Ravintolataiteilija Pia Olanterä

Ravintoloitsija Pia Olanterä uskoo, että hyvinvoiva ja riittävä henkilökunta lisää myyntiä. Tähdenlentojen sijaan hän haluaa avata ravintoloita, joissa on jatkuvuutta.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Vilja Harala

Kokki, ravintolapäällikkö, restonomi ja ammatillinen opettaja. Viimeiset kymmenen vuotta Pia Olanterä on ollut myös ravintolayrittäjä, joka on tehnyt aikaa kestäviä oman rahan paikkoja.

Tällä hetkellä Olanterä luotsaa Loviisan ytimessä sijaitsevaa Osteria Locale -perheravintolaa, Helsingin Uudenmaankadun Brooklyn-henkistä Pennyä sekä alkukesällä Helsingin Hakaniemeen avattua korealaista BBQ-ravintola Molokoa. Olanterä on löytänyt ravintola-alalta paikkansa.

”Täytyy todeta, että tämä on maailman paras ala: ihmiset, jotka täällä työskentelevät ja minkä asioiden kanssa saamme työskennellä”, Olanterä sanoo ja korostaa, että vaikka alasta puhutaan myös huonoa, hyviä työnantajia on paljon.

”Me välitetään ja tehdään tätä rakkaudesta lajiin, eikä aina vain puhtaasti liiketaloudellisesta näkökulmasta."

MN0422 Ravintolataiteilija Pia Olantera 3 Asiakkaat ovat ottaneet Molokon hyvin vastaan. Osa oli jo odottanut Helsinkiin korealaista BBQ-ravintolaa, osalle kokemus on uusi ja jännittävä. Salihenkilökunnalta konsepti vaatii uudenlaista asiakkaiden ohjeistamista.

Uusi konsepti: korealainen BBQ

Kun astuu sisään Olanterän tuoreeseen Moloko-ravintolaan, on heti selvää, että kyseessä ei ole ihan tavallinen paikka: katosta laskeutuu lonkeromaisia ilmastointilaitteita, ja pöytien keskelle on upotettu ylösalaisin käännettyä vokkipannua muistuttavat induktiogrillit. Niissä asiakkaat kypsentävät itse ruokansa.

Konsepti on Suomessa jotain uutta. Olanterä on itse käynyt vastaavissa paikoissa maailmalla jo pitkään, jos paikkakunnalta korealainen BBQ vain on löytynyt. Laitteet Hakaniemen ravintolaan tilattiin Koreasta.

”Tämä keskittyy yhdessä tekemiseen. Tykkään ruokatyylistä, tässä pystyy valikoimaan mitä syö ja miten syö.”

Ravintolan nimeen liittyy oma tarinansa. Olanterä oli tekemässä vuokranantajalle ravintolasta ehdotusta, ja loppusuoralla vain nimi puuttui. Hän kuunteli esitystä tehdessään vuosituhannen vaihteessa suositun Moloko-yhtyeen levyä, ja pienellä googlettamisella selvisi, että nimi tarkoittaa venäjäksi maitoa – eli juomaa, jota Olanterä nauttii intohimolla. Ravintolan logo taas saattaa näyttää unisex-vessan symbolilta, mutta se pohjautuu itse asiassa korean maitoa tarkoittavaan kirjoitusmerkkiin.

MN0422 Ravintolataiteilija Pia Olantera 4

Korealaiset BBQ-ravintolat ovat usein erittäin lihapainotteisia, mutta Molokossa mukaan on otettu myös sesongin kasviksia sekä jonkin verran myös kalaa ja äyriäisiä. Raaka-aineiden päätoimittaja on Kespro. Olanterä kertoo olleensa tukun asiakas jo pitkään, eikä vuoden kestäneen taannoisen välivaiheen jälkeen suunnittele enää vaihtavansa.

”Nyt en tee loikkia enää, olen erittäin tyytyväinen kaikkeen toimintaan ja yhteistyöhön”, Olanterä sanoo.

Päivittäinen yhteistyö Kespron kanssa sujuu pitkälti verkossa, mutta Olanterä arvostaa myös henkilökohtaisia tapaamisia.

”Taustalla on luottoihmisiä, jotka ottavat asiakkaan tarpeet ja toiveet huomioon. Siellä on äärettömän hyvä asiakaspalvelu ja kontaktointi meidän suuntaan, asiat hoidetaan hyvin. Vaikka on iso tukkuri, koen, että minut huomioidaan persoonana.”

ML-4-22-Pia-Olantera Moloko 5252

Pikaruokapaikasta opettajaksi ja yrittäjäksi

Pia Olanterä harkitsi nuoruudessaan muusikon uraa, mutta totesi varhain, ettei tainnut olla ammattimaiseksi alttoviulistiksi tarpeeksi hyvä. Ravintola-alalle hän päätyi nuorena, ensin Helsingin ydinkeskustan City-käytävän Carrols-hampurilaisravintolaan.

”Paikka oli legendaarinen, kaikki kävivät siellä. Se oli kova mesta nuorelle tytölle olla duunissa.”

Alan työt jatkuivat ja johtivat ravintolakoulu Perhon kokkilinjalle, vaikka nuori nainen oli ennen tehnyt lähinnä salipuolen töitä. Sali veti puoleensa myös jatkossa, ja Olanterä sai jo pian vastuuta esimiehenä ja myöhemmin ravintolapäällikkönä. Matkalle mahtuivat esimerkiksi Helsingin legendaarisen Ostrobotnian Manala sekä jo lopettaneet Vespa ja Tapasta.

Kun Olanterä alkoi odottaa tytärtään, hän siirtyi ravintolakoulu Perhoon töihin opetusravintolaan ja opiskeli restonomiksi sekä myöhemmin vielä ammatilliseksi opettajaksi. Olanterä työskenteli yhdessä oppilaiden kanssa henkilöstö- ja opiskelijaravintolassa, jossa oppilaat saivat aivan ensimmäisen kosketuksensa ravintolatyöhön.

”Ne olivat ihan perusasioita: kassan käyttö, silmiin katsominen, ei kaiveta nenää. Se oli monelle jännä paikka", Olanterä muistelee.

Viiden vuoden opetusuran jälkeen Olanterä alkoi miettiä silloisen miehensä kanssa, että he voisivat tehdä jotain omaa. Päivänvalon näki Trattoria Sogno, jossa tarkoituksena oli luoda pysyvyyttä.

”Ehkä se punainen lanka oli, että me ei lähdetty tekemään tähdenlentoa tai mitään trendipohjaista juttua. Ajatus oli, että työllistämme itse itsemme”, Olanterä kertoo paikasta, jossa hän palasi salista keittiön puolelle.

MN0422 Ravintolataiteilija Pia Olantera 2

Jos kymmenen vuotta sitten hermostuin pienestä, nyt ei hirveästi heilauta mikään.
Pia Olanterä

Henkilökunnan hyvinvointi ratkaisee

Olanterästä ei tullut alttoviulistia, mutta tietty taiteilijuus vaikuttaa edelleen taustalla.

”Ehkä samanlainen linja näkyy, en ole ollut se matemaatikko vaan taiteilijasielu. Ehkä sitä samaa asiaa, mitä musiikissa pääsee ilmentämään, voi ilmentää ruoanlaitossa”, Olanterä miettii.

”Koska olen taiteilija, en ajattele kaikkea rahan kautta vaan jatkuvuuden kautta. Talouden toki pitää olla kunnossa, jotta jatkuvuutta voi olla."

Siinä missä moni uusi esimies lähtee karsimaan kuluja saadakseen tuloksen näyttämään paremmalle, Olanterä haluaa panostaa henkilökuntaan.

”Olen yrittänyt lähteä siitä, että lisään ihmisiä, jotta saan lisää myyntiä. Olen pyrkinyt panostamaan henkilökuntaan, sen määrään, hyvinvointiin ja siihen, että heillä on hyvä olla.”

Ravintola-alan tämänhetkinen työvoimapula on koskettanut myös Olanterää, ja jossain vaiheessa ennen Molokon avaamista tuntui, että saadaanko paikkaa ollenkaan auki, kun ei ole tekijöitä. Olanterä itse lähtee henkilökunnan sitouttamisesta, ja tarjoaa siksi täysipäiväisiä työsuhteita kilpailukykyisellä palkalla. Myös aukioloaikoja on rukattu – koska ravintolat ovat kiinni kahtena päivänä viikossa, henkilökunta saa tasapainoa työn ja vapaan välille.

Henkilökunta pitää yhtä myös vuorojen ulkopuolella. Illanviettojen ohella mukaan on päätetty ottaa matalan kynnyksen urheilua, mikä tukee hyvinvointia fyysisesti raskaalla alalla. Tulevaisuuden suhteen Olanterä haaveilee, että saattaisi lähteä vielä joskus töihin ulkomaille toisen ravintoloitsijan oppiin. Myöskään kaikkia omia paikkoja ei ole kenties nähty.

”Heikkona hetkenä ajattelen, että laitan ehkä vielä yhden pystyyn, mutta en tämän vuoden puolella. Ravintolan avaamisessa on tiettyä huumetta, kyllähän se koukuttaa.”

MN0422 Ravintolataiteilija Pia Olantera 1 Molokossa suositaan mahdollisuuksien mukaan kotimaisia raaka-aineita, vaikka jotkut odottavatkin esimerkiksi kaikkien lihojen tulevan Koreasta. Raaka-aineiden päätoimittaja on Kespro. Kuvassa Pia Olanterän kanssa ravintolapäällikkö Fredrik Saarni.

Pia Olanterä

Pia Olanterä on helsinkiläinen 42-vuotias ravintolayrittäjä, joka kouluttautui alun perin kokiksi sekä myöhemmin restonomiksi ja ammatilliseksi opettajaksi. Hän luotsaa Loviisassa Osteria Locale -ravintolaa sekä Helsingissä Brooklyn-henkistä Pennyä ja korealaista BBQ-ravintola Molokoa. Työn lisäksi Olanterän pitävät kiireisinä tytär, kaksi koiraa, päivittäinen ulkoilu sekä muu liikunta, esimerkiksi tennis ja lumilautailu.

Pia Olanterän uran tärkeitä hetkiä

1994

Ensimmäinen ravintolatyö Helsingin Citykäytävän Carrols-pikaruokapaikassa.

1997

Aloitti työn Ostrobotnian ravintola Manalassa, mikä oli tärkeä koulu alalle.

2007-2012

Työskentely ravintolakoulu Perhossa.

2012

Aloitti yrittäjänä ensin Helsingin Töölön Trattoria Sognossa.

2016

Avasi ravintola Pennyn.

2019

Avasi Osteria Localen Loviisaan.

2022

Avasi korealaisen BBQ-ravintola Molokon Hakaniemeen.

ML-4-22-Pia-Olantera Moloko 4846

Pia Olanterän periaatteita

  1. Yhteistyökumppanien hallinta– Yhteen hiileen puhaltaminen ja kommunikaatio on tärkeää.
  2. Henkilökunnan hyvinvointi– Homman pitää toimia joka päivä, ja jos on epäkohtia, niihin puututaan.
  3. Oma hyvinvointi– Jos ei itse jaksa, henkilökuntakaan ei jaksa.
  4. Oman ammatillisen osaamisen ylläpito – silmät ja korvat pitää olla auki joka suuntaan, kaikki oppi on kotiinpäin.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä