Yksinkertainen on hyvää

Merkittävä osa Reinin Lihan karitsasta tulee Ahvenanmaalta. Suuri syy on se, että Ahvenanmaan karitsa on laadukasta, ­vastuullisesti tuotettua ja maukasta.

Julkaistu

Teksti

Tommy Pohjola

Kuvat

Vesa Tyni

Gölbyssa heinikko tuoksuu kesälle. Siellä ja täällä isossa aitauksessa voi nähdä levollisen oloisia lampaita ja karitsoja. Maastoutuneet eläimet huomaavat vierailijat, toteavat että nyt jotain tapahtuu ja ääntelevät keskenään, mutta eivät sitten juurikaan liikahda. Mia Söderdahl nappaa valokuvaajan mukaansa ja kävelee lampaiden luo.

”Tule! Tiedän kenen kanssa voimme ottaa kuvat.”

Söderdahl on merkinnyt eläimet numeroin. Joillekin hän on antanut nimen. Kuvattavaksi tulee Lotta. Mia Söderdahl on toimittanut lampaita teuraaksi ahvenanmaalaiselle W.J. Dahlmanille jo 1990-luvun puolivälistä asti. Yhteistyö alkoi samaan aikaan kuin Dahlmansin ja pääkaupunkiseudulla toimivan Reinin Lihan.

Söderdahl tiesi ryhtyvänsä lammasfarmariksi 1980-luvulla heti lukion jälkeen. Sukuvikaa uran valintaan ei liity, vaan omaa aitoa intoa alalle. Nyt elinkeinona ovat lampaat, vuoteen 2004 asti myös puutarhurin ammatti. Lampaita on yhteensä noin 500. Välillä veden puute vaivaa Ahvenanmaallakin. Se tuottaa harmia sekä eläimille että yrittäjälle.

”Vuoden 2018 kuiva kausi oli paha. Päivääkään en silti ole katunut”, Söderdahl sanoo.

ML 4 21 ahvenanmaan karitsa 3 Mia Söderdahlin lampaat saavat laiduntaa vapaasti saaristomaisemissa Maarianhaminan kupeessa.

Vastuullisuus kannattaa

Merkittävä osa Reinin Lihan myymästä karitsanlihasta tulee Ahvenanmaalta. Reinin Lihaan karitsat tulevat tuoreina ja ruhoina, joista ne leikataan ja jalostetaan asiakkaille oikeanlaisiksi tuotteiksi.

”Reinin Liha on ainoa yritys, joka tuo Dahlmanin karitsaa Manner-Suomeen. Molemmilla yhtiöillä on pitkät, kymmenien vuosien perinteet ja luottamus toisiaan kohtaan, mikä takaa laadun”, toimitusjohtaja Arto Pajukko Reinin Lihasta sanoo.

Ahvenanmaan karitsasta tekee ainutlaatuisen laiduntaminen saariston luonnossa ja ilmastossa, jossa ne saavat luonnon tarjoaman ravinnon lisäksi herkutella kasvattajien istuttamilla yrteillä. Erityistä on myös se, miten eläimiä käsitellään laitumelta teuraaksi.

”Ahvenanmaan karitsa on rodultaan lihaisaa ja maistuvaa johtuen myös ihanteellisista elinoloista. Korkean laadun ja vastuullisen toimitusketjun vuoksi Reini tuo Ahvenanmaalta kaiken karitsan, mitä sieltä saa”, Pajukko sanoo.

Söderdahlin niityllä olostaan selvästi nauttivat kymmenet lampaat ja karitsat päätyvät syksyllä teuraaksi. Ne elävät hyvän elämän aivan loppuun saakka. Teurastus tapahtuu tehtaalla. Eläin ei missään vaiheessa saa stressaantua eikä kärsiä. Jos näin käy, se vaikuttaa myös lihan makuun.

”Lihaksiin kertyy maitohappoa, mikä sitten vaikuttaa kielteisesti makuun”, toimitusjohtaja Johannes Dahlman sanoo.

ML 4 21 ahvenanmaan karitsa 1 Johannes Dahlman on noin 50 ihmistä työllistävän perheyrityksen toimitusjohtaja.

Saariston eläimen lihaan ei tehtaalla lisätä tarpeettomia lisäaineita. Näin maku säilyy. Saaristokaritsan liha on vähärasvaista ja hyvin kypsyvää, ja aromi on hieno ja mieto. Dahlmans on merkittävä lihantuottaja Ahvenanmaalla, mutta toki pieni tekijä koko maan mittakaavassa. Noin 50 ihmistä työllistävä perheyritys haluaa kasvaa ja kehittyä maltillisesti. Johannes Dahlmanin mukaan se näkyy siinä, miten tuotantoeläimiä kohdellaan, miten yrityksen henkilökuntaa kohdellaan ja siinä, miten Dahlmans viestii itsestään ulospäin.

”Lihansyöntiin on erilaisia tulokulmia. Yksi on se, miten ja millaista tietoa kuluttaja hakee vastuullisuudesta ja eettisyydestä. Me pyrimme tekemään aivan kaiken ympäristöä ja eläimiä kunnioittaen ja olemaan avoimia toiminnastamme”, Johannes Dahlman kertoo.

Käsien taito on nähtävissä monessa työvaiheessa. Karo Amin leikkaa lihaa työkseen. Se on kovaa hommaa.

”Juu, hartioita ja selkää on vahvistettava. Käyn kuntosalilla”, Amin naurahtaa ja teroittaa leikkuuveitsen.

Pilkkominen on taidetta, jossa onnettomuuksilta ei täysin voi välttyä. Karo Aminkin on leikannut itseään.

”Tuohon ja tuohon olen onnistunut pistämään. On oltava varovainen ja tiedettävä, mitä tekee”, hän sanoo ja näyttää käsivarttaan.

ML 4 21 ahvenanmaan karitsa 7 Saariston eläimen lihaan ei tehtaalla lisätä tarpeettomia lisäaineita.

Ylpeä perinteistään

Dahlmansilta karitsan liha toimitetaan kokonaisina ruhoina Reinin Lihalle, jossa ne paloitellaan. Toimituksia on keskimäärin pari kertaa viikossa.

”Ahvenanmaan karitsalla on asiakkaiden keskuudessa hyvä kaiku. Se on luonnonmukaista, hienostunutta ja mureaa lihaa, ja siitä löytyy sopivasti rasvaa”, Reinin Lihan myynnin kehittämispäällikkö Janne Leppänen sanoo.

”Moni arvostaa lihan kotimaisuutta ja sitä, että se on juuri Ahvenanmaalta”, Leppänen kertoo.

Ahvenanmaalla on satoja tiloja, joilla kasvatetaan karjaa ja lampaita. Lukuun sisältyvät myös vihannesten tuottajat. Dahlmans tekee yhteistyötä noin sadan tilan kanssa. Kaikkia ja kaikkea yhdistää mahdollisimman luonnonmukainen toiminta.

”Luulen, että tämä on salaisuutemme. Se on yksinkertainen, eikö vain!”

ML 4 21 ahvenanmaan karitsa 2

Karitsan matka tilalta ravintolaan

  • Joka vuosi: Mia Söderdahlin tilan karitsat syntyvät alkukeväällä, jolloin ne myös pääsevät ulos luontoon.
  • Saaristossa: Lampaat laiduntavat rauhassa ulkosalla syksyn alkuun hienossa saaristomaisemassa. 
  • Paikallista: Teurasauto saapuu tilalle tai sitten lampaat kuljetaan lyhyen matkaa Dahlmansin tehtaalle.
  • Puhtaasti: Käden taidot ovat nähtävissä monessa työvaiheessa.
  • Mantereelle: Reinin Lihaan karitsat tulevat tuoreina ja ruhoina, joista ne leikataan ja jalostetaan asiakkaille oikeanlaisiksi tuotteiksi.

ML 4 21 ahvenanmaan karitsa 5

Tiesitkö?


  • Kun lammas on alle vuoden ikäinen, puhutaan karitsasta.
  • Karitsan liha on hyvin vähärasvaista ja mureaa.
  • Karitsanlihan kulutus on pienoisessa kasvussa, mutta samaan aikaan lampaanlihan kulutus laskussa. Yhteensä lammasta ja karitsaa syödään Suomessa vajaat neljä miljoonaa kiloa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä