Mikko Kaukonen tekee ruokaa tunteella ja taidolla

Ruokayhteisö Food Camp Finlandin Mikko Kaukonen arvostaa kotimaisuutta, mutta muuttaisi suomalaista asiakaskäyttäytymistä eurooppalaisempaan suuntaan.

Julkaistu

Teksti

Auli Honkanen

Kuvat

Iiro Immonen

Miten päädyit alalle?

Jo yläasteaikana minulla kävi mielessä, että hakisin kokkikouluun. Menin kuitenkin lukioon ja sen jälkeen armeijaan. Armeijan jälkeen aloin uudelleen miettiä, mitä haluaisin tehdä ammatikseni. Päätin lopulta hakea kokkikouluun ja selvittää, sopisiko kokin ammatti minulle. Ensimmäisenä opiskeluvuotena tajusin, että tämä on siistiä ja voisi olla minun juttuni. Siihen vaikutti paljon se, että minulla oli hyvä opettaja. Opettajilla ja esikuvilla on muutenkin suuri merkitys opiskeluvaiheessa siihen, miten paljon alasta innostuu.

Mottosi?

Ruoan valmistamisen pitää olla kivaa. Mielestäni mukana pitää olla tunnetta, hyvää fiilistä ja hauskuutta. Lopputulos on paras mahdollinen, kun antaa ruoalle kaikkensa ja kunnioittaa raaka-aineita.

Tunteella ja taidolla 1 ML120 Mikko Kaukonen Food Camp Finlandista pitää kokin ammattia kutsumuksenaan.

Paras ruokamuistosi?

Lapsuusmuistot mummolasta, jossa leivottiin ruisleipää vanhaan juureen. Leipä nautittiin voin ja maidon kera. Ne ovat muistoja, jotka ovat eniten jääneet mieleeni.

Ruoka, joka toimii aina?

Syksyn metsäsienet, paistettu kala ja huippulaadukkaat kasvikset toimivat aina, samoin kotimaiset riistat etenkin talvella, unohtamatta kuitenkaan suomalaisia perinneruokia, kuten lihapullia tai lohikeittoa.

Vinkkisi nuorelle, joka haaveilee urasta ruoan parissa?

Jos haluaa päästä huipulle, pitää olla intohimoa ja aitoa omistautumista. Tämä on kutsumusammatti.

Mitä muuttaisit alalla, jos sinulla olisi kaikki valta?

Asiakaskäyttäytyminen saisi muuttua eurooppalaisempaan suuntaan, jotta suomalaisella ravintolakulttuurilla olisi paremmat kehittymismahdollisuudet. Eurooppalaisemmalla suunnalla tarkoitan sitä, että ravintoloissa käytäisiin maanantaista sunnuntaihin. Ei tarvitse mennä kuin Tukholmaan keskellä viikkoa, niin siellä näkee, että ihmiset käyvät paljon ravintoloissa syömässä. Meillä taas jopa Helsingin keskustan ravintolat ovat tyhjillään kahdeksan ja yhdeksän aikaan arki-iltaisin.

Tunteella ja taidolla 3 ML120 Kotimaiset raaka-aineeet ovat puhtaita ja täynnä makua.

Mitä maailman vaativimpaan Bocuse d'Or -kokkikilpailuun osallistuminen merkitsee sinulle?

Suomen osakilpailun voitto on iso henkilökohtainen meriitti ja pitkäaikaisen haaveen toteutuminen, sillä olen käynyt seuraamassa Euroopan karsintoja ja Ranskan Lyonissa järjestettäviä loppukilpailuja vuodesta 2014 lähtien. Vuosien myötä syntyi ajatus siitä, että lähtisin hakemaan Suomen edustuspaikkaa. Olen myös ollut Suomen joukkueen mukana, kun se on treenannut kisoja varten, joten minulla on ollut varsin selkeä tuntuma siitä, mitä kisaan osallistuminen vaatii.

Suomalaisessa ruokakulttuurissa voimme olla ylpeitä kotimaisista raaka-aineista. Ne ovat laadukkaita ja puhtaita. Myös kotimaisista juureen leivotuista leivistä saa olla ylpeä.

Tunteella ja taidolla 5 ML120 Mikko Kaukosen pitkäaikainen haave Bocuse d'Or -kokkikilpailuun osallistumisesta on toteutunut.

Kuka?

Mikko Kaukonen

Mikä?

  • Keittiöpäällikkö, Food Camp Finland
  • Vuoden kokki 2019
  • Suomen Bocuse d’Or -edustaja

Missä?

Food Camp Finland Oy on ruokayhteisö, joka järjestää ruokaan liittyviä tapahtumia ja toimintaa sekä koulutuksia. Food Camp Finland on osa Olo Groupia, johon kuuluvat ravintolat Olo, Emo ja Nude. www.foodcampfinland.fi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä