Mission Positive Handprint -hankkeen järjestämässä hackathonissa innovoitiin ravintola-alaa

Mission Positive Handprint -hanke järjesti Jyväskylässä 7.2.2023 ravintola-alan hackathonin. Ravitsemisalan kiertotaloutta edistävä idea vei voiton!

Julkaistu

Teksti

Mission Positive Handprint & Kespro

Kuvat

Mission Positive Handprint, Adobe Stock

Mikä on hackathon?

Hackathon on innovaatiokilpailu ja hyväksi havaittu yhteiskehittämisen toimintamalli uusien ideoiden keksimiseen ja jalostamiseen. Mission Positive Handprint -hankkeen järjestämän kilpailupäivän aikana yhteensä kuusi joukkuetta kisasi toisiaan vastaan, ja kolme parasta palkittiin tuomariston antaman pistemäärän ja arvioinnin perusteella.

Päivän alussa osallistujat muodostivat joukkueet ja sen jälkeen ryhdyttiin ennakkoluulottomasti töihin. Joukkueiden apuna oli eri alojen asiantuntijoita, jotka sparrasivat joukkueita ideoiden eteenpäin kehittelyssä.

Tapahtuma järjestettiin Crazy Townin upeissa tiloissa aivan Jyväskylän ytimessä. Mission Positive Handprint -hankkeen järjestämä ravintola-alan hackathon järjestettiin tiettävästi ensimmäistä kertaa tällaisella konseptilla.

Hackathonissa etsittiin ratkaisuja näihin ajankohtaisiin teemoihin

  • Sivuvirroista tuotteeksi
  • Uudenlainen vastuullisuusviestintä
  • Helpotusta osaajapulaan
  • Virtuaaliteknologiat ravintolaympäristössä
  • Uudenlainen oppilaitosyhteistyö
  • Planetaarinen menu
  • Paikalliset ja paremmat noutoruokapalvelut

Arviointikriteerit

  • Idean toteutettavuus
  • Innovatiivisuus
  • Liiketoimintapotentiaali
  • Tiimin kyvykkyys

Ravitsemisalan kiertotaloutta edistävä idea vei voiton

Kilpailun voittajajoukkue kehitti loistavan idean “sivuvirtojen Tinderistä”. Kyseessä on alusta, jossa ravitsemisalaan jollain tavoin kytköksissä olevat toimijat kohtaavat – pientuottajista elintarviketeollisuuteen.

Voittajajoukkueessa kisasivat Anssi Erola (Arla), Juha-Matti Tamminen (Krapihovi), Eetu ja Emmi Tikkanen (Iltalypsy) ja Suvi Kärkäs (Laurea). Voittajia sparrasivat Mika Vitikka (Laurea), Ilkka Suur-Uski (JAMK), Mikael Karttunen (Anora) ja Laura Huovinen (2Loops).

Tässä [voittajaideassa] oli löydetty selkeä ongelma, ja siihen oli keksitty toteutuskelpoinen ratkaisu. Tästähän kaikki yrittäminen lähtee liikkeelle.
Hackathon-tuomaristo

Mission Positive Handprint logo 1500x1000

Paljon uusia innovaatioita ravintola-alalle

Tuomaristoon kuuluivat Tero Räisänen (Behind Bars) sekä Kirsi Vuollet ja Eino Jokinen (Suomen tuotekehitysyhdistys). Jokainen tuomariston jäsen teki oman arvionsa joukkueiden tuottamista ideoista. Arviointikriteereinä olivat idean toteutettavuus, innovatiivisuus, liiketoimintapotentiaali ja tiimin kyvykkyys. “Sivuvirtojen Tinder” sai huiman määrän pisteitä jokaisen arviointikriteerin kohdalla.

Pääpalkinnoksi voittajajoukkueen idea lähtee jatkokehittelyyn JAMKin Future Factoryyn, jonka kautta monialainen ammattikorkeakoulun opiskelijatiimi kehittää ideaa eteenpäin kevään 2023 aikana. Voittajajoukkueen jäsenet ja Mission Positive Handprint -hankehenkilöstö osallistuvat myös idean jatkokehitykseen.

Kaikkien voittajajoukkueiden jäsenet saivat palkinnoksi makoisia paikallisia herkkuja Keski-Suomesta: Jukolan juustoa, Jyväs-Hampun hamppulastuja ja Ahotuvan tarhan makuhunajaa.

Toiseksi tulleet kehittivät elämyspaketin kotiinkuljetettuna

“Team-päämajaksi” itseään tituleerannut joukkue nousi ansaitusti hopeasijalle. Suurten kansainvälisten kotiinkuljetuspalveluiden rinnalle haluttiin tarjota laatua ja laajempaa valikoimaa, asiakkaan tarpeet huomioiden ja uutta teknologiaa hyödyntäen. Joukkueessa kisasivat Antti Karjalainen (Jamix), Juha Lehtonen, Pauliina Hukkanen (Ohjelmatalo Oy), ja Noora Kokko (TTS Työtehoseura).

Kolmannelle sijalle ylsi uudenlaista oppilaitosyhteistyötä kehittänyt joukkue

Ravintola-ala tarvitsee osaamisvaihtoa! Vaihto-ohjelman avulla ravintola-ala tuo osaamista koulutusorganisaatioihin; mitä siellä kentällä oikeasti tapahtuu. Kun taasen ammattikoulut ja ammattikorkeakoulut tuovat ravintoloiden suuntaan entistäkin tehokkaammin lakiosaamista, johtamisosaamista ja paljon muuta. Tämän idean ympärillä innovoi hackathonin suurin joukkue, johon kuuluivat: Anniina Maukonen (Morton), Joonas Hovi (Hiisi Taproom), Pauliina Jyrälä ja Ellinoora Peltola (Perho), Jarno Tuhkanen (Sawohouse), Aapo Pulkkinen (Hox City Oy), ja Laurean resto-kisatiimistä Mikko Kaikkonen, Pieta Marjoniemi ja Jere Töyräs.

Mission Positive Handprint -hanketta hallinnoi Laurea-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina hankkeessa toimivat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Savonia-ammattikorkeakoulu. Hanke saa Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tukea, ja hanke rahoitetaan osana unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä