunaa. Soseuta mikserillä ja mausta marjoilla.
Raaka pastakastike Älä turhaan keitä tomaatteja. Kuutioi, lisää yrttejä, öljyä, valkosipulia, pippuria ja suolaa.
Chia-vanukas Mausta kaura- tai mantelimaito mangopyreellä tai raaka-kaakaolla ja vaniljalla, lisää chiasiemenet, anna turvota viileässä ja koristele.

Trendejä 2018

Sienet: terveysvaikutuksia puidaan hartaasti ja maistellaan eksoottisiakin lajikkeita.
Kurkuma: tuore juuri ehkä värjää koko keittiön keltaiseksi, mutta sitä on nyt kerta kaikkiaan käytettävä.
Merilevätacot: klassikon uusi, vihreämpi tuleminen.
Hi-tech-kasvisruoka: tomaatista tehty vegaaninen tonnikala sekä banaani- ja hernemaito ovat nähneet jo päivänvalon Yhdysvalloissa.
Varret, kuoret ja naatit: ensi vuoden kuumimmat puheenaiheet kokataan kasvisten hukkaosista.
Lähde: foodandwine.com

Mitä?

Ruokafilosofia, joka suosii luonnollista, terveellistä ja mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa.

Mihin perustuu?

Cornellin yliopiston bioravitsemustieteen professori Colin Campbellin lanseeraamaan whole food -teoriaan, jonka perusteena on, että mahdollisimman vähän prosessoitu vegaaninen ruokavalio suojaa kaikilta yleisiltä kansantaudeilta.

Mitä syödään?

Luomua, täysjyvää, palkoviljaa, villiruokaa, kasviksia.

Mitä ei syödä?

Valkoista viljaa, valkoista sokeria, lihaa, pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, teollisia rasvoja.

Miksi siitä puhutaan?

Whole foodista on tullut ruokabloggaajien lempitermi. Ilmiö on paisunut englanninkielisessä blogisfäärissä megatrendiksi.

Missä se näkyy?

Kaikissa suurkaupungeissa. Yhdysvaltoihin on perustettu muun muassa luomuelintarvikkeisiin erikoistunut kauppaketju Whole Foods Market, jonne pyhiinvaelletaan Suomestakin. Brändin vetovoima on kova: syksyllä verkkokauppa Amazon osti markettiketjun 13,4 miljoonalla dollarilla.

Mitä hauskaa?

Whole food on myönteinen ja joustava kattotermi, jonka kyydissä viihtyy lähes mikä tahansa luonnollinen ja terveyttä edistävä. Se voi tarkoittaa tilanteen mukaan luomua, gluteenitonta, vegaania, maidotonta tai sokeritonta – tai kaikkea tätä yhdessä paketissa.

Mikä tökkii?

Vastuun jättäminen kuulijalle. Whole food -termin käyttö terveysleimasimena syö trendin voimaa. Whole Foods Marketin reseptisivuilla esitellään muun muassa terveysherkkua ”Finnish Cardamom Bread”. Kyse on pullasta.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä