Suomen Makeamestariksi 2020 valittiin Sami Huhtala

Suomen Makeamestariksi valittiin Sami Huhtala (Xoco´s, Turku). Kespron tuomari Anssi Nurminen kommentoi Kespron tuotekehityskeittiöillä käydyn kilpailun kulkua kokonaisuutena ja avaa voittokriteereitä.

Julkaistu

Teksti

Otto Heinonen

”Jos jollakin sanalla voisi tiivistää kilpailun, niin kilpailua voi kuvailla korkeatasoiseksi. Toisaalta selkeät erot osaamisessa erottautuivat jo semi-finaalissa ja finaali osoitti, että nyt voitosta kisaavat parhaista parhaimmat”, kertoo Makeamestari-kilpailun tuomaristossa Kesproa edustanut Food Inspirations Manager Anssi Nurminen.

Makeamestari 2020 -tittelistä kisasivat seitsemän keittiöalan huippuammattilaista eri puolelta Suomea. Kilpailussa tuli toiseksi Hannes Toppi (Choco Deli, Rovaniemi), kolmanneksi Miiro Tähti (Food Camp Finland, Helsinki) ja neljänneksi Sukanya Parkkima (DisasFish, Taipalsaari). Voittaja Sami Huhtala sai 4.000 € suuruisen rahapalkinnon sekä Valrhonan suklaakurssin Pariisissa.

”Kilpailun arviointikriteerit olivat tiukat. Esimerkiksi kakkujen oikeaan tarjoilulämpötilaan kiinnitettiin erityistä huomiota, eli kakkujen tuli olla juuri oikealla tavalla temperoituneita”, kertoo Nurminen.

Makea Mestari 2020 10

Korkeatasoinen finaali

Finaalissa ensimmäisenä kilpailutehtävänä oli valmistaa kolme petit four:a, joista yksi macaron ja toisena kilpailutehtävänä oli valmistaa suklaakakku. Kilpailun voiton ratkaisi hallittu riskiotto, sillä finaalissa käytettyjen komponenttien määrä oli suuri ja voittaja kuitenkin hallitsi makupaletin.

”Kun miettii, miten voittaja lopulta erottautui joukosta, niin finaalipäivänä yhteenkään virheeseen ei yksinkertaisesti ollut varaa, vaikka myös voittajan toteutuksessa löytyi kilpailuteknisesti pieniä virheitä. Arviointia tehtiin niin lopputulosten ulkonäön, kekseliäisyyden, erilaisten tekstuurien monipuolisuuden, maun kuin keittiötyöskentelyn näkökulmasta. Tärkeimpänä kriteerinä loppujen lopuksi oli maku. Ja esimerkiksi tässä suhteessa voittajan näkemys suklaakakusta oli aivan sanoinkuvaamattoman herkullinen”, sanoo Nurminen.

”Kovatasoisesta kilpailusta kertoo se, että toiseksi tullut kilpailija hävisi voittajalle vain kahdella pisteellä tilanteessa, kun loppupisteissä liikuttiin yli tuhannen skaalasta”, muistuttaa Nurminen.

Sami Huhtala - Finaali Kakku

Ensi vuoden kilpailu seuraavalle tasolle

Kilpailun päätuomarina toimi kondiittorimestari ja toimitusjohtaja Toni Rantalan (Konditoria pH7). Muut tuomariston jäsenet olivat: Mika Gröndahl (Chojo), Raimo Liedes (Ramin Konditoria & Leipomo), Anssi Nurminen (Kespro), Simo Pietarinen (ravintola W30), Harri Veckman (Arla) ja Tuomas Vierelä (ravintola Olo)

”Tämän vuoden kisa antoi osviittaa siitä, että seuraava kilpailu käytäneen vieläkin korkeatasoisempana – taso nousee kaiken aikaa. Tuomaroinnin näkökulmasta kilpailu oli myös opettavainen ja toi itsellekin uusia ideoita. K-Kampus tarjosi hyvät puitteet kilpailun järjestämiseen ja ainakin myös muu tuomaristo oli innoissaan kilpailupaikasta. K-Kampuksella päästiin hyödyntämään ennen näkemättömän korkeatasoista keittiötä näyttävässä ympäristössä”, summaa Nurminen.

Makeamestari-kilpailu on tarkoitettu Suomessa vakinaisesti asuville kondiittoreille, kondiittori-mestareille, kokeille, keittiömestareille ja jälkiruokakokeille. Kerran kahdessa vuodessa järjestettävän kilpailun tarkoitus on nostaa esille valtakunnallisesti suomalaisia makean keittiön käsityöläisiä ja osaamista. Suomen ensimmäisen Makeamestari-kilpailun voiton 2018 nappasi Ravintola Demossa tuolloin keittiömestarina työskennellyt Simo Pietarinen.

Kilpailun järjestivät Arla Pro, Kespro ja Food Camp Finland. Kilpailun muut kumppanit ovat Electrolux Professional, IsoMitta), Valrhona ja La Rose Noire (Mondo Fresco).

makeamestari_2020_voittaja

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä