Keskon SUP Green deal Kespron näkökulmasta

SUP Green deal -sitoumus tarkoittaa, että K-ryhmä sitoutuu vähentämään kertakäyttömuovin määrää ja kehittämään uusia pakkausratkaisuja yhdessä kumppaniensa kanssa.

Julkaistu

Teksti

Kespro

Kuvat

Kespro

Käytännössä halutaan saada asiakkaat vähentämään muovista valmistettujen mukien, muovipinnoitettujen kartonkisten mukien sekä muovia sisältävien pakkausten ja take away -pakkausten hankintaa ja käyttöä. Sitoumus on vapaaehtoinen, mutta K-ryhmä pitää mukanaoloa tärkeänä. Sitoumus koskee myös foodservice-tukkukauppa Kesproa, joka voi vaikuttavasti edistää kiertotaloutta ruoka-alan yritysten keskuudessa. Sitoumus pohjautuu konsernin asettamaan muovilinjaukseen, jonka tavoitteena on vähentää muovin määrää omien tuotemerkkiemme pakkauksissa 20 % vuoden 2025 loppuun mennessä.

Yhteistyössä kertakäyttöisen muovin vähentämiseksi

Kespro tukee foodservice-asiakkaita heidän tavoitteissaan vähentää kertakäyttöistä muovia (materiaalia) valmiissa ruoka- ja juoma-annospakkauksissa. Euroopan komissio haluaa tuottajien, kauppojen ja ravintoloiden ottavan käyttöön aiempaa enemmän uudelleen käytettäviä pakkauksia kertakäyttöpakkausten sijaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että take away -ruokaa myyvien ravintoloiden tulisi tarjota ruokaa ja juomaa uudelleenkäytettävissä pakkauksissa, tai asiakkaiden omia kuljetusastioita käyttäen.

Jotta sitoumus toteutuu, K-ryhmä osallistuu tutkimushankkeisiin ja tekee vahvaa tuotekehitystyötä yhteistyökumppaniensa kanssa. Yhtenä toimenpiteenä Kesprolla on korvaavien tuote- ja palveluvaihtoehtojen kehittäminen alan toimijoiden, oppilaitosten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Henkilökunnan ja sidosryhmien koulutuksella on myös tärkeä rooli siinä, miten tavoitteiden toteutumisessa onnistutaan. Kespro järjestää asiakkailleen koulutuksia, jotka kannustavat heitä tekemään ratkaisuja kertakäyttömuovin vähentämiseksi. Näkyvän ja vaikuttavan viestinnän avulla Kespro ohjaa vastuullisempiin ratkaisuihin ja toisaalta kertoo muovin kierrätyksestä, muovisten kertakäyttöisten annospakkausten ympäristövaikutuksista ja vaihtoehtoisista ratkaisuista sekä tavoista ehkäistä kertakäyttöisistä annospakkauksista syntyvää roskaamista. Vuonna 2024 kauppiaat myös haastetaan mukaan sitoumukseen, jotta he ostaisivat ateriapakkaukset Kesprolta.

Kespro-take-away-2023-073

Mikä on kestävää pitkällä juoksulla?

Helsingin Sanomien pakkausalan artikkelin mukaan (HS 24.11.2022, Laura Kukkonen) pakkausala suhtautuu komission ehdotuksiin skeptisesti ja vastustaa näitä sääntöjä. Euroopan pakkausalan kattojärjestö (EPPA) väittää, ettei kestoastioiden ja kuljetusastioiden lisääminen ole tarpeen. Myös ravintola-ala on huolissaan siitä, että uudet säännöt mutkistavat logistiikkaa, nostavat kustannuksia ja hankaloittavat hygieniasta huolehtimista.

Konsulttitoimisto Rambollin tutkimuksen mukaan tulokseksi saatiin, että kierrätettävät, paperipohjaiset kertakäyttöiset ruokapakkaukset ovat ympäristön kannalta kestävämpiä kuin kestoastiat. Myös take away -toimintaan keskittyvän tutkimuksen mukaan kestoastioiden kuljetus ja peseminen johtaisi energian, veden ja raaka-aineiden kulutuksen kasvuun. Tutkimuksen mukaan kertakäyttöpakkausten vaihtaminen kestoastioihin synnyttäisi 48 prosenttia enemmän hiilidioksidipäästöjä ja kuluttaisi 39 prosenttia enemmän vettä, sekä vaatisi 82 prosenttia enemmän raaka-aineita, kuin pitäytyminen paperipohjaisissa kertakäyttöastioissa. Arvio on tehty nykytilanteen mukaan.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtajan ja professorin, Jyri Seppälän, tunteet tutkimuksesta ovat ristiriitaiset. Seppälän mukaan kaikissa tutkimukseen valituissa 12:ssa ympäristövaikutusten luokassa kertakäyttöinen ratkaisu näytti parempaa tulosta kuin uudelleen käytettävät astiat.

Vaihtoehtoistiin ratkaisuihin ja ympäristöhaittojen vähennykseen tulee painetta. Esimerkiksi Ranskassa on jo siirrytty yli 20 henkilön pikaruokapaikoissa, kahviloissa ja leipomoissa uudelleen käytettäviin astioihin. (HS 24.1.2022, Teija Sutinen) Joidenkin arvioiden mukaan monikäyttöpakkaukset kestävät korkeintaan muutaman kymmenen kerran uudelleenkäytön. Kuitupohjaisia ratkaisuja pyritään kehittämään, mutta toistaiseksi niitä ei ole tarjolla ravintoloiden kovaa kulutusta kestävään käyttöön. Nähtäväksi jää, onko uusi laki ja sen edellyttämät toimenpiteet ympäristön kannalta järkevin vaihtoehto.

Keskon SUP Green deal –sitoumus

  • Vähennämme muovin määrää kauppojen ateriapakkauksissa – omien merkkien osuutta selvitetään
  • Kehitämme uusia kilpailukykyisiä, houkuttelevia ja vastuullisia pakkauksia ateriapakkausvalikoimaan
  • Vähennämme kertakäyttöisten juomamukien osuutta Neste K:lla
  • Lisäämme koulutusta
  • Viestimme asiakkaille


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä