Kespron noutotukut kierrättävät ravintoloiden käytetyt kasviöljyt polttoaineeksi

Ravintolassa paistamiseen käytetyistä kasviöljyistä tehdään polttoainetta suomalaisille rahtialuksille. Kymmenestä litrasta kasviöljyä syntyy 7–8 litraa polttoainetta.

Julkaistu

Teksti

Otto Heinonen

Kespron foodservice-asiakkaat ovat voineet jo vuodesta 2010 lähtien palauttaa paistamiseen tarkoitetut kasvipohjaiset öljyt Kespron noutotukkuihin. Keräystapa on tehty asiakkaille helpoksi, sillä keräyspisteisiin öljyt voidaan palauttaa niiden ostopakkauksissaan.

”Palautettujen öljyjen määrä on tasaisesti nousussa, joten selvästi asiakkaamme arvostavat palautusmahdollisuutta. Samalla annamme asiakkaillemme mahdollisuuden tehdä liiketoiminnastaan yhä vastuullisempaa”, kertoo Kespron noutotukkujen liiketoimintaa ja vastuullisuutta kehittävä palveluasiantuntija Katariina Salonen.

Öljyistä polttoainetta suomalaisille rahtialuksille

Kespron kasviöljyjen keräyksen yhteistyökumppanina jatkokäsittelyssä on Meriaura Groupiin kuuluva VG EcoFuel Oy, joka valmistaa biopolttoaineita teollisuuden sivutuotteina syntyvistä bio- ja kierrätysöljyistä. Yrityksen käyttämät raaka-aineet ovat täysin kierrätettyjä tai jätepohjaisia, ja siksi niiden kasvihuonekaasupäästövaikutus on 60–97 prosenttia pienempi fossiilisiin öljyihin ja polttoaineisiin verrattuna.

VG EcoFuel kerää käytettyä kasviöljyä noutotukkujen lisäksi myös ravintoloista, hotelleista ja leipomoista suoraan. Polttoaineen valmistuksen lopputuote pystyy korvaamaan raskaan polttoöljyn suoraan ja kevyen polttoöljyn jatkojalostettuna.

"Tällä hetkellä pystymme valmistamaan vuodessa jopa yli kaksi miljoonaa litraa täysin jätepohjaista biolpolttoainetta. Tieliikenteeseen sovitettuna voidaan karkeasti laskea, että ympäristövaikutukset ovat samat, kuin liikenteestä vaihdettaisiin kerralla 1500 dieselautoa hiilineutraalilla sähköllä toimiviksi sähköautoiksi”, VG EcoFuelin keräystoiminnasta vastaava Aleksi Rautiainen kertoo.

Tampereella kierrätetään eniten

Vuonna 2019 Kespron noutotukuista lähti asiakkaiden palauttamia käytettyjä kasviöljyjä kierrätykseen 297 214 kiloa ja vuonna 2020 noin 313 000 kiloa. Pandemian aiheuttamasta poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta määrä kasvoi noin 5,4 prosenttia.

”Eniten Kespron noutotukuista öljyä palautetaan Tampereella, jossa palautusmäärät kattavat kolmasosan koko noutotukkujen keräämästä määrästä. Noutotukuista kerätyn kasviöljyn määrän odotetaan nousevan edelleen vuonna 2022”, kertoo Salonen.

Kespron Turun noutotukussa käyttöön on otettu erityinen kasviöljyjen keräyskontti. Noutotukun parkkipaikalla oleva kontti helpottaa asiakkaiden palautusta ja suojaa keräysastioita ja palauttajaa säältä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä