Luonnon vapaat vaeltajat – poronlihan ainutlaatuisuuden jäljillä

Poronlihan suosio kasvaa koko ajan. Siihen on monta syytä, eikä vähäisin poroisäntä Pasi Oinaan viesti poronlihan terveellisyydestä.

Julkaistu

Teksti

Kotivara

Kuvat

Kotivara

Kun poroisäntä Pasi Oinas kertoo työstään, sanoista välittyy suuri kunnioitus elinkeinoa, pohjoista luontoa sekä oman suvun ja kotiseudun historiaa kohtaan.

"Kun on ollut tässä elinkeinossa pienestä asti mukana, se on syvällä rinnassa kiinni", Oinas toteaa ja vaikenee hetkeksi.

Ollaan Sallassa, Sallan paliskunnassa, jossa poroelinkeinolla on pitkät perinteet ja jossa elinkeinoon ovat vaikuttaneet suuresti myös sota-aika ja rauhanehdot. Yksi on kuitenkin pysynyt: poromiehen arvostus poroja kohtaan.

Oinas korostaa poron olevan älykäs eläin, joka reagoi luonnossa tapahtuviin muutoksiin jo kauan ennen kuin ihminen pystyy havaitsemaan mitään näkyvää. Poro on myös ainoa yksityisomisteinen eläin, joka elää vapaana luonnossa. Vapaana luonnossa vaeltamiseen perustuu myös poronlihan ainutlaatuisuus: maittavuus ja terveellisyys.

"Poronliha on niin terveellistä, että sitä pitäisi myydä apteekissa", Oinas nauraa.

Kotivara-artikkeli-kuva 2

Arvostuksen tuloksena maittava liha

Jo kymmenisen vuotta poronliha on suurimmaksi osaksi tullut Kotivaralle, oululaiselle lihanjalostajalle, pohjoisen paliskunnilta. Nyt, vuoden 2021 loppupuolella, yhteistyöpaliskuntia on viisi. Niissä on kaikkiaan 579 poronomistajaa. Suurin sallittu eloporomäärä on 28 400 eläintä.

Kotivaran hankinta- ja tuotekehityspäällikkö Janne Aikoma on tehnyt pitkään yhteistyötä paliskuntien kanssa. Aikoma pyrkii tapamaan Pasi Oinasta ja muita poroisäntiä ja -omistajia useamman kerran vuodessa ja osallistumaan esimerkiksi erotuksiin. Myös muutoin yhteys paliskuntien kanssa on jokaviikkoista.

Aikoman mukaan Kotivaran kaltaisen lihanjalostajan tulee tuntea ja ymmärtää koko poronlihatuotanto alusta lähtien. Arvostus poromiesten työtä ja kokemusta – valveutunutta ja vastuullista poronlihatuotantoa – kohtaan on korkealla. Poroisäntä Oinaan vaakakupissa painavat erityisesti yhteistyökumppanin luotettavuus ja se, että asiat etenevät sovitusti. Kaikki yhteinen työ tähtää samaan maaliin:

"Siihen, että ihmiset pääsevät nauttimaan parhaasta mahdollisesta lihasta", Oinas kiteyttää.

Poronlihan salaisuus piilee luonnossa

Kiinnostunut poronlihaa kohtaan kasvaa tasaisen varmasti, eikä ihme. Poroliha on maukasta ja terveellistä. Porosta saa mm. proteiineja, kivennäisaineita, A- ja B-vitamiineja sekä haitallista kolesterolia alentavia tyydyttämättömiä rasvahappoja. Sen sijaan porossa on vain vähän rasvaa. Ominaisuuksiltaan rasva muistuttaa lähinnä kalanrasvaa.

"Poronliha perustuu siihen, että poro elää metsässä. Luonnossa se noudattaa sille ominaista vuotuiskiertoa", Oinas avaa.

Poron luontaisen käyttäytymisen kunnioittaminen on arvo jo itsessään sekä poroelinkeinosta eläville että Kotivaralle. Sillä, miten poro elää ja missä määrin se kokee esimerkiksi stressiä, on suora vaikutus myös poronlihan makuun. Konkreettinen esimerkki mahdollisuuksista vaikuttaa poron kokemaan stressiin ovat erotukset. Kun poro voi hakeutua niihin luontaisella tavalla, se ei kuluta liiaksi energiavarojaan, ei rasitu liikaa eikä koe liikaa stressiä.

"Terveen ja hyvin voineen poron liha myös maistuu hyvälle", Oinas kiteyttää koko elinkeinon ja lihanjalostusyhteistyön merkityksen.

Kotivara-artikkeli-kuva 1

Tiesitkö?

7 faktaa, jotka on hyvä tietää poronlihasta ja sen ostamisesta

Lue faktat täällä.

Kotivara

  • Oululainen lihanjalostaja
  • Suomen lisäksi myyntiä Ruotsiin, Tanskaan ja Viroon
  • Perheyritys
  • Perustettu 1943

Lue lisää yrityksestä täällä.

Kotivaran yhteistyöpaliskunnat

  • Hirvasniemi (Kemijärvi)
  • Muotkatunturi (Inari)
  • Salla (Salla)
  • Sallivaara (Inari)
  • Pyhä-Kallio (Kemijärvi)

Poronhoitoalue kattaa 36 % Suomen pinta-alasta. Kaikkiaan Suomessa on 54 paliskuntaa, joissa oikeus harjoittaa poronhoitoa on sekä suomalaisilla että saamelaisilla. Eteläisin paliskunta on Hyrynsalmella ja pohjoisin Utsjoella. Paliskunnista on määrätty poronhoitolaissa.

Lue lisää yhteistyöpaliskunnista täällä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä