Savon tsemppaava mafioso

Savonlinnalainen Janne Kupiainen on pitkän linjan ravintoloitsija, joka uskoo laatuun ja tiimin hyvän fiiliksen ylläpitämiseen. Yrittäjän konseptit ovat ajan hermolla.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Vesa Tyni

Savonlinnan moniottelija Janne Kupiainen on siinä mielessä erikoinen ravintoloitsija, että aluksi hänellä ei juuri ollut intohimoa alaa kohtaan.

Kupiainen kuitenkin heittäytyi yrittäjäksi jo 22-vuotiaana vuonna 1997, kun hän perusti hyvien kavereidensa Jari Sirénin ja Jarno Jaksolan kanssa Savon Mafia -nimisen ravintolayrityksen. Nimi tuli huumorimielessä Helsingin Sanomien jutusta, jossa termillä luonnehdittiin tuolloisia Suomen napamiehiä.

Aluksi yrittäjyyden piti olla väliaikainen juttu.

”Ei tämä koskaan ollut mulla unelma-ammatti. Nuorena poikana parin kaverin kanssa päätettiin, että lähdetään Savonlinnaan perustamaan ravintola. Olin parikymppinen ja ideana oli, että pyöritetään ravintolaa muutama vuosi ja jatketaan omiin suuntiin.”

”Eipä siinä niin mennyt, vielä ollaan Savonlinnassa”, Kupiainen nauraa.

Ravintoloitsija on ehtinyt tehdä monenlaista, niin kahvilaa, yökerhoa, lounasta, à la cartea, terassia, panimoa, cateringia kuin majoitusta. Savon Mafian ainoa omistaja Kupiaisesta tuli vuonna 2020, minkä jälkeen hän on kehittänyt toimintaa tarmokkaasti. Nyt ravintolat ovat siirtymässä paikallisen Veljekset Pekkonen Oy:n kanssa perustetun uuden VPM Ravintolat -yhteisyrityksen alle. M-kirjain on muisto Mafiasta.

MN0222 Savon tsemppaava mafioso 002 Uusi Wirta-ravintola tarjoaa esimerkiksi roomalaistyylistä pizzaa sekä itse käsintehtyä tuorepastaa. Kupiainen seuraa trendejä ja sanoo, että tuotteen pitää olla kunnossa.

Ideoita maailmalta

Kupiaisella ei ole muodollista ravintola-alan koulutusta.

”Lukio tuli käytyä. Muutama vuosi meni maailmalla, sitten takaisin Savonlinnaan. Kaikki ravintola-alan opit olen oppinut tekemisen kautta, en ole kerennyt koulunpenkkejä paljon kuluttelemaan.”

Itse asiassa myös ravintoloitsijaksi ryhtymisen takana oli halu matkustella.
”Ideologiana oli, että kaikki raha mitä saatiin ravintolabisneksestä dumpattiin ympäri maapalloa reissaamiseen.”

Reissuista ei ole ollut haittaa, sillä Kupiainen kertoo saavansa edelleen ideoita konsepteihin kotikaupungin ulkopuolelta.

”Seuraan aika aktiivisesti, mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu. Vaikka ollaan täällä itärajan tuntumassa ja poissa isojen kaupunkien vilskeestä, meidän täytyy olla trendien mukana ja kärjessä.”

Konsepteista uusin on Wirta Pizza & Pasta -ruokaravintola ja terassi, jonka Kupiainen loi Veljekset Pekkonen Oy:n nokkamiehen Niko Pekkosen kanssa. VPM Ravintoloiden joulun alla avaama ravintola tarjoaa esimerkiksi antipastoja, roomalaistyylistä pizzaa, risottoja sekä tuorepastaa, joka valmistetaan itse omassa keittiössä.

”Meillä on vahva keittiö, tosi loistavia tyyppejä”, Kupiainen iloitsee. Paikka onkin saanut asiakkailta hyvän vastaanoton. Ravintolan raaka-aineiden päätoimittaja on Kespro, mistä on hankittu myös astioita.

MN0222 Savon tsemppaava mafioso 006

Konsepteihin lukeutuu lisäksi Waahto Brewhouse, joka panostaa omiin pienpanimo-oluisiin sekä puuhiiligrillillä valmistettuihin burgereihin. Muita ovat Huwila Bar & Kitchen sekä kesällä terassit Hawanna Summer Paradise ja Wohvelikeidas. Samoin Boutique Hotel Willa Aria kuuluu ryppääseen.

Beats Club -yökerho ja karaokebaari puolestaan oli ensimmäinen yhteistyö Veljekset Pekkonen Oy:n kanssa. Nyt rakenteilla on Pekkosten kanssa Konewerstas-niminen kahvila ja lounasravintola, joka valmistuu Savonlinnaan kevään aikana.

Konseptien pitää toimia muutenkin kuin savonlinnalaisille, etenkin kesällä. Silloin henkilökunta kasvaa noin sataan henkeen, kun talvella riittää kolmekymmentä ihmistä.

”Kesä on meille tärkeä, turisteja tulee ympäri maailman ja Suomesta. Tuotteen pitää olla kunnossa.”

Kupiainen kuitenkin sanoo, että myös Savonlinnan talvikausi alkaa olla entistä kannattavampaa aikaa. Opettajankoulutuslaitoksen lopettaminen vuonna 2016 aiheutti takapakkia, mutta nyt kaupungissa on taas opiskelijoita, ja kysyntä talvella on ylipäätään parantunut.

MN0222 Savon tsemppaava mafioso 003 Parikymppisenä yrittäjäksi lähteneellä Kupiaisella on pitkä kokemus ravintola-alasta ja yrittämisestä. Kespro on olut vuosia yhteistyökumppanina. ”Homma on toiminut, mukavia ihmisiä ja tuotteet kunnossa”, Kupiainen sanoo.

Kotimaanmatkailijat pelastivat

Pandemian aika ei ole ollut helppo missään, ei myöskään Itä-Suomessa. Kupiainenkin joutui lopettamaan Lappeenrannassa sijainneen Hotelli Lappeenranta Span heti ensimmäisenä koronakesänä 2020.

Savonlinnassa toimintaa sen sijaan on auttanut kotimaisten matkailijoiden hurja kysyntä. Kupiainen sanoo, että kaupungissa ei ole koskaan ollut niin paljon ihmisiä kuin parina viime kesänä.

Asiakasprofiili kuitenkin muuttui. Kun oopperajuhlia ei järjestetty pariin vuoteen, kaupunki täyttyi esimerkiksi lapsiperheistä. Se vaikutti Kupiaisen ravintoloiden toimintaan, sillä fine diningin sijaan kysyntää oli enemmän burgereille, pizzalle ja muulle helpolle ruoalle.

”Keskiostos on ollut alempi kuin oopperaihmisillä, mutta toisaalta olemme tehneet myyntiennätyksiä.”

”Seuraava kesä on mielenkiintoinen, jos on oopperat ja suomalaiset eivät lähde ulkomaille. Millainen sekametelisoppa se on, sitä mielenkiinnolla odotetaan.”

Kupiaisella on kokemusta myös pohjoisen ravintolabisneksestä, niin Pyhältä kuin Äkäslompolosta. Jälkimmäisessä hän on edelleen osakkaana Public House Selvä Pyy -ravintolassa.

Myös tulevaisuuden suunnitelmissa on laajentaa Savonlinnan ulkopuolelle ja kokeilla, miten firman konseptit toimivat muissa kaupungeissa.

”Niin pitkälle kuin tässä terveyttä ja intoa riittää – ja rahoittajilla uskoa, että kyllä tästä hyvä tulee – pyritään menemään niin pitkälle kuin mahdollista”, Kupiainen kuvailee.

MN0222 Savon tsemppaava mafioso 004

Asiat tehdään hyvin

Kupiainen kertoo saavansa yrittämiseen energiaa urheilemisesta. Etenkin jalkapallo on ollut lähellä sydäntä, vaikka on jo jäämässä vähemmälle. Sekin auttaa, että perheasiat ovat kunnossa, tasapaino kotona kun auttaa jaksamiseen. Mukana uralla on ollut halu tehdä uutta ja pyrkiä eteenpäin.

”Olen vähän sellainen perfektionisti, haluan tehdä asiat mahdollisimman hyvin ja paremmin kuin naapurissa.”

Samoin henkilökunta antaa motivaatiota pitkän linjan ravintoloitsijalle.

”Kun näkee, että ne tykkää olla töissä ja siellä on hyvä fiilis, kyllä se antaa lisää virtaa.”

Kupiainen sanoo haluavansa olla yhteishengen luoja ja tekevänsä töitä sen eteen, että henkilökunnalla on töissä hyvä tunnelma. Kun henkilökunnalla on hymy huulilla, myös asiakaspalvelu paranee. Apuna hyvän hengen luonnissa on oma positiivisuus ja tiimin tsemppaaminen.

Ennen Kupiainen teki vuoroja baaritiskin takana niin terasseilla kuin yökerhoissa ja toimi hotellin respana. Nykyisin hän keskittyy yleisjohtamiseen. Tosin tavaraa tulee kyllä kannettua. Janne Kupianen kiertää aktiivisesti ravintoloitaan ja niiden keittiöitä.

Pitkällä uralla asioita on tullut opittua myös kantapään kautta. Tärkeimmät opit liittyvät kuitenkin positiivisuuteen.

”Ehkä tärkein juttu on myönteinen asennoituminen elämään. Vaikka hommat menee päin prinkkalaa, aina voi siitä kurasta löytää hyvän puolen.”

”Jos joku antaa kritiikkiä, sitä pitää pystyä ottamaan vastaan. Huonoina hetkinä nauru pidentää ikää, sen kautta saa hyvää fiilistä.”

MN0222 Savon tsemppaava mafioso 005

Janne Kupiainen

Teini-ikäisenä Savoon pääkaupunkiseudulta muuttanut Janne Kupiainen on ravintola-alan konkari, jolla on kokemusta monenlaisista konsepteista. 46-vuotias Kupiainen asuu Savonlinnassa vaimonsa ja tyttärensä kanssa, ja myös hänen ravintolansa ovat siellä. Hyvinvointiaan Kupiainen ylläpitää liikkumalla, jalkapallon jäätyä vähemmälle tärkeitä ovat hiihto, lenkkeily, kuntosali ja ryhmäliikunta.

Janne Kupiaisen periaatteita

  1. Yrittäjän pitää miettiä myös itseään – jos hyvinvointi sakkaa, se näkyy kaikessa.
  2. Henkilökunnan hyvinvointi – kun ihmiset viihtyvät työssään, asiakkaat saavat iloista ja hymyilevää palvelua.
  3. Hyvä fiilis – tasapainoisuudella voi näyttää esimerkkiä.
  4. Tekemisen laatu – kaikki asiat tehdään niin hyvin kuin voidaan.
  5. Kaikkea ei tarvitse osata itse – jos jotain ei osaa, kannattaa palkata ihmisiä, joilla taito on.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä