Mikä munkki Fazerilla kävikään

Fazer Berliininmunkki on monen kahvilan ja huoltoaseman suosikkileivonnainen. Perinteisen Berliininmunkin haastajaksi nousevat Fazerin makeisbrändätyt munkit, kuten Omar-munkki ja pysyvään valikoimaan juuri tullut Dumle-munkki.

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen

Kuvat

Valmistaja

Vastapaistettu, tuoksuva ja pehmeä tuore munkki on takuuvarma hitti kahvilassa tai huoltoasemalla. Vaaleanpunaisen sokerikuorrutteen alta löytyvää herkullisen pehmeää munkkia vadelmahillosydämellä on vaikea vastustaa. Varmaa on, että siellä, missä juodaan kahvia, syödään myös munkkeja.

Kotimaisten Fazerin munkkien herkullisen maun takana on niiden valmistusprosessi. Munkkien matka taikinasta valmiiksi, pakastetuksi tuotteeksi on erittäin nopea. Tämä takaa munkkien maksimaalisen tuoreuden.

”Taikinaa käsitellään vain hyvin lyhyen ajan ennen pakkaamista. Taikinan valmistumisen jälkeen valmis munkki on umpijäässä ja paketissa 3,5 tunnissa”, sanoo Fazerin tuotekehityksen Senior Specialist Teemu Dean.

Eräs syy Fazerin munkkien suureen suosioon on niiden helppokäyttöisyys missä tahansa myyntipisteessä. Munkit voi tilata pienissä, 12 kappaleen myyntierän laatikossa. Pakastetut munkit valmistuvat sulattamalla, ja ne ovat taatusti tuoreita.

Valmiita munkkeja voi tuunata haluamallaan tavalla. Nyt trendikkäitä ovat överimunkit, joissa munkkien päälle tulee makeisia, keksejä ja kaikenlaisia herkkuja.

Myös tarjoiluun kannattaa panostaa. Vastapaistetut tuotteet kannattaa asetella kassan lähelle esimerkiksi koriin lisämyynnin saavuttamiseksi. Keskeisellä paikalla olevat tuoksuvat tuotteet käyvät tästä hyvin kaupaksi.

”Munkeista voi sommitella vaikka herkullisen kakun”, asiakkuuspäällikkö Marika Aalto Fazerilta ideoi.


menu lehti 1-2022 Fazer munkit 003

Munkinvalmistuksella pitkät perinteet

Toisille berliininmunkki, toisille piispanmunkki – kahviloiden ja huoltoasemien rakkaalla klassikkotuotteella on monta nimeä.

Fazer Berliininmunkin tarina alkaa jo 1980-luvun puolivälistä, jolloin niiden valmistus aloitettiin Hyvinkään leipomossa. Vuonna 2015 Fazerin uusi munkkilinjasto Vantaalle valmistui. Munkeista tuli tällöin entistäkin herkullisempia, ja tämä takasi munkeille makean tulevaisuuden”, Fazer-munkkien portfoliosta vastaava Senior Marketing Manager Sini Lilja kertoo.

Vantaan linjaston ansioista munkkeja pystyttiin valmistamaan tehokkaasti ympäri vuorokauden. Viimeisen päälle hiottu valmistusprosessi synnytti poikkeuksellisen pehmeitä ja herkullisen tuoreita munkkeja, joita pystyttiin valmistamaan tasalaatuisina. Seuraavana vuonna 2016 Fazer konseptoi Munkkibaarin ja lanseerasi ensimmäisen makeisbrändätyn Omar-munkin. Suomalaiset hullaantuivat herkullisiin munkkeihin, ja myynti tuplaantui jo samana vuonna. Munkkibaarin avulla erityisesti nuoret innostuivat munkeista.

Omaria seurasivat Fazerin muut sesonkimunkit, kuten Sweet Lemon- ja Halloween-lakumunkki, Ässä-, Turkinpippuri-, Pätkis-, Lontoonrae-, Tuttifrutti- ja Pantteri-munkki. Suosituista makeisbrändätyistä munkeista Dumle-munkki on nyt tulossa Fazerin pysyvään valikoimaan.

menu lehti 1-2022 Fazer munkit 002

Näin syntyvät Suomen pehmeimmät munkit – Munkkimaisteri Teemu Dean kertoo

Mies Fazerin makeisbrändättyjen munkkien takana on Fazerin tuotekehityksen Senior Specialist Teemu Dean. Hän on mukana tuotekehittelyssä, jonka tuloksena markkinoille ovat lähteneet niin pysyvässä valikoimassa olevat Omar- kuin Dumle-munkit sekä Fazerin sesonkimunkkituotteet.

Uuden maun syntyminen on pitkän kokeilun ja tuotekehittelyn tulos. Jos munkeille halutaan makeisbrändi, makumielikuvan on tultava lähelle alkuperäistä makeista. Se on tärkeää, sillä kuluttajalla on jo valmiiksi mielikuva, miltä makeisbrändätyn munkin tulisi maistua. Saman fiiliksen tuominen munkkiin vaatii ammattitaitoa. Esimerkiksi Dumle-munkissa makuaromi tulee kuorrutteeseen.

”Uuden munkkimaun kehittelyssä kaikki lähtee ideasta. Lähtökohtana ovat laadukkaat raaka-aineet. Uuden maun syntymisessä testaillaan erilaisia ripotteita, täytteitä, värejä tai aromeja. Maistellaan, kehitellään ja mietitään, miten tutun maun saisi siirrettyä munkin rakenteeseen ja makumaailmaan. Tuotekehittelyvaiheessa kaikki on vielä käsityötä, kunnes munkin tuotanto koeajetaan ja valmistus automatisoidaan”, Dean kuvaa.

”Dumle-munkille toivon hyvää kaupallista menestystä, sillä se on henkilökohtainen suosikkimakuni!"

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä