Lihan alkuperä ilmoitettava

EU:ssa on hyväksytty Suomen asetusehdotus, jonka mukaan tarjoilupaikassa on ilmoitettava kirjallisesti lihan alkuperä. Asetus astuu voimaan toukokuun alussa.

Julkaistu

Teksti

Tuija Holttinen

EU:n vaatima lihan alkuperäilmoitus on tärkeää, vaikka se kuormittaakin tarjoilupaikan arkea. Käytännössä vaatimus kirjallisesta ilmoittamisesta tuottaa vaivaa ja vie aikaa, sillä lihan alkuperätieto kulkee heikosti elintarvikeketjussa. Monessa ravintolassa alkuperätieto joudutaan etsimään pakkauksesta ja kirjaamaan informaatio ruokailijoiden tietoon käsityönä.

Lihan alkuperämaa on oltava selkeästi nähtävissä tarjoilupaikassa esimerkiksi erillisessä esitteessä tai seinällä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRassa tuetaan maa- ja metsätalousministeriön näkemystä siitä, että alkuperämerkinnöistä tulisi säätää ensisijaisesti EU-lainsäädännössä. Alan kattojärjestössä olisi kuitenkin toivottu suullisen ilmoituksen riittävän. Tällöin tarjoilupaikoille aiheutuva lisätyö olisi ollut merkittävästi pienempi. Esimerkiksi tällä hetkellä raaka-aineiden laadusta ja alkuperästä tiedotettaessa sekä allergeenien ilmoittamisessa riittää, että niistä kerrotaan asiakkaalle suullisesti.

Tiedot kirjallisesti

Lihan suhteen tämä ei riitä, vaan jatkossa alkuperästä on tehtävä myös kirjallinen ilmoitus, josta on selvittävä tuoreen, jäähdytetyn ja jäädytetyn lihan alkuperä.

Tietoa ei tarvitse antaa jokaiselle asiakkaalle erikseen, eikä sitä tarvitse olla painettuna ruokalistaan, mutta lihan alkuperämaa on oltava selkeästi nähtävissä tarjoilupaikassa esimerkiksi erillisessä esitteessä tai seinällä.

Vaatimus koskee naudan-, sian-, lampaan- ja vuohenlihaa sekä siipikarjanlihaa. Raaka-aineena käytetyn raakaliha- tai lihavalmisteen alkuperää ei tarvitse ilmoittaa, mutta alkuperämerkintävaatimus koskee myös aterian ainesosana käytettyä tuoretta jauhelihaa.

Sähköisen muodon riittävyyttä toivotaan

MaRassa harmitellaan kirjallisten ilmoitusten aiheuttamaa palvelun hidastamista. Kun esimerkiksi yritysasiakas tilaa kokoustarjoilun lyhyellä varoitusajalla, ei tilatuista annoksista ole olemassa valmista etukäteen tehtyä ilmoitusta, vaan se on tehtävä erikseen.

MaRassa toivotaankin, että samalla kuin Suomen EU-puheenjohtajakaudella panostetaan siihen, että EU-lainsäädäntöön saadaan yhtenäiset säännökset alkuperän ilmoittamisesta, huolehditaan siitä, että tieto alkuperästä on helposti saatavilla sähköisessä muodossa.

Asetus lihan alkuperän kirjallisesta ilmoittamisesta astuu voimaan toukokuun alussa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä