Kulta-ajan Koti – Pienetkin asiakkaat huomioidaan

Suomalainen perheyritys Kulta-ajan Koti pyörittää viittä hoitokotia Itä-Uudellamaalla. Yhteistyö Kespron kanssa on ollut antoisaa ja sujuvaa.

Julkaistu

Teksti

Tarja Västilä

Kuvat

Linda Varoma

Kulta-ajan Koti on ollut runsaan vuoden Kespron asiakkaana. Toimitusjohtaja Päivi Vahteri ei säästele kiitoksiaan.

”Alusta alkaen Kespron avainasiakaspäällikkö Jukka Myllymäki lupasi olla kaikessa tukena – ja siinä on kyllä sanansa mittainen mies.”

Vahteri ottaa esimerkiksi laatikoiden toimittamisen: kun laatikoita puuttui yhdestä keittiöstä, Myllymäki toi niitä itse sopivan määrän omalla autollaan paikan päälle.

”Tuntuu mukavalta, että pientäkin asiakasta pidetään hyvänä.”

Kespro vastasi haasteisiin ja toiveisiin

Yhteistyö alkoi neuvotteluilla keväällä 2021. Tarkoitus oli muun muassa yhtenäistää toiminnot. Kulta-ajan Kodilla on viisi hoitokotia, kolme Loviisassa ja kaksi Lapinjärvellä. Valkossa ja Lapinjärvellä on kaksi pääkeittiötä, joissa valmistetaan ruokaa. Muissa kodeissa on jakelukeittiöt välipalojen valmistamista varten.

”Yhteinen sävel löytyi jo alkumetreillä. Yhteistyötä viriteltiin jo tuolloin kesällä, ja jatkossa meillä oli kolme kehittämispäivää. Tehonaisena oli Maarit Mäkelä, joka otti päivien vetovastuun ja vastasi meidän isojen toiveidemme haasteeseen.”

Mäkelä toimii Food Solution Managerina Kespron tuotekehityskeittiö Foodsterissa Lahdessa. Hän osallistui suunnitteluun ja mietti alusta alkaen ratkaisuja Kulta-ajan Kodin tarvitsemiin muutoksiin. Yrityksestä oli ensimmäisenä kehittämispäivänä läsnä 15 keittiöammattilaista. Tavoitteet käytiin koko väen voimin läpi.

ML-1-23 56-Asiakascase-Kulta-ajan-Koti-Pienetkin-asiakkaat-huomioi 00010092 Sompont Nevalainen paistaa pinaattilettuja päivälliseksi.

Toiminnan tehostamista yhteisvoimin

Myllymäen mukaan Kespro oli ensimmäisiä kertoja mukana kehittämässä asiakkaan toimintaa laajalla skaalalla. Tapaamisessa pureuduttiin liiketoimintaan ja käytiin läpi muun muassa taloutta, kustannusseurannan tehostamista, johtamista, keittiöiden yhteistyötä, henkilöstöasioita ja hävikkiä. Päivät olivat osallistavia. Vahteri kiittelee henkilökunnan aktiivisuutta.

”Kesprolaiset ottivat kantaa liiketoiminnan muutoksiin ja esittivät arvioita siitä, miten toiminta saadaan kannattavaksi hintapaineissa. Esimerkiksi kahvia kuluu paljon, joten vaihdoimme sen hiukan edullisempaan. Laatu ei heikkene, vaikka tilaamme edullisempia tuotteita. Saimme arvokkaita neuvoja käytännön asioissa, myös kustannussäästöihin liittyen.”

Kustannusnousuja on pystytty tasaamaan järkevämmillä valinnoilla. Eri talojen toimintatapojakin on saatu yhtenäistettyä, mikä tuo myös säästöjä.

”Meidän tyyppiselle toimijalle pk-sektorilla tilanne ei ole helppo: soteuudistus sekä energian ja ruoan hinnannousut vaikuttavat liiketoimintaan.”

ML-1-23 56-Asiakascase-Kulta-ajan-Koti-Pienetkin-asiakkaat-huomioi 00020064 Pinaattilettutaikinan joukossa on pilkottua kesäkurpitsaa.

Foodsteri on parasta tyhyä

Keväisessä seurantapalaverissa päästiin toteamaan, että kaikkia suunniteltuja asioita oli edistetty. Uusiakin ideoita kimpoili, ja yhteistyö vankistui.

”Huipennus oli keittiöpäivä Lahden Foodsterissa, jossa kokkailimme Maaritin johdolla. Siellä oli niin mukavaa, että sitä voisi kutsua tyhy-päiväksi. Keittiöammattilaiset saivat paljon uusia ideoita”, Vahteri toteaa.

Reseptiikkaa kehitettiin Foodsterissa asiakkaan esittämien toiveiden mukaan. Esimerkiksi salaatit olivat listan kärjessä. Kasviksia lisättiin salaattien ohella muun muassa juureslasagneen ja lanttucoleslaw’hon. Tarjolle tuli myös hapankaalia ja ja pikkelöityjä kasviksia.

Vahterin mukaan asukkailta ei ole tullut huonoa palautetta – uudenlainen ruoka on maistunut. Asukastyytyväisyyttä kysytään vuosittain.

ML 1 23 56-Asiakascase-Kulta-ajan-Koti-Pienetkin-asiakkaat-huomioi 00030063 Vitriinistä löytyy esimerkiksi mannapuuroa. Sose­ruokaa syöville asiakkaille tarjolla on soseutettuja köyhiä ritareita kermavaahdolla.

Kaikki irti yhteistyöstä

Kespro toimittaa tilaukset hoitokoteihin kaksi kertaa viikossa. Toimitukset ovat sujuneet ajallaan, ja tuotteiden valtakunnallisista saatavuusongelmistakin on selvitty.

”Kesprolle näin monen päivän kehittämispäivät olivat uutta, mutta hienosti läpäisivät tämänkin tulikokeen!”

Vahteri kertoo yhteistyön menneen niin syvälle, että iso porukka Kulta-ajan kotien henkilökunnasta osallistui Kespron messuille syksyllä.

”Kaikki on hyödynnetty."

ML-1-23 56-Asiakascase-Kulta-ajan-Koti-Pienetkin-asiakkaat-huomioi 0003-(0)0122 Valkon Hoivakodin keittiöhenkilökuntaa vasemmalta Jaana Sandberg, Jatta Forsman (Valkon Kartano), Päivi Vahteri, Ira Henriksson (Hoivakoti Pajunkissa), Tiina Heinonen, Rosa Sjöholm ja Tarja Jannula.

Kulta-ajan Koti

  • Perustettu yli 30 vuotta sitten.
  • Kulta-ajan koteihin kuuluvat Valkon ja Pajunkissan hoitokodit sekä Valkon kartano Loviisassa, lisäksi ovat Lapinjärven palvelukodit ja hoitokoti.
  • Asiakaspaikkoja on 150, henkilökuntaa 120.
  • Asukkaat ovat mielenterveys- ja päihdekuntoutujia, vammaisia, ikäihmisiä ja muistisairaita.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä