Pastat ovat monipuolinen ja helppo raaka-aine ammattikeittiössä

Pastat ovat monipuolinen ja helppo raaka-aine ammattikeittiössä. Kespron monipuolinen pastavalikoima tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja eri käyttötarkoituksiin.

Julkaistu

Kuvat

Roope Permanto

Alkuperäinen julkaisu 27.05.2020.

Erityisesti kiireisenä kesäsesonkina kannattaa suosia tuorepastoja niiden helppouden ja nopean valmistuksen vuoksi. Monimuotoiset kuivapastat tuovat vaihtelua salaattipöytiin ja annoksiin. Kauden kasvikset, sienet ja tuoreet yrtit täydentävät kesäterasseilla tarjottavien pasta-annosten makua ja näköä.

Artesaanifiilistä tuorepastoilla

Tuore pasta kypsyy nopeasti ja antaa annokseen ”käsintehdyn” tunnun. Tuorepastat sopivat lautasannoksiin, tyylikkäisiin noutopöytiin ja esimerkiksi ruokaisten ja tyylikkäiden salaattien raaka-aineeksi. Monipuolisuutta tuorepastoihin tuovat erilaiset muodot ja täytteet.

Tuorepastan keittäminen on nopea prosessi. Pastan muodosta ja paksuudesta riippuen keittoaika on 2–4 minuuttia. Pakastetuorepastan keittoaika on 1–2 minuuttia pidempi riippuen pastan koosta ja paksuudesta.

Pasta keitetään aina runsaassa, suolalla maustetussa kiehuvassa vedessä. Jos pasta tarjoillaan heti, se valutetaan ja sekoitetaan kastikkeeseen ja tarjoillaan. Jos pasta tarjoillaan myöhemmin tai kylmänä, se jäähdytetään juoksevan veden alla tai jäävedessä ja sen jälkeen valutetaan, pyöritellään öljyssä ja laitetaan astiaan odottamaan.

Tuorepastaan ei jää samaan tapaan purutuntumaa kuin kuivapastaan, vaan se saa tuntua suussa pehmeältä. Jos tuorepasta on pakastettu, keittoaika pitenee 1–2 minuuttia riippuen pastan koosta ja paksuudesta.

Monimuotoiset kuivapastat

Kuivapastat ovat ammattikeittiön perusraaka-aine ja loistava ja monipuolinen kuiva-ainevarastovara. Niiden ympärille voi rakentaa ruokalistankin, kunhan esikeittää pastat vetariin ennen tarjoilua.

Pastoissa muodolla on väliä. Pintatuntuma sekä pastan muoto vaikuttavat siihen, miten kastike tarttuu tai täyttää pastan. Paksut kastikkeet tarjoillaan usein sellaisissa pastamuodoissa, joissa kastikkeelle on reilusti ”tilaa”. Näitä ovat muiden muassa erikokoiset simpukka- ja putkipastat. Ohuemmat ja öljypohjaiset kastikkeet tarjotaan vastaavasti pelkkää pintaa tarjoavien pastamuotojen kanssa, esimerkiksi spagetin, tagliatellen, pappardellen tai fusillin kanssa.

Kuivapastan keittoaikaan vaikuttaa pastan laatu, muoto ja paksuus. Pastaa ei saa keittää liikaa, muuten se pehmenee ja sitä on vaikeaa jatkokäyttää. Lisää pasta aina suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ja valuta heti, kun keittoaika on täynnä. Jäähdytä pasta tarvittaessa nopeasti kylmällä vedellä. Kuivapastaan saa jäädä purutuntumaa. Kannattaa muistaa, että pasta jatkaa kypsymistään keittämisen jälkeen ja kosteus tasaantuu, jolloin se pehmenee esimerkiksi yön aikana.

Hävikistä hyötykäyttöön

Keitettyä pastaa saattaa jäädä yli. Kypsän pastan voi helposti hyödyntää marinoituna salaattien raaka-aineena tai patoihin ja keittoihin lisäämään niiden ruokaisuutta, ja siitä on helppo valmistaa myös erilaisia gratinoituja uunipastoja.

+ Näin keität gluteenittoman pastan

Valitse gluteenittomaksi pastaksi ohut ja nopeasti à la minute kypsyvä pasta. Varmista, että sinulla on keittiössä kattila gluteenitonta pastaa varten ja saat veden kiehumaan parissa minuutissa. Lisää tilkkaa öljyä kypsän pastan joukkoon, jolloin pasta saa makua ja pysyy helpommin irtonaisena.

Tilaa pastatuotteet Kesprosta


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä