La Torrefazione – Intohimolla mutta rennosti

La Torrefazionen kylämäinen tunnelma syntyy rennosta ja hyvästä meiningistä. Vastuuta jaetaan, työt saa tehdä itsenäisesti, mutta yhdessä.

Julkaistu

Teksti

Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

Sabrina Bqain

Sellon kauppakeskuksen La Torrefazionessa Espoossa on keskiviikkoiltapäivästä edelleen vilkasta. Osa syö myöhäistä lounasta, osa tekee kahvikupin ääressä etätöitä ja osa on tullut ostosten lomassa kahville. Juuri kahvi on se ydin, jonka ympärille koko ravintolatoimi rakennettiin. Italian sana la torrefazione tarkoittaa kahvipaahtimoa. Aloitetaan siis kahvista.

Ajatus kahvilan perustamisesta heräsi 2007, kun La Torrefazionen perustaja Jens Hampfin veli Svante lähti mukaan perustamaan Kaffa Roastery -paahtimoa. Kun sopiva liiketila löytyi Helsingistä keväällä 2009, syntyi La Torrefazione. Jens pyysi mukaan meripartiokaverinsa Janina Hallbergin.

”Syyskuussa 2009 Aleksanterinkadulle Helsinkiin avautui ensimmäinen Torre, kahvila ja pienkahvipaahtimo. Svante keskittyi kahvin paahtamiseen, me Jensin kanssa paikan kehittämiseen”, toimitusjohtaja Janina Hallberg kertoo.

La Torrefazionesta tai Torresta, kuten työntekijät sitä kutsuvat, sai heti paikan avaamisesta lähtien lounasta. Nyt Torreja on jo kahdeksan, kaksi Espoossa, Helsingissä viisi ja Oulussa yksi.

ML-1-23 52-Asiakascase-La-Torrefazzione-Intohimolla-mutta-rennosti-080093 Sellon Torren keittiömestari Valtteri Nikkanen nauttii työstään. ”Pääsen hyvin toteuttamaan itseäni tässä ammatissa tässä paikassa.”

Lounaan kautta kasvuun

Kun helsinkiläistä Kluuvin kauppakeskusta ryhdyttiin remontoimaan, Torrelle tarjottiin sieltä liiketilaa. Velikahvila Fratello avattiin 2011.

”Aleksin kahvila oli pieni, ja siellä oli vähän asiakaspaikkoja. Fratellossa saimme lounaan toimimaan tosi hyvin. Huomasimme, että samat kanta-asiakkaat valitsivat usein Fratellon lounaalla ja Aleksin aamuisin ja viikonloppuisin. Meillä on ollut Kluuvissa vahva vakiolounasasiakaskunta heti alusta asti.”

Seuraavat Torret avattiin viiden vuoden päästä Ouluun, Espoon Iso Omenaan ja Helsingin Kamppiin. Kasvua on tehty vähitellen, ja kasvu on tavoitteessa tulevaisuudessakin. Sitä ei kuitenkaan haluta tehdä hinnalla millä hyvänsä.

”Haluamme pitää torremaisuudesta kiinni.”

ML-1-23 52-Asiakascase-La-Torrefazzione-Intohimolla-mutta-rennosti-040124 Monipuoliset vitriinituotteet kuuluvat Torren valikoimiin.

Ketju, muttei ketjumainen

Jokainen Torre on omanlaisensa, mutta tunnistettavasti torremainen. Vaikka tilat ovat erilaisia, kaikissa Torreissa on sama lämminhenkisyys, kodikkuus ja kylämäisyys.

”Tavoitteemme on muuttaa kahvinjuonnin sitkeää bulkkikulttuuria Suomessa. Haluamme tarjota vastuullisesti tuotettua, hyvää kahvia rennolla otteella. Kaikki lähtee ihmisistä – kahvinjuojista, tuottajista ja meidän baristoistamme.”

Helsingissä Hakaniemen Torre avattiin 2017, Lasipalatsin Torre isolla kesäterassilla 2018 ja Sello Espoossa syksyllä 2019 ennen koronaa.

”Kahviloita yhdistää työntekijöiden vahva omistajuus. Jokainen torrelainen on aidosti tekemisestään ylpeä ja mukana tekemässä tätä sata lasissa. Meillä on hyvä tiimi ja henki, ne on onnistuttu pitämään päivästä yksi. Olemme todella ylpeitä siitä.”

Tavoitteemme on muuttaa kahvinjuonnin sitkeää bulkkikulttuuria Suomessa.
Janina Hallberg, La Torrefazione

ML-1-23 52-Asiakascase-La-Torrefazzione-Intohimolla-mutta-rennosti Janina Hallberg kertoo, että Torre haluaa olla tulevaisuudessa yhtä tunnettu lounaastaan kuin kahvistaan.

Työtekijät saavat tilaa ja vastuuta. Jokainen keittiömestari esimerkiksi suunnittelee itsenäisesti viikoittain vaihtuvan lounasmenuun.

”Koordinoin kokonaisuutta, mutta keittiömestareiden kädenjälki on vahva ja se saa näkyä”, keittiöpäällikkö Mic Vettenranta kertoo.

Lounaslistan konsepti on kaikissa Torreissa sama. Niiltä löytyy salaatti, pasta ja risotto, sekä keittiömestarin suositus ja vieraileva annos, jotka ovat liha-, kala- tai kasvisannoksia. Samassa kaupungissakin sijaitsevista Torreista saa siis erilaista ruokaa. Perusasetelmat ovat kuitenkin kaikkialla samat.

”Haluamme tehdä ruoan käsin alusta asti. Tuomme lounasannoksiin tarkoituksellisesti sesonkimaisuutta, sillä sitä yleensä halutaan ja se on parhaimman makuista.”

ML-1-23 52-Asiakascase-La-Torrefazzione-Intohimolla-mutta-rennosti-030125 Jenni Laitila Kesprosta (vas.) ja keittiömestari–toimitusjohtaja Janina Hallberg nauttivat lounasta Sellon Torrefazionessa.

Yhteistyö lisää laatua

La Torrefazione on tehnyt pitkään yhteistyötä Kespron kanssa, ja yhteistyö jatkuu. Avainasiakaspäällikkö Jenni Laitila Kesprosta kertoo, että torremainen fiilis näkyy myös tavarantoimittajalle sekä yhteistyökumppanille.

”Yhteistyö on aina ollut avointa ja helppoa, keskustelevaa. Tilanteita setvitään ja varmistellaan yhdessä. Kun luottamus on molemminpuolista, kaikkien tekeminen helpottuu ja tehostuu.”

Tavarantoimittajalla on kahvilalle iso rooli.

”Tilaukset tehdään sähköisen tilausjärjestelmän Kespronetin kautta. Kespronetti on asiakkaalle helppokäyttöinen, ja tilausjärjestelmää kehitetään aktiivisesti palvelemaan paremmin asiakkaiden muuttuvia tarpeita. Soittamalla saa aina asiantuntevaa palvelua ja nopeasti vastauksia. Raaka-aineet ovat priimaa, ne tulevat ajallaan ja saadaan sitä, mitä on tilattu. Kespron kanssa toimiessa voi luottaa myös siihen, että vastuullisuus on mietitty”, Vettenranta sanoo.

ML-1-23 52-Asiakascase-La-Torrefazzione-Intohimolla-mutta-rennosti

Koronan notkahduksesta on selvitty, ja edessä ovat uudet tilanteet. Inflaation vaikutuksista ei vielä osaa sanoa. La Torrefazionessa kuitenkin luotetaan tulevaan.

”Aina tulee tilanteita. Niitä ratkotaan sitten sitä mukaa. Kaikesta oppii”, Hallberg sanoo.

Tulevaisuuden tavoitteena Torrella on olla yhtä tunnettu lounaasta kuin kahvistaan.

”Moni meidän kahviasiakkaamme ei välttämättä tiedä, että meiltä saa lounasta. Torren mesut tekevät upeaa työtä lounastuotteen eteen, ja olemmekin erittäin ylpeitä siitä. Toivottavasti yhä useampi löytäisi meille myös lounaan merkeissä jatkossa.”

ML-1-23 52-Asiakascase-La-Torrefazzione-Intohimolla-mutta-rennosti-050094 Keittiömestari Valtteri Nikkasen kädenjälki näkyy Sellon Torressa. Keittiöpäälllikkö Mic Vettenranta (oik.) koordinoi kokonaisuutta.

Näin La Torrefazionessa luodaan yrityskulttuuria

  • Keskinäinen kunnioitus ja arvostus mahdollistavat sen, että kaikki asiat voidaan nostaa pöydälle.
  • Rakennamme yhdessä Torresta meille parasta työpaikkaa.
  • Olemme rohkeita, otamme vastuuta ja uskomme hyvään. Nämä arvot täytyy resonoida hakijalla jo rekrytointivaiheessa.
  • Uskomme, että koulutus ja oppimisen mahdollistaminen sitouttavat.
  • Jokainen torrelainen käy läpi kattavan, kahdesta neljään kuukautta kestävän baristakoulutuksen. Myös kokeneet tekijät pääsevät meillä oppimaan lisää.


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä