Menu-kotimaisten vihannesten kasvutarina osa 4

Menu-sarjaan tulee syyskuussa uutuustuotteina kotimaisia uuden sadon vihanneksia. Seuraamme Kesprolle ja Menuiksi kasvatettavien vihannesten kasvun vaiheita siemenestä ravintola-asiakkaiden lautasille.

Julkaistu

Porkkanamaalla näkyvissä hennot lehdet

Apetitin tuotteissa käytetään tuttua oranssia sekä keltaiseksi jalostettua porkkanaa. Tämän kesän porkkanat kylvettiin peltoon toukokuun puolella ja kesäkuun loppupuolella nähtävissä olivat vasta pienet vihreät lehdet pellon pinnassa. Porkkanoiden värierot voi huomata, kun juuri alkaa kehittyä syksyä kohden – lehdistä ja taimista ei vielä eroa huomaa.

Porkkanan siementen itäminen on hidasta ja taimettumisaika pitkä, kuten juuresten yleensä. Varhaisporkkanan korjuuseen päästään heinä-elokuun vaihteessa. Teollisuuskäyttöön tulevien porkkanoiden annetaan hyödyntää kasvukausi loppuun asti ja tämän vuoksi sadonkorjuu aloitetaan aikaisintaan elo-syyskuun vaihteessa tai vasta lokakuun puolella. Jos talvi ei uhkaa, säilyvät porkkanat pellossa marraskuulle asti. Porkkanan taimi pellossa

Mutta mitä eroa on oranssilla porkkanalla ja keltaisella porkkanalla?

– Väriero on selkein eroavaisuus, joka on jalostuksen tulos. Markkinat ja kuluttajat ovat toivoneet keltaista porkkanaa, sillä onhan se pirteä lisä niin ruokapöydässä, kasvissekoituksissa kuin wokeissakin. Keltaisen porkkanan maku ei myöskään ole yhtä voimakas kuin tutun oranssin porkkanan, kertoo Apetitin viljelypäällikkö Timo Mäki.

Värillisten porkkanoiden viljely ei eroa tavallisen oranssin porkkanan viljelystä. Porkkanasta on jalostettu oranssin porkkanan lisäksi myös valkoisia, punaisia sekä violettejakin lajikkeita. Apetitin Räpin koetilalla viljellään tänä vuonna oranssin porkkanan lisäksi myös kahta violettia porkkanalajiketta. Räpillä viljeltäviä porkkanalajikkeita ovat muun muassa Romance, Bastia, Mello Yello sekä Purble Hace.

Apetit tarvitsee tuotantokäyttöön lähes 10 miljoonaa kiloa porkkanaa, josta keltaisen porkkanan osuus on noin 15 prosenttia. Porkkanan sopimusviljelijöitä Apetitilla on yhteensä 20.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä