Vastuullista kahvia Pauligilta

Toimiva kumppanuus on parasta vastuullisuutta. Pauligin viljelijäyhteisössä Nicaraguassa se tarkoittaa uutta tietoa, pitkäjänteistä tukea ja kannattavaa liiketoimintaa.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Paulig; Niina Mälkiä

Kuvat

Paulig

Keskiamerikkalaisesta Nicaraguasta tulee Pauligin hankkimasta kahvista vain muutama prosentti. Nicaragualaisilla kahvipavuilla on kuitenkin Suomessa tärkeä tehtävä. Juuri ne tuovat makean hedelmäisen vivahteen suosittujen Juhla Mokan ja Presidentin sekoituksiin.

Presidentti-kahvilla oli puolestaan tärkeä rooli András Koroknay-Pálin vierailulla Nicaraguassa.

"Yksi mieleenpainuneimpia hetkiä oli, kun annoin kahvinviljelijälle Presidentti-paketin. Se ammattiylpeys, joka hänen silmissään loisti, kun hänellä oli käsissään oman työnsä tulos. Siinä, missä suomalainen kuluttaja haluaa tietää kahvinsa alkuperän, myös kahvinviljelijä haluaa tietää, kuka hänen kasvattamansa kahvin juo."

Pauligin kumppanuushankkeet, joita on Nicaraguan lisäksi esimerkiksi Kolumbiassa ja Costa Ricassa, tuovat kuluttajat lähemmäs viljelijää – ja päinvastoin.

Aktiivinen viljelijäyhteisö

Nicaraguan Nueva Segoviassa kumppanuushankkeen perustalle koottu Pauligin viljelijäyhteisö on toiminut puolitoista vuotta. Yhteistyön tuloksena on muun muassa rakennettu toimiva vesihuolto vajaan kahden tuhannen asukkaan San Jose de la Luzin kylässä sijaitsevalle koululle. Kylän asukkaista noin 90 prosenttia saa toimeentulonsa kahvista. Suurin osa tiloista on pieniä parin hehtaarin tiloja.

Pauligin ja paikallisen kumppanin, Merconin kanssa kehitetään myös alueen terveydenhuoltoa ja tuetaan viljelijöiden valmiuksia parantaa toimeentuloaan.

Suomessa juodaan kahvia yli 2 000 000 kuppia päivässä. Joka sadas maailmassa paahdettu kahvipapu paahdetaan Pauligilla.

"Kumppanuushankkeissa kaikki lähtee paikallisen yhteisön ja yksittäisten kahvitilojen tarpeista", András Koroknay-Pál sanoo.

Tarpeet voivat olla lasten koulutuksessa mutta myös viljelijän liiketoiminnan kehittämisessä entistä vastuullisemmaksi ja kannat-tavammaksi. Tärkeitä ovat tiedot ja neuvot, joita viljelijät saavat Pauligin paikallisen kumppaniyrityksen agronomeilta, jotka vierailevat tiloilla säännöllisesti.

"Moni viljelijä on perinyt tilan vanhemmiltaan, oppinut ja tehnyt asiat aina tietyllä tavalla. Ilmastonmuutoksen ja esimerkiksi lannoitteiden kehittymisen myötä tarvitaan tietojen päivittämistä."

Käytännönläheisiä neuvoja

Ulkopuolinen ei kuitenkaan voi sanella, miten kahvinviljelijän tulee toimia. Koroknay-Pál käyttää kalavertausta: kumppanille ei anneta kaloja vaan hänet opetetaan kalastamaan. Neuvot ovat usein hyvin käytännönläheisiä. Koroknay-Pál kertoo esimerkin Kolumbiasta, jossa hän työskenteli viime vuonna viiden kuukauden ajan.

"Perinteinen tapa on heittää kämmenellä lannoitetta kahvipensaan juurelle. Optimaalinen määrä olisi 80 grammaa kullekin pensaalle. Mittasimme viljelijöiden kouralliset. Määrät vaihtelivat 50 grammasta 160 grammaan. Kun lannoitetaan liikaa, tuotantokustannukset nousevat ja tuottavuus ja laatu huononevat."

Saman tuloksen näkee keinokastelussa. Oikea vesimäärä pienentää kuluja ja parantaa tuottavuutta ja laatua. Nicaraguassa viljelijöiden kanssa on käyty läpi ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Liialta sateelta tai eroosiolta suojaavien varjopuiden, kuten banaanin istuttamista kahvipensaiden väleihin on testattu tiloilla ensin puolen hehtaarin alueella. Vuoden päästä satoja on voitu verrata ja nähdä tuottavuuden kasvu ja laadun paraneminen omin silmin.

Joskus yhteistyön keskiössä on talousosaaminen, esimerkiksi panostuotossuhteen oivaltaminen ja kirjanpidon merkitys.

Paulig toimii vastuullisesti kahvintuottajamaissa, András Koroknay-Pál

"Haluamme ennen kaikkea, että kahvinviljely on viljelijälle kannattava elinkeino. Silloin kahvikaan ei lopu maailmasta", Koroknay-Pál sanoo.

Parempi tuottavuus houkuttelee paitsi viljelijää myös tilan nuorta polvea ja palkattua työvoimaa, josta on pulaa etenkin sadonkorjuuaikaan. Kahvimarjoja notkuvat pensaat helpottavat käsin tehtävää korjuutyötä, mikä tekee tilasta muita kiinnostavamman työnantajan.

"Neuvojen vastaanottaminen on täysin vapaaehtoista. Viljelijöitä ei myöskään velvoiteta tekemään muutoksia eikä myymään satoaan kumppanillemme."

Kun yhteistyö tuottaa yhdellä tilalla näkyviä tuloksia, myös muut viljelijät innostuvat. Yhteisöllisyyden voima on Nicaraguassa suuri. Tiedon lisääntyessä ja kannattavuuden parantuessa viljelijöillä on entistä enemmän kiinnostusta ja mahdollisuuksia panostaa myös ympäristöasioihin, kuten tilansa vesijalanjäljen pienentämiseen. Siihenkin saa luonnollisesti tukea kumppanuushankkeesta.

Viljelijä hyöytyy kumppanuudesta

Paulig on tehnyt lupauksen, että tämän vuoden loppuun mennessä se hankkii kaiken tarvitsemansa kahvin vastuullisesti varmennetuilta kumppaneilta Reilun kaupan-, Rainforest- tai UTZ-sertifioituna tai Pauligin omista kumppanuushankkeista, jotka perustuvat samoille kriteereille kuin kansainväliset vastuullisuusohjelmat ja -sertifikaatit. Hankkeiden painotuksissa voi olla eroja, mutta viljelijälle kumppanuushankkeesta saatava hyöty on isompi juuri siksi, että se on käytännönläheisempää ja lisää hänen oman kahvitilansa kannattavuutta ja parantaa elinkeinoa.

"Osallistuminen yhteistyöhankkeisiin on viljelijälle täysin vapaaehtoista, mutta se on houkuttelevaa. Kun hän myy kahvinsa paikalliselle kumppanillemme", hän tietää myyvänsä Pauligille.

Pauligin kahvintuotantomaat top 7

  1. Brasilia
  2. Kolumbia
  3. Vietnam
  4. Nicaragua
  5. Guatemala
  6. Kenia
  7. Etiopia

Näin teet parasta suodatinkahvia

  • Mittaa kahvi tarkasti: 60 g kahvia/1 l vettä. Vaaka on kahvinkeittäjän paras kaveri!
  • Varmista kahvin oikea jauhatusaste. Jos kahvi maistuu kitkerältä ja suuhun jää kuiva jälkimaku, säädä myllyä karkeammalle. Jos kahvi maistuu laihalta ja hapokkaalta, myllyä täytyy säätää hienommalle.
  • Kastele suodatinpaperi ennen kahvin lisäämistä. Näin varmistat, ettei kahviin jää paperista makua.
  • Käytä raikasta kylmää vettä. Kaada vesi keittimeen puhtaalla kannulla, älä käytä keittimen omaa kannua.
  • Säilytä kahvi alkuperäisessä pakkauksessa ilmatiiviissä rasiassa. Avattu kahvipaketti säilyttää ominaismakunsa noin viikon.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä