Ilmastokestävää lounasruokaa

Katso Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan vinkkilistat, joilla pyrkiminen kohti lounasruoan ilmastokestävyyttä helpottuu!

Julkaistu

Teksti

Pirjo Apell ja Lilli Munck, Helsingin yliopisto

Kuvat

Kespro

Lounasruokailussa merkittävin ilmastopäästölähde on tarjottu ruoka. Lounasruokailuun käytettävien raaka-aineiden tuotannolla on suuri vaikutus päästöihin – vaikkakin on myös hyvä välttää ruokahävikkiä ja panostaa energiatehokkaisiin valmistustapoihin. Tarjoamalla kasviperäisistä tuotteista valmistettuja lounaita ravintolan päästökuorma pienenee.

Vinkkejä ilmastokestävän pääruoan toteutukseen ja tarjoiluun

  1. Tarjoa vegaanista kasvisruokaa yhtenä vapaasti valittavana vaihtoehtona joka päivä.
  2. Sovita vegaaninen kasvisruoka samalle linjastolle muiden vaihtoehtojen kanssa.
  3. Anna mahdollisuus maistaa! Uusien ruokien ottaminen osaksi arkea tapahtuu monilla pienin askelin. Antamalla mahdollisuuden maistaa useampaa lounasruokaa muutokset kohti pienipäästöisempää ja terveellisempää lounasruokailua helpottuvat. Erityisesti julkisissa ruokapalveluissa (esimerkiksi koulut, päiväkodit, varuskunnat) vinkin toteuttamisen mahdollisuudet ovat verrattain hyvät.
  4. Käytä raaka-aineet kokonaan. Kiinnitä huomiota raaka-aineiden käyttöön ja vältä hävikin tuottamista myös lounasruokia valmistaessa.
  5. Käytä raaka-aineita satokausien mukaan ja huomioi riisin verrattain suuri päästökuorma. Suosi satokausia ja raaka-aineita, joiden säilyttämiseen ei kulu energiaa, kuten esimerkiksi varastovihanneksia. Tarjoa lisukkeena riisin sijaan perunaa ja viljoja, kuten kaurahelmiä sekä ohra- tai vehnäsuurimoita

Uusien valintojen tekeminen helpottuu, kun erilaiset vaihtoehdot tulevat tutuksi ja ovat helposti saatavilla.

Raaka-ainesuosituksia salaattipöytään

Ilmastokestävä salaattipöytä rakentuu juuresten, kaalien ja papujen ympärille. Hyviä salaattipöydän komponentteja ympäri vuoden ovat:

  • Puna- ja valkokaaliraaste, porkkana- ja lantturaaste. Käytä kuivattuja marjoja ja rusinoita raasteita mehevöittämään!
  • Marinoidut pavut ja linssit (esim. valkopapu, kikherne, pintopapu, kidneypapu ja vihreät linssit). Käytä marinadina kasviöljyjä, etikkaa ja kuivattuja yrttejä.
  • Siemenet
  • Paahdetut juureslohkot
  • Paputahnat
  • Kotimaiset pakasteherneet

Kesäkautena voi lisäksi tarjota tuoreita avomaan vihanneksia, kuten:

  • Tomaattia
  • Kurkkua
  • Salaatteja
  • Parsa- ja kukkakaalia
  • Lehtikaalia

voipapu-hernepyree

Voipapu-hernepyree

Annosmäärä 20, annoskoko 40 g
G, VEG

Käyttöpaino Ruoka-aine
500 g Voipapu, säilyke
250 g Kotimainen pakasteherne
25 g Sitruunamehu
5 g Valkosipulimurska
100 g Rypsiöljy
5 g Suola, jodioitu

Anna pakasteherneiden sulaa yön yli kylmiössä. Huuhtele ja siivilöi voipavut. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Ohenna tarvittaessa tilkalla vettä.

”Ilmastokestävyys keittiössä – ruokakulttuurin murroksen arkiset mahdollisuudet” on Koneen Säätiön rahoittama hanke, joka toteutetaan Helsingin yliopistossa vuosina 2018–2021. Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanja ja sähköinen reseptipankki toteutetaan Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeessa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä