Jätkäsaaren Huutokonttori

Cocktailkulttuuri nostaa päätään. Viimeisen päälle rakennettuja juomia on tarjolla upeassa ympäristössä Helsingin Jätkäsaaren Huutokonttorissa.

Julkaistu

Teksti

Tuija Holttinen

Kuvat

Kreetta Järvenpää

Arkkitehti Gunnar Taucherin suunnittelema huutokonttorin punatiilinen rakennus valmistui vuonna 1937 Helsingin Jätkäsaareen. Nimensä mukaisesti huutokonttorissa huudettiin, sillä satamatyöläisten päivä alkoi laivan tullessa satamaan nimenhuudolla: Nieminen, Lahti, Oksanen… onnekkaimmat pääsivät purkamaan sen päivän laivalastia. Sotavuodet hiljensivät 1930-luvulla alkaneen sataman kehittymistä, mutta 1950-luvun viennin ripeä kasvu siivitti toimintaa niin, että 1950-luvulla Jätkäsaaren Länsisatama oli liikenteellisesti Helsingin suurin satama.

Kun huutokonttoriin astuu nyt, näky on mykistävä. Radiossa soi Suutarin tyttären pihalla kasvaa kaunis pihlajapuu, joka jatkuu muiden Suomi-klassikkojen sikermänä menneiltä vuosikymmeniltä. Tunnelmaa luovat messinkiset kattokruunut ja raskaat ruskeat ruusuverhot. Sisäkattoon on viritetty satamahenkistä säkkikangasta, lattialla on pehmeät, runsaskuvioiset tummat itämaiset matot. Iloinen tervehdys tiskin takaa kehottaa astumaan peremmälle. Yksin tai porukalla voi valita istumapaikkansa sohvaryhmistä ikkunoiden edessä tai ronskien pyöreiden puupöytien ympäriltä. Sisääntulon nurkassa katsomaan houkuttaa yksityiskohtia pursuileva entisen konttorinjohtajan tamminen kirjoituspöytä maapallon muotoisine baarikaappeineen ja kirjoituskoneineen. Vanhan kirjahyllyn uumenissa sulassa sovussa nahkaselkäisten kirjojen sekaan ovat tiensä löytäneet myös trumpetti, kuviollinen posliinilautanen ja vanha filmikamera. M217 Huutokonttori 2 Huutokonttorin ykköstuotteet ovat – suureksi osaksi – nestemäisiä, mutta pientä purtavaakin on tarjolla. – Rakkaudella tehdyt laadukkaat cocktailit, kotimaiset pienpanimo-oluet, viinit ja vanha kunnon pannukahvi ovat meidän juttumme, kertoo ravintolapäällikkö, cocktailarkeologiksi itseään kutsuva Jami Järvinen. Kahvin kanssa on saatavilla suolaista ja makeaa purtavaa, kuten meheviä karjalanpiirakoita ja erilaisia kakkuja ja piiraita. Haastatteluhetkellä kahvila-baari oli auki vasta kolmatta viikkoa. Esillä on upea cocktaillista, josta löytyy aivan mahtavalta kuulostavia juomasekoituksia. Järvinen kertoo muun muassa mielenkiintoisesta konjakkia ja hernepyreetä yhdistävästä vegaaniherkusta nimeltään 5’o’clock Pea. Uteliaisuutta herättelee kovasti myös Mexican Snowfields, jonka lähtökohtana on legendaarisen Saini Penttilän jo 1970-luvulla luoma Lumikenttien kutsu. Latinopotkua klassikkodrinkkiin tuo tequila, ja Lappi-henkeä siihen yhdistetään Kesprosta hankituilla lakoilla. Ginin ystäville listalta maistunee Insane Ginsane.

Huutokonttorin taustalla on muun muassa steampunk-romantiikan ystävien Steam Hellsingin ja fiftarihenkisen Navy Jerry’sin omistava HeatherMill Oy. Huutokonttorin ravintolapäällikkö Jami Järvinen kehuu hyvää porukkaansa, vauhtiin on päästy hienosti. – Kaikki täällä ovat innokkaita, luovia ja intohimoisia cocktail-tekijöitä. Myös ruokapuoli hoituu. Asiakaskunnaksi Järvinen hahmottelee laveasti jätkäsaarelaiset ja muut persoonallisuutta arvostavat kaupunkilaiset. – Tänne ovat hyvin löytäneet niin naapurustossa asu-vat kuin täällä työssäkäyvät asiakkaatkin. Baarimme on varsin keskeisellä paikalla heti Jätkäsaaren huulilla, ja keskustastakin tähän pääsee erittäin helposti esimerkiksi raitiovaunuilla 6 ja 9. Pysäkki on nimeltään Huutokonttori.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä