Kokit keittiössä: Fat Lizard

Fat Lizardin keittiömestari ja osakas Matti Hälvä kertoo syövänsä oman talon supermahtavan salamipizzan suunnilleen vuoden jokaisena päivänä. ”Se tekee minut onnelliseksi.”

Julkaistu

Teksti

Tuija Holttinen

Kuvat

Valtteri Kantanen

Keittiömestari ja Fat Lizardin osakas Matti Hälvä, mistä hyvä pizza muodostuu?

Kaikki lähtee taikinasta – tai oikeastaan jo jauhoista. Mikä tahansa jauho ei käy, meillä käytetään neljän jauhon sekoitusta. Tärkeää on kaksi päivää aiemmin tehdyn taikinan avaaminen, miten sitä taputellaan ja venytellään oikeaoppisesti. Olennaista on myös se, kummalle pizzataikinan puolelle täyte levitetään, ja tomaatti-kastikkeen levittämiseenkin meillä on tietty tasapohjainen kauha. Ehkä ollaan vähän perfektionisteja täällä, kieltämättä. Siksi meidän pizzoja valmistaa maailmanmestaruudenkin saavuttanut pizzamestari Emanuele ”Manu” Garieri.

Ravintola Fat Lizardin kiviuunissa paistettu salamipizza

Mitä pizzan päälle?

Mitä tahansa paitsi ananasta! Me olemme käyttäneet aikaa löytääksemme juuri oikeat tuotteet. Meillä on ihan parasta San Marzano -tomaattikastiketta, hyvää käsin leikattua bufalamozzarellaa, aitoa italialaista prosciuttoa, portobello-sieniä, grillattua artisokkaa, tuoretta rucolaa. Tärkeintä on raaka-aineiden laatu, ja viimeistely tehdään erinomaisella neitsytöljyllä. Pizzassa voi myös olla vaikka kananmunaa tai piimää ja majoneesia, tryffelikermaakin olemme käyttäneet. Oma suosikkini on salamimakkaralla ja valkosipulilla rakkaudella valmistettu pizza. Siihen en kyllästy koskaan.

Ravintola Fat Lizardin keittiömestari, ravintoloitsija Matti Halva

Mikä merkitys on käyttämällänne puu-uunilla?

Oikea tuli antaa aromia ja savuisuutta pizzan makuun. Meidän pyöriväarinainen uunimme on Italiasta tuotu, italialaista kiveä ja täällä paikan päällä muurattu. Tammen sijaan lämmitämme sitä suomalaisilla koivuklapeilla. Sopiva uunin lämpötila meidän pizzoille on noin 320–340 astetta, mutta uunin perällä lämpö nousee ajoittain 500 asteeseenkin. Pizza kypsyy täydelliseksi parissa minuutissa. Siihen kiteytyy kaikki se vuosien harjoittelu – ja sitten vaan nautitaan. Tätä lopputulosta ei saa sähköuunilla.

Miksi halusitte panostaa nimenomaan pizzoihin?

Meillä on paljon muutakin hyvää ruokaa listoilla, mutta halusimme alusta asti tähdätä siihen, että meiltä saa Suomen parasta pizzaa. Pizzan valmistuksessa huikeinta ja vaikeinta on juuri se, että sen tekemisessä ei koskaan tule valmiiksi, täydelliseksi mestariksi – vaikka aika lähellä jo ollaankin Manun opeilla. Ollaan jumpattu tätä todella pitkään ja hartaasti ja nyt aletaan olla tyytyväisiä tuotteeseen, jonka kehittäminen ei lopu koskaan. Seuraavaksi lähdemme niittämään mainetta maailmalle. Matkustamme lokakuussa pizzanvalmistuksen MM-kisoihin Rooman lähelle, Fiucciin. Tavoite on nostaa Suomea tunnetuksi osaavana pizzamaana.

“Kaikki lähtee taikinasta – tai oikeastaan jo jauhoista. Mikä tahansa jauho ei käy, meillä käytetään neljän jauhon sekoitusta.“

Paljasta joku niksi hyvään pizzaan.

Jokainen voi hakea ja löytää oman tyylisensä pizzan. Vaikka meillä tehdään pizzaa pieteetillä, vähemmälläkin saa aikaan syötävää pizzaa. Pizzoja voi varioida. Kannattaakin miettiä, mikä on se oman paikan juttu. Suomessa ollaan jo opittu omiin signature-burgereihin, nyt saman voi tehdä pizzan kanssa. Yksi niksi on ainakin se, että ilmakuivattu liha laitetaan vasta rucolan päälle. Tällöin siinä säilyy haluttu tuntuma, muuten se sulaisi liian pehmeäksi. Salami taas tietenkin laitetaan pizzan päälle jo uuniin. Siihen sopii että se on rapsakkaa, prosciuttoon sitä tuntumaa ei haluta.

Fat Lizard -ravintolan runsas salaattipoyta

Mitä muuta Fat Lizard tarjoaa kuin parasta pizzaa?

Uskomme käsillä tehtyyn, näyttävään ja runsaaseen ruokaan. Listalta löytyy mahtavia makuja, kuten grillattua härkää, hiiligrillissä valmistettua kukonpoikaa, tuorepastaa ja hummeria. Tervetuloa meille syömään ja rentoutumaan mukavassa ympäristössä. Istumapaikkoja riittää sekä salissa että isolla terassilla ja olemme auki 365 päivää vuodessa!

Katso video

Täydellisen pizzan salaisuus on hyvä taikina, oikeat otteet ja parhaat raaka-aineet.

ravintolafatlizard.fi

Katso myös muut Kokit keittiössä -sarjan jutut:

Kokit keittiössä Sue Ellen -ravintolassa >>

Kokit keittiössä ravintola Pompierissä >>

Kokit keittiössä: Fermentoimalla korealaisia makuja ruokiin >>

Kokit keittiössä: porvoolainen Rafaels's steakhouse >>

Kokit keittiössä: Ravintola KW >>

Kokit keittiössä: Meripaviljongin Mikael Kyyhkynen >> Kokit keittiössä: Suomen keittiömestarit Foodsterissa >>

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä