Vastuullisuus siivittää Unileverin toimintaa

Strategiansa mukaisesti Unilever vähentää ruokajätettä ja muovin käyttöä. Vastuullisuus näkyy myös ­Bocuse d’Or -­kokkikilpailussa, jossa ­Unilever Food Solutions on ­mukana mahdollistamassa Suomen joukkueen harjoittelua.­

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Unilever / Tarja Västilä

Kuvat

Santeri Stenvall

Jo nyt on onnistuttu: kokki Johan Kurkela tiimeineen selviytyi Suomen edustajaksi arvostettuun Bocuse d’Or -kilpailuun Budapestiin, jossa joukkue puolestaan selvitti tiensä finaaliin. Finaali maailman parhaimmiston kanssa mitellään tammikuussa 2023 Lyonissa.

”Otimme mallia Ruotsista, jossa Unilever Food Solutions -koekeittiö tukee lahjakkaita kokkeja erilaisissa kilpailutilanteissa. Solmimme yhteistyösopimuksen Johanin kanssa ja tarjosimme hänelle tilat, valmennuksen ja raaka-aineet sekä kaiken tuen kohti Bocuse d’Oria”, kertoo keittiömestari Tommi Virranta Suomen Unilever Food Solutionista.

Kurkelan valmistautumisohjelma ja Bocuse d’Or -kisa sopivat hyvin Unileverin vastuulliseen toimintaan. Vastuullisuus ja ruokahävikin vähentäminen otetaan huomioon kilpailun pisteytyksessä.

”Suunnittelemme, miten raaka-aineet käytetään kokonaan hyödyksi kilpailussa. Esimerkiksi Budapestissa pääraaka-aineen peuransatulan kaikki osat käytettiin – tehtiin färssiä sekä luut paahdettiin ja keitettiin niistä lientä. Perunoiden kuoret paahdettiin ja käytettiin niitä kastikepohjaan.”

Bocuse d Or 2022 2023 Aino Kasanen Tavoitteena on, että palkintokorokkeelle nousee Lyonissa Suomen joukkueen lisäksi koko suomalainen ruokakulttuuri.

Ympäristötekoja tarvitaan

Virrannan mukaan hävikkiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Kilpailussa keittiötuomarit seurasivat ruokahävikkiä sekä kisan aikana että sen jälkeen.

”On merkittävää, että ajattelumalli hävikin vähentämisestä on alalla ja myös arvostetussa, kansainvälisessä kilpailussa koko ajan läsnä. Suomalaisissa keittiöissäkin asia ymmärretään. Vastuulliset teot näkyvät lompakossa.”

Unilever pyrkii sekä ruokajätteen että muovin käytön vähentämiseen. Ison kansainvälisen yrityksen tekojen vaikutus on suuri – ja tekoja tarvitaan.

”Vuosittain noin kolmannes globaalisti tuotetusta ruoasta päätyy jätteeksi tai hävikiksi – ja ruokahävikki maksaa peräti 940 miljardia USA:n dollaria. Lisäksi noin miljardi tonnia hiilidioksidipäästöjä voitaisiin välttää vuosittain ruokahävikkiä vähentämällä.”

Bocuse d Or 2022-2023 Johan Kurkela Unilever Food Solutions tekee Helsingin Kalasatamassa tuotekehitystyötä, jossa kuullaan myös kokkeja ja heidän ideoitaan.

Ruokahävikki puolitetaan

Unilever on tehnyt Food Waste Resolution -päätöksen, jonka mukaan yritys vähentää ruokahävikin määrän puoleen vuoteen 2025 mennessä. Ruokajäte päätyy kierrätykseen tai energiaksi.

Yrityksen tuotemerkki Hellmann’sin muovipakkauksiin käytetään kierrätettyä muovia sataprosenttisesti. Muovia on myös ohennettu.

”Lisäksi pyrimme käyttämään vastuullisesti tuotettua öljyä ja free range -kananmunia. Tuomme vastuullisuutta myös ruohonjuuritasolle koulutuksissa, asiakasrajapinnassa ja some-kanavissa. Aina tulee uusi sukupolvi kokkeja, joten asioita on hyvä kerrata.”

Bocuse d Or Johan Kurkela zoom Johan Kurkelan ja joukkueen kisasuorituksessa pisteytetään myös vastuullisuus ja ruokahävikin määrä.

Food Solutions -koekeittiö

Unileverillä on Helsingin Kalasatamassa hieno Food Solutions -koekeittiö, jonne Virranta toivoisi mahdollisimman paljon toimintaa. Koko kapasiteetti halutaan käyttöön.

”Teemme tuotekehitystä ja kuulemme mielellämme kokkeja ja heidän ideoitaan. Kannattaa olla yhteyksissä. Meiltä saa apua ja tukea, yhteisen hyvän eteen on hyödyllistä tehdä hommia.”

Food Solutions -koekeittiössä olikin keväällä vipinää, kun rajoitukset päättyivät ja ovet sai jälleen avata erilaisiin asiakastapaamisiin.

Suomalaista ruokakulttuuria maailmalle

Syksyllä jatkuu Bocuse d’Oriin valmistautuminen. Kun finaalin pääraaka-aine selviää, treenaus alkaa: askelmerkkeinä suunnittelu, testaus ja toteutus. Kurkelan assistenttina toimii Aino Kasanen ja valmentajana Kalle Tanner. Joukkueenjohtaja Virranta kiittelee myös yhteistyökumppaneita, kuten Kesproa.

”Kilpailu on oiva mahdollisuus tuoda suomalaista ruokakulttuuria ja osaamista esille. Suomessa kokit osaavat tehdä sekä lämmintä että kylmää keittiötä. Vahvuutemme kokkeina on, että olemme monipuolisia ja hallitsemme useita osa-alueita keittiössä emmekä pelkästään yhtä.”

Virranta korostaa hyviä suomalaisia raaka-aineita, joita ammennetaan luonnosta ja kulttuurista. Liha, siipikarja, metsäraaka-aineet sekä mansikat ja perunat ovat ainutlaatuisia.

”Pohjoismainen keittiö pohjautuu klassiseen ranskalaiseen keittiöön, joka näkyy suomalaisessa keittiössä. Lisäksi meillä on myös venäläisiä vaikutteita.”

Suomi on yltänyt parhaimmillaan Bocuse d’Orissa neljänneksi. Nyt tähtäimenä on, että Unileverin tukema Kurkela ja suomalainen ruokakulttuuri nousevat palkintokorokkeelle.


Yhteistyössä

K-ryhmä on Bocuse d'Or -kilpailun ylpeä pääyhteistyökumppani Suomessa. Haluamme kehittää suomalaista ruokakulttuuria ja -matkailua Suomeen sekä lisätä suomalaista ruoanlaiton arvostusta ravintoloissa. Lisäksi haluamme nostaa ruokamaailman parissa työskentelevien ihmisten ylpeyttä omasta työstään – ja samalla lisätä ravintola-alan työpaikkojen haluttavuutta.

K-ryhmän kanssa Suomen Bocuse d’Or -menestyksen mahdollistavat Arla Pro, Fredman, HKScan ja Hellmann's. Lisäksi kumppaneinamme ovat E.Ahlström, Hätälä, Metos, Moët Chandon, Famifarm-Järvikylä, Olvi, Santa Maria Finland sekä Medanta.

Suomen osallistumisesta kansainvälisesti arvostettuun ja kovatasoiseen Bocuse d’Or -kilpailuun vastaa Bocuse d’Or Academy Finland ry.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä