Negroni Sbagliato on uusi trendidrinkki

Negronin johdannaisesta, Negroni Sbagliatosta, nousi syksyllä 2022 hittidrinkki nuorten aikuisten keskuudessa ympäri maailman. Onko drinkistä kestosuosikiksi ja miten se muuttaa suomalaisten drinkkitottumuksia?

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro

The Game of Thrones -sarjan itsenäinen jatko-osa House of Dragon näki päivänvalon syksyllä 2022. Sarjan näyttelijät Emma D'Arcy ja Olivia Cook keskustelivat suosikkidrinkeistään sarjaa markkinoivalla videolla ja lopputuloksena Negroni Sbagliatosta nousi nopeasti nuorten aikuisten puhutuin drinkki maailmanlaajuisesti. Näyttelijöiden keskustelua suosikkidrinkistä jaettiin nuorten suosimassa sosiaalisen median kanavassa TikTokissa sellaisenaan sekä myös yhdistämällä alkuperäinen äänitiedosto – “Negroni Sbagliato with prosecco in it” – käyttäjien luomiin uusiin TikTok-julkaisuihin. Eri mediat ovat syksyn mittaan kertoneet erityisesti Yhdysvalloissa syntyneestä sbagliato-boomista.

”Negronin johdannaisen nopea suosion kasvu tavallaan yllätti. Negroni itsessään on jo yli 100-vuotias juomasekoitus, josta sbagliaton lisäksi keksitty myös muita johdannaisia. Tietysti ikiklassikoita ovat myös boulevardier ja americano, jotka käyttävät negronin kanssa samoja pääraaka-aineita, eli makeaa vermuttia ja katkeroa. Myöskin sbagliato on negronin johdannaisena jo vuosia vanha, peräisin 70-luvulta”, kertoo Kespron viiniasiantuntija Vesa Kaukjärvi.

Mikä on Negroni Sbagliato?

”Negroni Sbagliaton resepti on yksinkertainen: negroniin sekoitetaan ginin sijasta kuohuviiniä. House of Dragon -sarjan näyttelijät halusivat kuohuviinin nimenomaan olevan proseccoa, mutta mikä tahansa valkoinen kuohuviini käy”, kertoo Kaukjärvi.

Negroni Sbagliaton nimi tulee Italiasta ja tarkoittaa ”väärää negronia” ja drinkin etymologiaan viitaten drinkki syntyi aikoinaan vahingon kautta. Ginipullon sijasta baarimikon käteen tarttui drinkkiä tehtäessä prosecco-pullo. Ajankohtaislehti Slaten lokakuussa 2022 tehdyn haastattelun mukaan drinkin keksi Mirko Stocchetto 70-luvun alussa Italian Milanossa omistamassaan drinkkibaarissa.

Alkuperäisen negronidrinkin syntyhistoriasta ei ole varmaa tietoa, mutta siitä kiertää esimerkiksi verkossa monta versiota. Drinkin kuitenkin uskotaan syntyneen Italian Firenzessä vuonna 1919, kun suosittuun Americano-drinkkiin haluttiin terästystä – camparin ja vermutin lisäksi giniä. Taustatarinan mukaan drinkin olisi ensimmäisen kerran tilannut ranskalainen kenraali Pascal Olivier Count de Negroni tai italialainen kreivi Camillo Negroni.

Negroni Sbagliaton resepti on yksinkertainen: negroniin sekoitetaan ginin sijasta kuohuviiniä.
Vesa Kaukjärvi, Kespro

Negroni proseccolla – jatkoon vai ei?

Negroni Sbagliato on syksyn ja loppuvuoden 2022 puhutuin drinkki, mutta onko drinkin suosiolla tulevaisuutta?

”Sbagliato-ilmiö on todella mielenkiintoinen, koska se syntyi niin nopeasti, eli kysymys onkin, sammuuko ilmiö myös nopeasti. Useimmat todennäköisesti tilaavat drinkin kerran ja riippuu paljon henkilökohtaisista makumieltymyksistä, jatkaako sbagliato pinnalla. Negroni itsessään on kestosuosikki ja klassikkodrinkki, joten ilmiö voi johtaa negronin entistä suurempaan suosioon iltaelämää viettävien drinkkivalinnoissa”, pohtii Kaukjärvi.

”Toisaalta ilmiö saattaa johdattaa ihmiset maistelemaan myös muita negronin johdannaisia tai americanoa. Tai jos pitää samasta makuskaalasta, voi tilata muita italiasta peräisin olevia drinkkejä, joissa hyödynnetään älykkäällä tavalla erilaisia hedelmistä tehtyjä liköörejä ja katkeroja”, summaa Kaukjärvi.

Negroni-sbagliato-020 Proseccon määrää vaihtelemalla voi juoman kuplivuutta säädellä maun mukaan. Proseccoa drinkkiin voi käyttää yhteensä siis 2–6 cl. Kuvan lasin ja muut monipuoliset lasiratkaisut ravintolaan löydät Astiatukku Kesprosta.

Negroni itsessään on kestosuosikki ja klassikkodrinkki, joten ilmiö voi johtaa negronin entistä suurempaan suosioon iltaelämää viettävien drinkkivalinnoissa.

Resepti: Negroni Sbagliato

Ainekset:

Valmista näin:

  1. Mittaa prosecco, katkero ja vermutti jäillä täytettyyn On the rocks -lasiin.
  2. Sekoita kevyesti.
  3. Koristele appelsiiniviipaleella tai appelsiininkuorisiivulla.Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä