Taistelussa ruokahävikkiä vastaan

Kespron blogissa Anniina Niemistö: ”Leipä on keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria. Jopa 76 % suomalaisista syö leipää joka päivä. Suhtautumisemme leipään on kuitenkin ristiriitainen; sitä arvostetaan vähemmän kuin kulutetaan.”

Julkaistu

Teksti

Anniina Niemistö

Blogi on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä.

Keväällä 2020 koronapandemian iskiessä valtava määrä Fazerin hotelli- ja ravintola-alan asiakkaille tarkoitettuja pakasteleipomotuotteita oli joutumassa hävikkiin lähes seisahtuneen liiketoiminnan vuoksi. Pohdimme kuumeisesti ratkaisua ongelmaan, ja keksimme myydä tuotteet kuluttajille drive-in-myyntipisteistä, joissa ostaminen voitaisiin järjestää turvallisesti. Vantaan parkkipaikallemme pystytetty myyntipiste ruuhkautti koko Fazerilan ja sai mediassa nimen ”kaikkien aikojen raakapakasteruuhka”.

Myyntipisteen avulla vältettiin ruokahävikkiä yhteensä yli 100 000 kiloa. Koko meidän Fazer-tiimimme on ollut niin ylpeä tästä neronleimauksesta, jota oli johtamassa monien foodservice-alalla tuntema asiakkuuspäällikkö Marika Aalto.

Leipä on keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria. Jopa 76 % suomalaisista syö leipää joka päivä. Tuore leipä on arjen nautinto, joka koskettaa kaikkia aisteja - se tuoksuu ihanalta ja tuntuu hyvältä. Silti leipä on yksi eniten pois heitetyistä ruoka-aineista Suomessa. Tutkimusten mukaan jokainen suomalainen heittää vuodessa roskiin reilut 4 kiloa leipää. Sen kulutusta ei suunnitella samoin kuin lihan, kalan tai muun hinnaltaan arvokkaamman raaka-aineen. Suhtautumisemme leipään on ristiriitainen; sitä arvostetaan vähemmän kuin kulutetaan.

Meillä Fazerilla koetaan vastuuta herättää keskustelua hävikin vähentämisestä, sillä leipä on Suomessa suurin yksittäinen hävikkituotekategoria sekä ravintolassa, kaupassa että kotitalouksissa. Roskiin päätyvällä leipäpalalla – kuten kaikella muullakin ruualla – on takanaan pitkä valmistusketju. Pahin skenaario on, että pellolla kasvatettu vilja kulkee koko tuotanto- ja logistiikkaketjun läpi vain päätyäkseen roskiin.

Leipomoissa hävikin vähentäminen tarvitsee usein uuden innovointia: ideoimme jatkuvasti työntekijöidemme ja asiakkaidemme kanssa, kuinka voisimme vähentää hävikkiä entisestään ja mitä leivontaprosesseissa voi ja tulee muuttaa.

Yleisimmin meillä leipomossa hävikkiä syntyy, kun leivonnassa leipää muotoiltaessa taikinaa jää yli. Olemme viime kevään aikana tehneet Fazerin Vantaan leipomoon uuden investoinnin – kantinkierrättäjän –, joka auttaa meitä hyödyntämään tämän taikinan. Kantinkierrättäjän avulla ylijäämätaikina siirtyy leivän muotittamisen jälkeen takaisin leivontaan uuden leivän raaka-aineeksi, kun siitä aiemmin tehtiin bioetanolia. Kantinkierrättäjän käyttöönoton jälkeen vain taikina, jota emme pysty palauttamaan leivontaan, siirtyy bioetanolin raaka-aineeksi. Uusi kantinkierrättäjämme selättää vuosittain yli 300 000 kiloa ruokahävikkiä.

Paistettuja ja pussitettuja valmiita leipiä jää huolellisesta leivonnan suunnittelusta huolimatta jonkin verran yli. Lahjoitamme Fazerilta tuotteita ruoka-apuun Suomessa esimerkiksi Helsinki Mission sekä Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n kautta. Lahjoitukset ovat tärkeässä roolissa ruokahävikin vähentämisessä.

Kaiken kaikkiaan olemme puolittaneet leivän ruokahävikin Fazer Leipomoissa vuodesta 2017 optimoimalla leivottavan leivän määrää yhdessä asiakkaidemme kanssa. Suunnitelmissamme on automatisoida ja ennakoida leivän tilauksia yhä paremmin. Uskomme, että tarkalla suunnittelulla ja asiakasyhteistyöllä voimme entisestään tehostaa tilaus-toimitusrytmiä.

Positiivista hävikinvastaisessa taistelussa on se, että tutkimusten mukaan leipää menee Suomessa koko ajan vähemmän roskiin. Hävikkikeskustelun lisääntyminen on selkeästi herättänyt niin teollisuuden, kaupat kuin suomalaiset kuluttajatkin tekoihin. Lopulta kyse on leivän arvostuksen kasvattamisesta ja ympäristön vaalimisesta sekä ennen kaikkea toimintatapojen muutoksesta.

valokuva Anniina Niemistö

Anniina Niemistö
Viestintäjohtaja
Fazer Leipomot Suomi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä