Vastuulliset ratkaisut take away -astioihin

Take awayn suosion kasvettua on hyvä kiinnittää huomio myös vastuullisiin noutoastioihin.

Julkaistu

Take away on jo osa arkiruokakulttuuria, ja uskomme sen tulleen jäädäkseen. Monet tutkimukset osoittavat, että suomalaiset arvostavat aterian helppoa saatavuutta ja sujuvuutta erityisesti arkena. Kahvi juodaan kahvilan ulkopuolella ja työpäivän lounas syödään kotipöydän ääressä. Ravintolan miettiessä take away -ratkaisuja, tulisi tuotteiden käytettävyyteen, turvallisuuteen ja vastuullisuuteen kiinnittää huomiota ja miettiä astiavalintoja pitkällä tähtäimellä. Tämä on hyvä tapa vähentää ympäristövaikutuksia ja tehdä myönteinen vaikutus asiakkaisiin.

Myös tuleva SUP-direktiivi, eli kertakäyttömuovin kieltävä direktiivi, kannattaa pitää mielessä. Kesprolla olemme kehittäneet take away -astiavalikoimaamme jatkuvasti vastuullisempaan suuntaan, ja tulemme kiinnittämään siihen myös jatkossa entistä enemmän huomiota.

Take away

Korvaa muoviset kertakäyttöastiat bagassilla ja kartongilla

Muovin korvaavat tuotteet on valmistettu uusiutuvista raaka-aineista, kuten puu- tai kasvimateriaaleista. Näitä materiaaleja ovat mm. bagassi, joka kestää hyvin nestettä ja rasvaa, sekä kartonki. Omista take away -astiavalinnoista kannattaa kertoa asiakkaille ja ohjeistaa heitä tuotteiden kierrätyksessä.

Bagassi kestää hyvin nestettä ja rasvaa, sekä soveltuu myös mikroaaltouuniin. Kompostoitava bagassi on loistava esimerkki kierrätyksestä. Se valmistetaan sokerintuotannon luonnollisesta sivutuotteesta, eli sokeriruokojen varsista. Se soveltuu teolliseen kompostointiin, eli voidaan lajitella biojätteen mukana paikallisten määräysten mukaan. Soveltuu hyvin esimerkiksi hampurilais- ja lounasrasiaksi.

Kertakäyttömuovin kieltävä direktiivi tulossa – oletko valmis?

Kertakäyttömuovidirektiivillä halutaan vähentää merten roskaantumista. EU haluaa puuttua merten roskaantumiseen, ja keinona tähän on säädetty niin sanottu kertakäyttömuovidirektiivi eli SUP-direktiivi (single-use plastics).

Direktiivi tarkoittaa erilaisia vaatimuksia monenlaisille, pääosin kertakäyttöisille muovituotteille – myös osalle muovipakkauksia. Vielä ei ole täysin selvää, mitä tuotteita direktiivi tarkalleen ottaen koskee, eli millainen tuote katsotaan kertakäyttöiseksi muovituotteeksi.

Keskon muovilinjaus, sekä puu- ja paperilinjaus ohjaavat Kespron toimintaa

Puu- ja paperilinjaus on osa Keskon vastuullisuustoimintaa, joilla hillitään ilmastonmuutosta. Laittomat hakkuut aiheuttavat merkittävän uhan maailman metsille ja metsäkato kiihdyttää ilmastonmuutosta ja vähentää luonnon monimuotoisuutta. Kestävällä metsänhoidolla voidaan ehkäistä negatiivisia ympäristövaikutuksia. Tällä hetkellä 63 % Kespron Omat merkit -valikoiman alla olevista nonfood-tuotteista on sertifioituja.

Keskon asettaman tavoitteen mukaan vuoteen 2025 mennessä kaikki puusta ja paperista valmistetut omat merkkituotteemme ovat 100 % kestävää alkuperää. Keskon muovilinjauksen tavoitteena on vähentää muovin käyttöä ja edistää muovin kierrätystä. Kaikki Kespron muoviset salaattirasiat on vaihdettu kartonkisiin rasioihin ja tulemme vaihtamaan myös kaikki EPS-rasiat kartonkiin ja bagassiin. Take away -kahvikuppien muovikansien tilalle tuomme kuitukannet ja muoviset aterimet tulemme vaihtamaan puisiin.

Metsäsertifiointi vihreän tulevaisuuden asialla

Metsäsertifiointi kertoo vastuullisesta metsien käytöstä ja hoidosta. Sertifikaatit takaavat, että tuote on tuotettu kestävän kehityksen mukaisesti ja ympäristöasiat huomioon ottaen, eli metsien hoito on ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää.

Metsa-top-view-AdobeStock 205912264

Kaksi erilaista metsäsertifiointijärjestelmää

Suomessa ja maailmalla on kaksi erilaista metsäsertifiointijärjestelmää. Ympäristöjärjestöjen kehittämä FSC (Forest Steward Council) ja metsäyhtiöiden kehittämä PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Monet periaatteet ovat molemmissa sertifikaateissa samoja. Eroja niissä on muun muassa aina säästettävien luontokohteiden vaatimuksissa, vesistöjen suojavyöhykkeiden leveydessä sekä säästöpuihin ja lahopuuhun liittyvissä vaatimuksissa. PEFC-merkki tai FSC-merkki tuotteessa kertoo, että tuotteen koko tuotantoketjussa, aina metsästä lopullisen tuotteen valmistumiseen asti, on asiat kunnossa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä