Trendit maailmalta: vastuullisuus

Haaga-Helia amk:n lehtorit Eeva Puhakainen ja Pasi Tuominen poimivat maailmalta vastuullisia ravintola- ja majoitusalan trendejä.

Julkaistu

Teksti

Eeva Puhakainen ja Pasi Tuominen

Kuvat

iStock

Biohajoavat tai veteen liukenevat pakkausratkaisut, sakkoa lautaselle jätetystä buffet-ruoasta ja kasvipohjaiset proteiinit ammattikeittiöiden käyttöön laajan eurooppalaisen koulutushankkeen kautta - pienin askelin ilmastonmuutosta vastaan!

Waste food: Maailmanlaajuisesti kolmasosa kaikesta tuotetusta ruoasta menee roskiin.
FAO

Logistiikka

Ekologinen vihreä jalanjälki

Kuluttajat ovat valmiit maksamaan viisi prosenttia enemmän tuotteista, jotka on rahdattu kestävillä logistiikkatoimenpiteillä. 76 prosenttia kuluttajista on puolestaan valmis odottamaan ylimääräisen päivän, jos käytetään ilmastoystävällisiä kuljetustapoja.

UniCafe satsaa vastuullisuuteen

UniCafe-ravintoloista voi lounasajan päätyttyä ostaa Leftover-lounaita. Leftover-myynnillä UniCafe tavoittelee ruokahävikin pienentämistä. Omaan rasiaan ostettuna ruoka maksaa kuluttajalle 30 senttiä vähemmän. Lisäksi Compensate-yhteistyössä asiakas voi maksaa ruoan hiilijalanjäljestä kompensaation, jonka tuotot menevät metsittämiseen.

Maailman ensimmäinen 100-prosenttisesti vegaaninen hotelli

Vegaaninen Saorsa-hotelli Skotlannissa

Skotlannin Pertshshiressa sijaitsevasta Saorsa-hotellista tuli luultavasti maailman ensimmäinen täysin vegaaninen hotelli. Kaikki hotellin ruoat, juomat ja huonesiivouksessa käytetyt raaka-aineet ovat kasviperäisiä.

Asiakkaat rahoittavat roskien keruuta

Muoviasialla ovat myös Starbucks ja Manchester, Central Scotland, Bristol ja Birmingham. The Plastic Fishing Tour -kampanja perustettiin Starbucksin asiakkaiden maksamilla 5 pencen lisämaksuilla. Se kiertää kaupunkien vesialueilla keräämässä muoviroskaa.

Ruokaa siitä mitä kaapissa on

Hävikkiruokatarvikkeita paperikassissa

Suomalaiset Loop ja Nolla eivät ole yksin hävikkiruokansa kanssa. Muun muassa Michelin-kokki Massimo Bottura kokkaa Lontoon keskustassa Refettorio Felixissä joka päivä supermarkettien ylijäämäruoista kolmen ruokalajin aterian niin kodittomille kuin maksaville asiakkaille. Botturan trendikäs filosofia tehdä annos siitä mitä kaapissa on näkyy maailmalla muun muassa menujen lyhentymisenä.

Kasviperäiset kääreet korvaavassa muovin ketjuissa

Amsterdamilainen Ekoplaza-luomuketju vaihtoi kaikkien 700 tuotteensa pakkausmateriaalin biohajoavaan materiaaliin. Samoin lontoolainen vähittäistavarakauppa Thornton Budgens vaihtoi kevään aikana 1 700 tuotemerkkiä biohajoaviin pakkauksiin.

Lautaselle jätetystä ruoasta veloitus

Portugalilainen ravintolaketju Sabores de Churrasco noudatti (ainakin taannoin) suomalaisen koulukeittiön ohjetta: ota ruokaa vain sen verran kuin syöt. Lautaselle jätetystä ruoasta veloitettiin asiakasta 18 euroa kilolta. Pääasiassa kauppakeskusten food courteissa toimiva ketju minimoi näin noutopöytien yleisen hävikkiongelman. Kuka uskaltaa omia idean Suomeen?

Hanke vaihtoehtoisten proteiinien käytön lisäämiseksi ammattikeittiöissä

Sustainable Cooking for Planet (SusCop) -hanke lisää keittiöammattilaisten tietoja ja taitoja vaihtoehtoisten proteiinien käytössä ammattikeittiöissä. Vaihtoehtoisella proteiinilla tarkoitetaan uusia kasvipohjaisia proteiininlähteitä, myös hyönteisiä. Haaga-Helia amk:n ja Perhon sekä hollantilaisten, isobritannialaisen ja espanjalaisten yhteistyökoulujen hankkeen rahoittaa Erasmus. Tuloksena syntyy opintojakso keittiöalan ammattilaisille.

Neljän Guinness-oluttölkin pahvinen myyntipakkaus

Järkijuttuja panimoalalla

Kanadalainen Steam Whistle Brewing siirtyi vihreisiin lasipulloihin, joita voidaan pestä ja täyttää yli 45 kertaa – noin kolme kertaa enemmän kuin alan standardiruskeaa pulloa.

Myös muun muassa Guinness vaihtaa muoviset tölkkirenkaansa pahvisiin kesään 2020 mennessä.

Heineken puolestaan panostaa vedenkäsittelylaitoksiin ja -tekniikkaan veden uudelleenkäyttämiseksi sekä uusiutuvan energian tuottamiseen käsittelyprosessissa. Vedenkäyttö onkin vähentynyt 32 prosenttia vuodesta 2008.

Toukkamaidosta valmistettua gourmetjäätelöä jäätelökauhoissa

Innovaatio Kapkaupungista: toukkamaidosta gourmetjätskiä

Eteläafrikkalainen Gourmet Grubb valmistaa mustasotilaskärpäsen toukista maitoa, jossa on viisi kertaa enemmän proteiinia kuin lehmänmaidossa, ja jalostaa sen jäätelöksi.

Piirretty ekologinen jalanjälki

Verkkokauppa pian muovittomammaksi

Sealed Air, joka valmistaa pakkausilmapussit Amazonin paketteihin, yhdistää voimansa japanilaisen Kurarayn kanssa. Nyt Kurarayn Plantic-materiaalia käytetään nopeasti pilaantuviin elintarvikkeisiin, kuten siipikarjaan ja äyriäisiin, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa, ja pian siis verkkokaupassa ympäri maailmaa. Materiaali liukenee veteen.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä