Bank Food & Wine - tyylikäs bistro

Moderni skandinaavinen bistro tyylikkäässä pankkimiljöössä keskellä Vaasaa on rento ja tunnelmallinen. Haastattelimme omistaja Saku Railiota.

Julkaistu

Teksti

Tiiu Kaitalo

Kuvat

Tiiu Kaitalo

Vanha jugendtalo komeilee Vaasan keskustassa ja sen koristeellinen kulmatorni nousee korkeuksiin. Ensimmäisen kerroksen julkisivua ympäröi graniitti, ja sisälle vievät yhtä jämäkät rappuset. Ovi aukeaa yli satavuotiaan suojellun talon pyöreään aulaan keveästi. Vaasa Ravintoloiden omistaja Saku Railio, 48, istuu hymyssä suin aulasalin pyöreässä pöydässä ja huikkaa kädellä lähemmäksi.

– Tervetuloa Bank Food & Wine -ravintolaan!

Rakkaus suomalaiseen gastronomiaan

Jos rakennus on sitä parasta ja komeinta mitä vaasalainen kaupunkiarkkitehtuuri tarjoaa, ei sisällä mene huonommin. Vaasa Ravintolat, jonka perheeseen myös Bank Food & Wine kuuluu, on kansainvälisestikin tunnettu korkeatasoisesta ruoasta ja palvelusta. Lounas ja à la carte -tarjonnan lisäksi yritys on noussut nopeasti suurten tapahtumien ruokapalveluiden järjestäjäksi, joista Railion ravintolaperheen Food House Catering huolehtii Botnia Hallilla.

Vaasa-ravintoloiden omistaja Saku Railio ravintola Bank Food & Winessa

Vaikka Railio kutsuu itseään ”joka paikan Alluksi”, huokuu rivien välistä rautaisen ammattitaidon lisäksi suuri rakkaus suomalaiseen gastronomiaan, lähiruokaan ja yrittämiseen. Lähituottajien parhaat raaka-aineet antavat vivahteita niin lounaalle kuin à la carteen.

– Minulle on tärkeää, että ruoka tehdään huolella läheltä tuotetuista raaka-aineista. Asiakaskin voi viettää ravintolassa tovin, rentoutua ja syödä rauhassa. Slow Food -ruokailukulttuuri on tätä päivää, Railio miettii.

Italiasta Skandinaviaan

Kun vanhan pankkirakennuksen vuokraus vuonna 2010 tuli mahdolliseksi, oli haasteista pitävä Railio mukana heti. Tila oli suuri ja se jaettiin lasiseinällä Ålandsbankenin kanssa. Rakennus on suojeltu paitsi ulkoa, myös sisältä. Museoviraston silmissä tila ei olisi millään soveltunut ravintolakäyttöön. Parin vuoden tarkan sovittelun, suunnittelun ja remontin jälkeen Railio avasi ravintolan, joka kunnioittaa talon tunnelmaa ja vanhaa arkkitehtuuria.

– Suuri haaveeni oli perustaa italialainen ravintola. Kun astuin tähän tilaan ensimmäisen kerran ja näin marmoripylväät ja shakkiruutulattiat, tiesin heti, että tässä se on. Avajaisten jälkeen olimme täynnä puoli vuotta putkeen, joka ikinen tuoli – maanantaista sunnuntaihin, Railio kertaa.

Kolme vuotta sitten ravintolaan tehtiin konseptimuutos, silloin avattiin skandinaavinen Bank Food & Wine, josta haluttiin rento ja mukava oleskelupaikka. Vanhasta tilasta löytyvät edelleen pankkisalin alkuperäiset palvelutiskit, myös pankinjohtajan ja johtokunnan vanhojen huoneiden pinnat ovat alkuperäiset, mutta valkoisia liinoja ei pöydillä näy.

Bank Food & Wine -ravintolan ovi, pöytä ja tuoleja

Kun pankkisalin viereinen yritys, kolme sukupolvea toiminut rouvien vaateliike, lopetettiin, vuokrasi Railio liikehuoneiston.

– Ajattelin, että siihen saisi hyvän baarin. Ennen remonttia tutkimme vanhoja 1900-luvun piirustuksia. Huoneistosta löytyi kaksi vanhaa oviaukkoa, jotka avattiin suoraan pankkisaliin. Museovirastokin oli innoissaan, Railio hymyilee.

Nyt bistrosta voi astua suoraan trendikkääseen cocktail- ja viinibaariin, Pocketiin, jonka Railio kehaisee tarjoilevan koko Länsi-Suomen parhaat drinkit. Kadulla on kesäisin myös terassi.

Hyvä yhteydenpito tukee asiakkaan toimintaa

Tarjoilija tuo pöytään alkupalat: kukkakaalia paahdettuna ja pyreenä, parsaa, pinjansiemeniä, leväkaviaaria ja Västerbottenin juustosipsejä. Kaunista ja maistuvaa.

Kespron yhteistyö Vaasa Ravintolat Oy:n ja Saku Railion kanssa on pitkä. Yhteistyössä on mukana koko Railion ravintolaperhe.

– Vaihdoin Kespron sisällä työpaikkaa, kun muutimme mieheni kanssa pääkaupunkiseudulta Vaasaan. Saku Railio oli ensimmäisiä asiakkaita, joita tapasin, kertoo Kespron Länsi-Suomen alueen avainasiakaspäällikkö Minna Honkanen.

Pitkä ja tiivis kumppanuus takaa sen, että osapuolet tuntevat toisensa hyvin. Bank Food & Wine -ravintolaan saapuu Kesprosta kuorma kahdesti viikossa ja muihin yhtiön tarpeisiin useammin.

– Meistä on kivaa, että voimme kesprolaisten kanssa istua alas ja käydä läpi ilot ja murheet pari kertaa vuodessa. Hyvä yhteydenpito tukee meidän toimintaamme, Railio miettii.

Uutuuksia ja lähiruokaa tukusta

Vanhaa Kurténin talon sisäänkäyntiä vartioi kruunupäinen kotka. Kotkan yllä jugendtyyliset, barcelonalaisen Antoni Gaudín innoittamat kukat kiemurtelevat koristeellisesti. Kovan työn vaasalaisen ruokakulttuurin eteen tehnyt toimitusjohtaja istuu hetkeksi nahkatapeteilla koristettuun vanhaan johtokunnan huoneeseen ja tuoksuttelee viiniä.

– Haemme inspiraatiota sieltä täältä. Reissaamme Suomessa ja ulkomailla. Kespron Vaasan tukun alueella on paljon hyviä pientuottajia, lisäksi sieltä löytyy aina varmasti perusraaka-aineet - se on tärkeää kokonaisuuden ylläpitämiseksi, Railio summaa.

Mainio alkuruoka paikallisilla vivahteilla syntyy kukkakaalista, parsasta, pinjansiemenistä, Västerbottenin juustosipseistä ja leväkaviaarista.

Kespron Menu-tuotteita Vaasa Ravintolat käyttävät paljon. Yrittäjää helpottaa se, että tilaus ja toimitus on helppoa ja varmaa. Vaikka suurin osa tilauksista tehdään sähköisesti, myöntää Railio viihtyvänsä myös tukussa katselemassa uutuuksia.

– Me Kesprossa kuuntelemme asiakasta ja etsimme asiakkaille heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivat tuotteet. Railiolta on tullut kiitosta esimerkiksi uusista mausteseoksista ja -tahnoista, Honkanen kiteyttää.

Bank Food & Wine -ravintolan annoksessa karitsan karetta ja lammasmakkaraa

Pöytään saapuu pääruoka. Karitsan karetta, lammasmakkaraa, mustaleimaperunakroketteja ja kauden kasviksia tryffelipunaviinikastikeessa. Railio silmäilee lihan kypsyyttä ja hymyilee tyytyväisenä. Parsa maistuu suussa.

Vaasa Ravintoloihin kuuluu useampi ravintola. Maalaismiljöössä sijaitsee Railion silmäterä, tilausravintola Hemmer. Hemmeristä koko Vaasa Ravintoloiden tarina sai alkunsa. Ravintolassa järjestetään yritystapahtumien ja kokousten lisäksi perhejuhlia, esimerkiksi häitä. Keskustassa komeilee eurooppalaistyylinen skandinaavinen bistro Bank Food & Wine, jossa buffetlounas katetaan viidesti viikossa. Muulloin ravintolassa on tarjolla à la carte -menu. Bankin vierestä löytyy Pocket, cocktail- ja viinibaari ja Vaasan Sähkön tiloissa toimii lounasravintola Food House Power Bay. Botnia Hallilla pyörii Railion tarkan silmän alla Food House Catering -ravintola, joka hoitaa tyky-päivien ja isojen tapahtumien monipuolisen ruoka- ja juomatarjoilun.

Ravintola Bank Food & Winen sisäkuva

Bank Food & Wine

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä