Kespro kehittää tukkuja asiakkaiden kanssa

Horeca-alalle ennustetaan reipasta kasvua ensi vuodeksi. Kespro vastaa siihen tehostamalla ja parantamalla tukkujen toimintaa. Kehitystyöhön Kespro haluaa mukaan myös asiakkaat.

Julkaistu

Teksti

Minna Saano

Kuvat

Johanna Kokkola

Valikoiman osalta on jo viime vuoden aikana tehty paljon töitä, ja työtä jatketaan tänä vuonna, kertoo Kespron tukkutoimintojen johtaja Kimmo Saari.

Hyllyjen kivijalkaa on vankistettu eli perustuotteiden saatavuus kilpailukykyiseen hintaan on varmistettu mistä tahansa Kespron tukusta.

– Näiden perustarvikkeiden päälle jokainen räätälöi valikoimansa omien asiakkaittensa tarpeiden mukaisesti. Savonlinnassa valikoima voi olla erinäköinen kuin Vaasassa tai Oulussa. Meillä ei ole keskitettyä sanelua valikoiman suhteen.

Joensuun vanha tukku jäi historiaan, kun marraskuun alussa muutettiin uusiin tiloihin.

Valikoiman huoltoon liittyen Kesprossa on kehitetty mallia, jossa koko Kespron volyymista voidaan seurata tuotekohtaisia menekkejä.

Jos tietyn tuotteen kysyntä jollakin alueella kasvaa, muille tukuille voidaan vinkata mahdollisesta uudesta trendituotteesta. Tukuissa voidaan sitten miettiä, olisiko se syytä ottaa niiden omaan valikoimaan.

– Näin pyrimme ennakoimaan asiakkaittemme tarpeita, jotta tuote olisi valmiina hyllyssä odottamassa, kun sen käyttö tulee asiakkaalle ajankohtaiseksi, Saari sanoo.

Tilat toimiviksi

Volyymia seuraamalla voidaan toimia myös toisin päin. Jos jonkin tuotteen menekki hiipuu, sen tilaaminen voidaan jättää vähemmälle ja raivata hyllytilaa uusille tuotteille.

Useiden paikkakuntien tukkukiinteistöihin on suunnitteilla tilojen laajennuksia. Varsinkin pakastetiloja ja tuoretuotteiden kylmätiloja lisätään. Uusilla kaappi- ja oviratkaisuilla helpotetaan asiointia ja lisätään ostomukavuutta. Kylmätiloihin ei tarvitse enää mennä sisälle, kun paketit voi ottaa helposti oven takaa suoraan ostoskärryihin.

Kun tukkuihin rakennetaan uusia kylmälaitoksia tai uusitaan vanhoja, HFC-kylmäaineen tulee ensisijaisesti korvaamaan hiilidioksidi (CO2). HFC-kylmäaineen kasvihuonekaasuvaikutuksen kerroin on lähes 4 000, kun se hiilidioksidilla on yksi. Tukkujen kylmälaitoksissa hiilidioksidi on käytössä jo Lappeenrannan tukussa ja marraskuussa avatussa uudessa Joensuun tukussa. Joensuun uuden tukun pakasteosastoa

Parhaat mahdolliset ratkaisut

Tukkujen henkilökuntaa on koulutettu löytämään parhaat mahdolliset ratkaisut, joilla he voivat tukea asiakkaita näiden liiketoiminnan kehittämisessä. Jollakin haasteet voivat liittyä työvoiman saatavuuteen, toisella keittiön laitteisiin tai varastotilojen riittävyyteen.

– Hyvillä kysymyksillä pääsemme kiinni asiakkaan tilanteeseen ja voimme tarjota hänelle järkevän ratkaisun, esimerkiksi toimittaa useammin tai tarjota jalostusasteeltaan erityyppisiä tuotteita. Tuotteet ja tuoteratkaisut kehittyvät hurjaa vauhtia, ja meillä voi olla tarjota sellaisia ratkaisuja, joista asiakas ei vielä tiedä. Haluamme kirittää asiakasta myös kokeiluihin, joilla voidaan saavuttaa yhtä hyvä tai jopa aikaisempaa parempi lopputulos ja samalla säästää sekä rahaa että aikaa.

Jos Kespro kirittää asiakkaitaan, Saari toivoo samaa myös toisin päin: asiakkaat voivat vauhdittaa Kesproa uudistumaan, kysellä uusien tuotteiden ja palveluiden perään.

– Haluamme kehittää toimintaamme yhdessä asiakkaittemme kanssa, kuunnella heidän toiveitaan ja ymmärtää heidän arkeaan, jotta pystymme palvelemaan parhaalla mahdollisella tavalla. Yhdessä voimme kehittää ja viedä horeca-alaa eteenpäin.

Kespron oranssi logo Joensuun tukun ikkunassa

Joensuun tukku uudistui

Joensuun vanha tukku jäi historiaan, kun marraskuun alussa päästiin muuttamaan upouusiin tiloihin. Viisisataa neliömetriä lisää tilaa entiseen verrattuna tuo avaruutta ja selkeyttä tukun toimintoihin.

– Käytäväleveys lisääntyi ja hyllyjärjestys parani. Tuoteryhmät saadaan nyt hyvin esille, mikä on huomattavasti helpottanut asiointia. Siitä olemmekin jo ehtineet saada asiakkailta paljon kiitosta, tukkupäällikkö kertoo.

Kylmä- ja pakastetilat kokivat muuton mukana uudistuksen. Pakasteet otetaan nyt kätevästi pystykaapeista entisten altaiden sijaan. Kaappeihin saadaan myös aiempaa enemmän valikoimaa näkyviin.

– Lihakylmiöt ovat tilavat ja selkeät, ja maito-osastosta saatiin hyvin toimiva, kun kaikki maitotuotteet mahtuvat yhteen ja samaan kylmiöön.

Erityisen iloinen tukkupäällikkö on avarasta aulatilasta, jossa heti sisääntulossa on minikeittiö tuoteuutuuksien esittelyä varten.

– Mukava toivottaa asiakkaat siinä tervetulleiksi, vaihtaa kuulumisia ja tarjota maistiaisia. Samassa tilassa on myös infotiski, jossa voimme heti palvella asiakasta. Ylipäätään henkilökunta on helposti tavoitettavissa näissä uusissa tiloissa, toimistommekin ovat aivan kahvion ja kassojen vieressä.

Tukun valikoimaa on kasvatettu entisestään ja trukkihyllyjä, joille isoja tuotteita saadaan paremmin esille, on lisätty.

– Jonkin verran on vielä tarkoituksella jätetty tyhjiä hyllypaikkoja. Otamme vastaan asiakkaitten toiveita, millä tuotteilla niitä voisimme täyttää.

Ostosten tekeminen helpottui loppupäässäkin, kun kassapöydät vaihdettiin ergonomialtaan paremmiksi. Tasoa voidaan laskea ja nostaa tarpeen mukaan ja pöydät avata niin, ettei asiakkaan tarvitse nostella painavia ostoksia hihnalle, vaan myyjä voi käydä lukemassa koodin kärryistä.

Tuliterä tukku ja sen toimivuus on innostanut henkilökuntaa. Lauantain aukioloaikaa jatkettiin tunnilla.

– Kun on asioinut meillä muutaman kerran, hyllypaikat tulevat tutuiksi ja tuotteet löytyvät nopeasti. Ja meiltä voi aina kysyä apua, tukkupäällikkö sanoo. Joensuun tukun hedelmä- ja vihannesosasto

Joensuun tukun avajaistunnelmista pääset lukemaan tästä >>

Kespron tukkujen yhteystiedot löydät täältä >>

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä