Teetä saudiprinssille, drinkki rokkistaralle

Ville Liikanen palkittiin tammikuun lopussa Pro-kilpailussa Kespron sponsoroiman baarimestarisarjan parhaana.

Julkaistu

Teksti

Tuija Heikkilä

Kuvat

Panu Salonen

Ei minusta baarimestaria pitänyt tulla. Suoritin journalismin koulutusohjelman Haaga-Helian toimittajakorkeakoulussa ja tein kuusi seitsemän vuotta töitä freetoimittajana. Opiskeluaikana piti saada rahaa, joten yritin hankkia extrafirmojen kautta mitä tahansa duunia. Aloitin Rossossa lounastiskarina ja myin vantaalaisella huoltoasemalla öisin hodareita. Otin vuoroja yökerhoista blokkarina ja päädyin vakituiseksi The Clubiin, jossa pääsin baarimikon hommiin.

Mecca-baariin siirryin 2006. Se oli upea – Suomen parhaaksi valittu cocktailloungen, klubin ja ravintolan yhdistelmä. Jo asiakkaana pidin sitä tuon ajan Stadin cooleimpana mestana, jonka juomatuote oli todella tikissä. Meccassa sain tälle uralle todellisen kipinän.

Vuonna 2007 menin mukaan avaamaan Hans Välimäen La Societe du Cochonia ja maaliskuussa 2008 tulin Kämpiin. Olen ollut Kämpissä töissä jo yhdeksän vuotta, se on alalla kauan. Nimikkeeni on vaihtunut baarimestarista baariesimieheksi, nyt olen Bar Manager. Kämp-uran alkupuolella suoritin Tavastia ammattiopistossa baarimestarin erikoisammattitutkinnon, mutta eniten olen oppinut tekemällä. Olen saanut työskennellä hotellin rautaisten ammattilaisten kanssa ja oppia huikeasti hospitality-alaa.

Hotelli Kämp on instituutio. Sen arvo on mittaamaton. Olemme määrätietoisesti halunneet parantaa baarin toimintoja tuotteesta palveluprosessiin, mielikuviin ja miljööseen pyrkien siihen kukoistukseen, josta paikka on aina tunnettu. Haasteellista on kovien tulostavoitteiden ja erittäin vaativien vieraiden toiveiden täyttämi-nen. Toimintaympäristö ei ole lastenleikkiä, mutta se tekee työstä mielekästä. Sanonta on kulunut, mutta Kämpin baarissa ei ole samanlaisia päiviä. Siellä palvellaan kaikkia: saudiprinssiä, Mötley Crueta, frakkiherroja, venäläisiä lapsia, paikallisia isoäitejä. Jos saisin toivoa asiakkaakseni yhden ihmisen maailmasta, kenet tahansa, olisi hän Barack Obama. Tarjoaisin Manhattanin vähintään tuplana.

Työssäni on kiehtovaa ja samalla haastavaa kansainvälinen ympäristö ja se, että baari on auki melkein koko ajan joka päivä. Ulkomaiset vieraamme ovat tottuneet huippuhotellien toimintaan. He ovat erittäin vaativa ryhmä, mutta lopulta asiakaskunnasta pienempi osa. Haluamme, että jokaiselle asiakkaalle jää vierailustaan myönteinen muistijälki, odotukset ylittävä, mieltä kohentava kokemus. Emme tavoittele vain sitä, että asiakkaat ovat perustyytyväisiä, vaan että he ovat kosketettuja.

Suomessa ja etenkin Helsingissä on niin rautaisia baarialan kehittäjiä ja osaajia, ettei homma kalpene yhtään ulkomaisiin metropoleihin verrattuna. Baariammattilaisten yhteisöllä on hyvä yhteishenki. Kehitämme alaa yhdessä. Olen joka vuosi seurannut Pro-gaalaa ja palkittuja suurella ihailulla. He ovat olleet sellaisia alan sankareita, että en olisi uskonut pääseväni samaan asemaan. Siksikin Pro-palkinto ja baarimestariskenen arvostus tuntuu hienolta.”

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä