Sympaattinen peruna on myötätuulessa

Kespron blogissa Markus Jussila: ”Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että perunan viljely ja kuorinta olisi kannattavaa koko ketjulle, niin viljelijälle kuin jalostajallekin.”

Julkaistu

Teksti

Markus Jussila

Blogi on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä.

Viime aikoina yhä useampi tuttavani on puhunut perunan viljelystä. Puheissa toistuvat perunalajikkeet, kuten Annabelle, Siikli ja Puikula ja kuinka he ovat nostaneet perunat vasta marraskuussa. On ilmeisesti niin, että peruna on saanut viime kesänä uusia viljelijöitä – ehkä koronan vuoksi kotiviljelyn kokeilemiseen on ollut enemmän aikaa.

Nämä kaikki puheet kertovat ilahduttavasti siitä, että peruna on vihdoinkin sen ansaitsemassa myötätuulessa. On huomattu toden teolla, kuinka mainio sekä monipuolinen raaka-aine peruna on ja kuinka siitä saa loihdittua mitä erilaisimpia ruokia.

Perunalla on monia muitakin etuja, se on terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa. Suomessa viljeltynä sillä on myös tärkeä työllistävä vaikutus. Peruna on lisäksi erinomainen hävikkiruoka, koska aterialta ylijääneitä keitettyjä perunoita voi käyttää uudelleen raaka-aineeksi vaikkapa pyttipannuun tai tarjota paistettuna esimerkiksi kananmunan kylkiäisenä.

Oma suhteeni perunaan on aina ollut hyvä ja olen pitänyt siitä muistaakseni aina. Ainoat kielteiset kokemukseni olivat aikoinaan silloisen kouluruuan huonolaatuiset kuoriperunat, jotka ovat jääneet mieleeni. Onneksi ajat ovat kehittyneet. Päällimmäisenä mielessä on perunan monimuotoisuus ja erilaiset käyttömahdollisuudet. Tietysti maku, kuten mahtavat kesäperunat, mutta kyllä perunat myös joulupöydästä muistuvat mieleen.

Se mikä perunassa on erityisen hyvää, on mahdollisuudet tehdä siitä erilaisia variaatioita. Kun lisäkkeenä tarjottavat annosperunat alkavat tuntua liian tavallisilta, sopii peruna käytettäväksi laatikoihin, keittoihin, salaatteihin ja sen voi tarjota esimerkiksi uuniperunana. Perunaan ainakaan minä en kyllästy koskaan.

Hieman huolestuttavaa kotimaisen perunantuotannon kannalta on ollut viime aikojen tieto siitä, että ammattiviljelyn pinta-alat ovat laskusuunnassa. Tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että perunan viljely ja kuorinta olisi kannattavaa koko ketjulle, niin viljelijälle kuin jalostajallekin. Se on ainut tie pitkällä tähtäimellä peruna-alan säilymiseksi Suomessa. Tähän me voimme onneksi kaikki vaikuttaa valitsemalla perunan nykyistä useammin ruokapöytäämme.

jepo vkulomaa-1010958 150x150

Markus Jussila
Toimitusjohtaja
Jepuan Peruna Oy

Kirjoittaja luotsaa JEPOa, eli Jepuan Perunaa, joka on suomalaisten perunanviljelijöiden omistama yritys. JEPO tuottaa vuosittain noin 17 miljoonaa kiloa kypsiä ja raakoja perunatuotteita ammattikeittiöiden ja elintarviketeollisuuden käyttöön. Yrityksen perustamisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna tasan 45 vuotta. JEPO on Suomen syödyin peruna, jonka laadun takeena ovat pitkät perunanviljelyn perinteet, vankka viljelyosaaminen ja vuosikymmenten kokemus perunajalosteiden valmistuksesta.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä