Untuvikot kuoriutuvat kanalassa

HKScanin untuvikot kuoriutuvat kanalassa hautomon sijaan. Kariniemen® Kanalassa kuoriutunut -menetelmä edistää lintujen terveyttä ja hyvinvointia.

Julkaistu

Teksti

Minna Saano

Kuvat

hk scan, ingimage

Kananmunan kuori rapisee ja halkeilee. Pienen pieni nokka pilkistää kuoresta, ja kohta munasta tupsahtaa maailmaan piipittävä, vielä kömpelö untuvikko.

– Vaikka olen paljon eläinten syntymiä nähnyt, niin kyllä kananpoikien kuoriutuminen aina vaan on koukuttavaa ja innostavaa katseltavaa, naurahtaa eläinlääkäri Leena Pohjola HKScanilta.

Uudenlainen kasvatustapa

HKScanilla tehdään kehitystyötä tuotepuolella, mutta koko ajan myös alkutuotannossa. Siellä pääpaino on eläinten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Parin vuoden ajan HKScanilla on kehitetty uudenlaista kananpoikien kasvatustapaa, jossa kananpojat kuorituvat kanalassa. Kasvatustapaa on maailmalla tutkittu paljon sekä tieteellisesti että käytännössä, ja sen edut kananpoikien hyvinvoinnille ja tasapainoiselle kasvulle ovat selvät. Tutkimusten mukaan kasvatustapa parantaa linnun liikkeelle lähtöä, nopeuttaa suoliston kehittymistä ja edistää vastustuskyvyn syntymistä.

– Ongelmat suoliston terveydessä ovat maailmalla yksi yleisimpiä syitä, miksi lintuja lääkitään. Meillä Suomessa on valtava etu, ettei meidän tarvitse käyttää kasvatuksessa antibiootteja. Olemme tässä paljon edellä muita maita. Hyvään tilanteeseen on päästy pitkäaikaisen työn tuloksena ja sitä tämä kasvatusmenetelmä vahvistaa, kertoo Pohjola.

Nyt kehitystyö on siinä vaiheessa, että on voitu siirtyä tilatason toimintaan.

Kananmunia hautumassa HKScanin kanalassa

Uudessa menetelmässä munat haudotetaan 18 päivän ajan hautomossa, josta ne siirretään juuri ennen kananpoikien kuoriutumista kanalaan. Lämpimässä kanalassa munakennot asetetaan turvepehkun päälle, ja kun untuvikko on valmis, alkaa se koputella munan kuorta rikki. Ensimmäiset untuvikot kuoriutuvat jo saapumispäivänä, mutta varsinaisesti kuoriutuminen alkaa seuraavana päivänä. Kolmen päivän aikana likimain kaikista munista on kuori särkynyt ja liikkeelle on lähtenyt pieni kananpojan alku. Perinteisessä kasvatustavassa kananpojat kuoriutuvat hautomossa, josta ne kuljetetaan kanaloihin kasvamaan.

Kanalassa on rauhallinen tunnelma

– Linnut eivät lähtökohtaisesti nauti ihmisen käsittelystä. Aina kun käsittelyä saadaan vähennettyä, parantaa se kananpoikien hyvinvointia. Uudessa kasvatustavassa yksi käsittelyvaihe sekä kuljetus hautomon ja kanalan välillä jäävät kokonaan pois, Pohjola kertoo.

Linnut ovat laumaeläimiä ja lajiseura on niille tärkeää. Kun untuvikko kanalassa kömpii munastaan, sen ympärillä on heti joukko turvallisia kavereita.

– Tunnelma kanalassa on rauhallinen. Untuvikot syövät, liikkuvat ja nukkuvat omaan tahtiinsa, voivat hyvin. Tämä oli yksi syy, miksi halusimme tähän menetelmään mennä.

Rehu ja puhdas vesi on asetettu heti munakennojen viereen, ja sinne untuvikot suunnistavat ruokailemaan pian kuoriutumisen jälkeen.

Aikansa taaperrettuaan pieni untuvikko hakeutuu takaisin munankuorien luokse. Joku pääsee munankuoren sisään, joku niiden lomaan, mutta kuorien sekaan kaikki hakeutuvat, käpertyvät lepäämään ja nukkumaan.

– Munankuoret ovat kananpojille turvapaikka, jossa on hyvä olla yhdessä muiden kanssa, Pohjola kertoo.

HKScanin broilertuottajat ovat lähteneet myönteisesti mukaan uuteen toimintamalliin, vaikka siinä työmäärä jonkin verran lisääntyykin.

– Olemme tästä kasvatustavasta tykänneet kovasti. Eläinten hyvinvointi ja terveys on meille tärkeää, ja löysimme kasvatustavan, joka vaikuttaa molempiin, eläinlääkäri iloitsee.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä