Miten ruoan hinnan nousu vaikuttaa ravintola-annokseen?

Maailman kriisit ravistelevat ruoan tuotantoa ja nostavat ruoan hintaa maailmanlaajuisesti. Raaka-aineiden ja energian kallistuminen näkyy myös ravintoloissa kustannusten nousuna ja hintojen korotuspaineina.

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen

Kuvat

iStockphoto

1. Elintarvikkeiden, energian ja kuljetusten hinnat kallistuvat

Pellervon taloustutkimuskeskus on arvioinut ruoan hinnan nousevan tänä vuonna jopa yksitoista prosenttia. Ennustetta on kuitenkin vaikeaa tehdä epävarmassa maailmantilanteessa.

Esimerkiksi viljan hinnat ovat nousseet myös Suomessa huippulukemiin, ja hintojen ennakoidaan pysyvän tavanomaista korkeammalla tasolla syksyyn eli tulevaan sadonkorjuuseen saakka. Viljan ja muiden kustannusten nousu rajoittaa myös lihan tuotantoa ja luo paineita hinnan nousuun.

Suuri osa EU:n maidon- ja lihantuotantotiloista on riippuvaisia Ukrainasta tuoduista rehukasveista sekä lisäksi Venäjän maakaasusta ja lannoitteista. Nousupaine tuottajahinnoissa jatkuu, ja tuottajahinnan arvioidaan nousevan 14 prosenttia tänä vuonna. Siipikarjanlihan tuottajahinnan arvioidaan nousevan tänä vuonna 17 prosenttia.

2. Hinnankorotuksia myös maidossa

Myös maito kallistuu, sillä maidon kysyntä vahvistuu globaalisti samalla, kun tuotanto vähenee Suomessa. Maidon tuottajahinnan arvioidaan nousevan Suomessa 16 prosenttia tänä vuonna. Maidon tuotannon arvioidaan laskevan noin 3 prosenttia tänä vuonna.

Inflaatio näkyy voimakkaasti myös esimerkiksi kahvin sekä raakojen pakastettujen kalojen hinnoissa. Myös ruokaöljyt kallistuvat, sillä öljykasvien määrä tulee pysymään tavanomaista niukempana.

3. Maatalouden ja elintarviketeollisuuden kustannusten nousu

Maatalouden ja elintarviketeollisuuden kustannusten nousu vaikuttaa suoraan myös ravintola-annoksen hintaan. Ravintoloiden elintarvikeraaka-aineiden arvioidaan kallistuvan vähintään 10 prosenttia tämän vuoden aikana. Myös lämmitykseen liittyvien polttoaineiden hinnat ovat nousseet 40 prosenttia sekä dieselin ja sähkön hinta 30 prosenttia helmikuusta 2021 helmikuuhun 2022.

4. Erilaisia vaihtoehtoja tarjontaan

Lounasaterian hinnasta raaka-aineiden osuus on noin 34 prosenttia. Muut kiinteät kulut ovat noin 7 prosenttia. Globaalin maailmantilanteen vuoksi ravintolan tarvitsemien elintarvikkeiden.

Energian ja kuljetusten hinnat nousevat. Maran arvion mukaan tämä heikentää toimialan yritysten kannattavuutta merkittävästi 44 prosentilla yrityksistä ja jonkin verran 54 prosentilla. Monissa ravintoloissa se voi tarkoittaa hinnan korotusten lisäksi esimerkiksi edullisempia raaka-aineita, buffettarjoilusta lautasannoksiin siirtymistä tai annosten uudelleen suunnittelua.

Lähde: Mara, Tilastokeskus, Pellervon taloudellinen tutkimuskeskus

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä