Savonlinnan Hospitz ihastuttaa

Perinteikäs savonlinnalainen hotelli Hospitz hurmasi kertalaakista itselleen uudet yrittäjät.

Julkaistu

Teksti

Tuija Heikkilä

Kuvat

Tiiu Kaitalo

Savonlinnalaishotellin ei pitänyt mitenkään liittyä Anne Timbergin ja Kalevi Korjalan elämään. Timberg työskenteli Kouvolan seutukunnan kehitysyhtiössä. Korjala jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle kaasuyhtiö Woikosken palveluksesta, missä hän viihtyi 33 vuotta, viimeksi toimitusjohtajana. Sitten kohtalo puuttui peliin.

Hotelli Hospitzin omistajat Anne Timberg ja Kalevi Korjala

Pariskunta ajoi kotoaan Valkealasta Savonlinnaan Jenni Vartiaista kuuntelemaan. Oli marraskuun alun lauantai 2017 ja koirakin mukana. Tarkoitus oli palata konsertin jälkeen kotiin, mutta matkalla syntyi ajatus yöpymisestä Savonlinnassa. Timberg googlasi majoituspaikkoja. Ketjuhotelli lupasi huoneen diskon yläpuolelta. Se ei sopinut koiralle. Sitten löytyi eläinystävällinen paikka. Se hurmasi paljon matkustaneen parin heti.

– Kun tulimme Hospitziin, oli jo pimeää ja talo Saimaan rannalla ja Olavinlinnan läheisyydessä upeasti valaistu. Ihastuksen tunne jatkui, kun astuimme sisään hotelliin. Kun seuraavana aamuna lähdimme ajamaan kotiin päin, Anne näki netissä uutisen: Hospitz oli myynnissä, Kalevi Korjala kertoo.

Loiva aloitus

Siitä ajatus lähti. Hospitzin omistajan Veijo Kuitusen kanssa sovittiin tapaaminen, ja edelleen hotelli viehätti katsojia. Sitten Korjalan aikuiset lapset perheineen käytettiin Savonlinnassa katsomassa, voisiko hotelli olla kaikkien yhteinen bisnes. Kun tunteet, konsultin kertoma ja teetetty markkinatutkimus summattiin yhteen, kertoi kaikki samaa: Hospitzin osto oli mahdollisuus.

Maaliskuussa 2018 allekirjoitettiin kauppakirjat. Rakennus jäi Kuitusen perheen omistukseen, uudelle Wivilla Oy:lle siirtyivät Hospitzin liiketoiminta ja kalusteet. Näin ylämäki on aloitteleville yrittäjille loivempi lähteä liikkeelle.

Timberg ja Korjala muuttivat huhtikuun alusta Savonlinnaan, järven rantaan 30 metrin päähän hotellista. Se avautui vappuna. Siitä alkoi niin Hospitzin kuin sen uusien yrittäjien uusi elämä.

Monen toiminnan talo

Wivilla Oy on nimetty tamperelaisen arkkitehti Wivi Lönnin mukaan. Hän suunnitteli Hospitzin talon vuosina 1929–1930. Klassismia edustava rakennus on tarjonnut käyttöönotostaan, vuodesta 1933 suojan muualta tulleille. Ensin siinä sijaitsi Nuorten naisten kristillisen yhdistyksen matkustajakoti ja yhdistystila. Sotien aikana talossa ollut hotelli otettiin sotilaiden ja lottien majoitukseen, kellarissa oli sotilaspuhelinkeskus. Kuitusten Perhehotelli Hospitz avautui taloon 1992.

Museovirasto on nimennyt idyllisellä Linnankadulla sijaitsevan rakennuksen historiallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi. Talo on kunnossa, kiitos isojen remonttien, jotka on tehty 1990-luvun lopulla ja 2012, jolloin julkisivu kunnostettiin Museoviraston tuella. Tuolloin keltaiseksi muutetun ulkovärin suunnittelusta sekä kohokuvioinnista ja tunnusmaalauksista vastasi kuvataiteilija Johanna Oras.

Paikallisten olohuone

Hotellissa on 52 majoituspaikkaa 21 yksilöllisessä huoneessa. Kabinettiin mahtuu 30 henkeä, juhlasaliin 80 ja kesäterassilla on 100 asiakaspaikkaa. Sijainti 300 metriä Olavinlinnasta ja viiden minuutin kävelymatkan päässä Kauppatorilta ja satamasta on ihanteellinen.

Uusien omistajien strategiassa Hospitz nähdäänkin paitsi matkailijoiden hotellina, myös kaupunkilaisten ja paikallisten yritysten olo- ja aamiaishuoneena sekä kokousten ja juhlien pitopaikkana. Aiemmin talvikuukaudet uinunut Hospitz on nyt avoinna ympäri vuoden.

Ensimmäinen kesä yllätti uudet hotelli- ja ravintolayrittäjät positiivisesti monella tapaa. Säät suosivat, oopperajuhlavieraita ja turisteja riitti.

– Savonlinnassa kävi oopperakuukauden aikana noin 60 000 ihmistä. Hospitzin terassi ja ravintola olivat erittäin suosittuja.

Hotelli Hospitzin liharuoka-annos

Ravintolapalveluihin satsataan nyt myös läpi vuoden. Keittiöpäälliköksi palkattiin paikallinen osaaja Jussi Kukkonen. Vaikka illallismenu onkin hiljaisessa pikkukaupungissa talvella haasteellinen, tarjoaa Hospitz torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin kuukausittain vaihtuvan, sesonkia seuraavan menukokonaisuuden.

– Jussi on osoittanut taitonsa menujen ja à la carten rakentamisessa. Siitä on tullut hyvää palautetta. Ensi kesäksi terassista tehdään kaupungin hienoin, ja ennen ja jälkeen oopperaesitysten nautittavia perinteisiä päivällisiä tuunataan. Raaka-aineet ovat tuoreita, puhtaita ja turvallisia, se on tärkeää, samoin lähiruoka. Ostamme niin juurekset, munat kuin kalat paikallisilta toimittajilta.

Kesprosta tulee Hospitziin kuorma talvisaikaan kahdesti viikossa, kesällä joka päivä.

– Viime kesänä haimme itse tavarat, mutta tämä on kätevämpää, vaikka tukussa saakin hyvää palvelua. He yrittävät aina järjestää kaiken tarvittavan ja ovat avoinna toiveillemme ja kysymyksillemme.

Asiakasymmärrys on ykkönen

Hotelli Hospitzin kalaruoka-annos

Korjala osallistui huhtikuun lopulla Savonlinnan Kespron asiakasymmärrystä syventävään yhteistyöhän pitämällä tukun henkilökunnalle kaksi esitystä Hospitzista. Tukun maitotalousvastaava puolestaan oli päivän töissä Hospitzissa.

– Arvostan kovasti, että asiantuntija tulee asiakkaan luo näkemään konkreettisesti, millaisissa tiloissa ja millaisilla välineillä meillä työskennellään ja mitä tehdään.

Savonlinnassa näkyy voimakkaasti sesonkien erot. Talvisaikaan hotelli ja ravintola pyörivät kolmen ja puolen, neljän hengen voimin, kesällä remmissä on 15–20 käsiparia. Eivät kaikki turistit silti suven suloisuutta etsi.

– Eräskin brasilialainen rouva ajoi viime marraskuussa bussilla Savonlinnaan ja kertoi tykkäävänsä kovasti talvestamme. Tuisku ja pimeys ovat monille eksoottista, meidän pitäisi korostaa niitäkin puolia Suomesta.

Töitä matkailun eteen

Ainakin tähän asti Hospitzin osto on ollut uusille yrittäjilleen myönteinen kokemus.

– Onhan se mietityttänyt, miten kaikki saadaan pyörimään, mutta Savonlinna kokonaisuutena on osoittautunut hienoksi kaupungiksi. Kaikki on lähellä ja veden ympäröimää ja olemme saaneet valtavan hyvän vastaanoton paikallisilta ihmisiltä ja yrityksiltä. Täällä tehdään yhdessä töitä alueen matkailun nostamiseksi.

Niinpä Korjala katsookin optimistisesti kymmenen vuoden päähän.

– Toivon, että Hospitz on silloin edelleen erittäin hyvätasoinen ja sen käyttöaste huomattavan korkea. Jos se toteutuu, pystymme tarjoamaan kymmenkunta vakituista työpaikkaa lisää.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä