Muovi kiertää!

1 kg uusiomuovia vähentää hiilidioksidipäästöjä 1,5 kg verrattuna neitseellisestä raaka-aineesta valmistettuun tuotteeseen, joten muovin kierrättäminen ja kierrätysmuovituotteiden käyttäminen on helppo ilmastoteko.

Julkaistu

Teksti

Pohjoismaiden Monituote Oy

Kuvat

Pohjoismaiden Monituote Oy

Muovi on arvokas ja hyödyllinen raaka-aine myös varsinaisen käyttönsä jälkeen. Oikein lajiteltuna muovia voidaan käyttää uudestaan lukemattomia kertoja. Muovi soveltuu hyvin kierrätykseen eikä sen uudelleenprosessoiminen vaadi paljon energiaa. Kaikkea muovia ei pystytä vielä kierrättämään lajittelun ongelmien takia, mutta koska muovin energia-arvo on lähes öljyä vastaava, saadaan siitä silloinkin energiahyötykäytössä ihmisille välttämättömiä hyödykkeitä kuten sähköä ja lämpöä erittäin tehokkaasti. Muovien hyödyntäminen jätteenä on edennyt pitkin harppauksin Suomessa.

Vuonna 2019 Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä pantittomia muovipakkauksia. Yhteensä pantittomia muovipakkauksia kerättiin yli 40 000 tonnia. Erityisesti kotitalouksien kierrättämä muovimäärä kasvoi ilahduttavat 79 prosenttia 9 000 tonniin. Kotitalouksien muovinkierrätysmahdollisuudet ovat parantuneet selvästi viime vuosina julkisten kierrätyspisteiden määrän kasvaessa. Myös kiinteistöjen omistajat ovat lähteneet hienosti mukaan kierrätystalkoisiin ja tällä hetkellä suomalaisista jo noin joka kolmannen kotipihasta löytyy muovinkierrätysastia. Pantilliset muovipakkaukset mukaan luettuna muovin kierrätysaste Suomessa ylitti viime vuonna 40 %, joten vielä on hiukan matkaa EU:n vuodelle 2025 asettamaan 50 % kierrätysastetavoitteeseen, mutta olemme oikealla tiellä.

Suomessa kierrätysmuovi kerätään kierrätyspisteistä ja kuljetetaan muovijalostamoihin, joissa keräysjakeesta erotellaan teollisuuden tarpeisiin sopiva muovi. Näin saatava uusiomuovi puhdistetaan huolellisesti monivaiheisessa prosessissa ja muokataan tuotantoon sopivaksi muruksi, josta lopulta valmistetaan esimerkiksi jätesäkkejä ja roskapusseja. Kierrätysmuovituotteen valmistuksessa ei käytetä lainkaan uutta öljyä, jolloin säästyy energiaa ja raaka-aineita. Myöskään uutta muovia ei prosessissa synny, vaan jo olemassa oleva muovi vain muuttaa muotoaan ja pääsee uudelleen käyttöön. Kespron omalla Menu-tuotemerkillä valmistettava 150 litran jätesäkki antaa esimerkiksi uuden elämän tietylle maataloudessa käytössä olevalle muovikalvolle. Erityisesti kun kierrätysmuovin alkuperä ja koostumus ovat näin tarkasti tiedossa, ovat myös siitä syntyvät raaka-aine ja lopputuote erittäin tasalaatuisia ja laadukkaita.

Menu jätesäkit

Menu-jätesäkki edustaa kierrätysprosessin päätepistettä, jossa vanhasta muovituotteesta on muokattu uusi muovituote. Kespron valikoimasta löytyy kätevä tuote myös aivan prosessin alkupisteeseen, eli muovinkeräykseen. Muovinkeräyssäkkiin muovijäte on helppo kerätä, säkki sulkeutuu kätevästi kantokahvoilla ja säkin läpi kulkevat ilmareiät huolehtivat siitä, että säkki pysyy ehjänä, kun se täytyttyään puristetaan kasaan. Kierrätysmuovista valmistettua muovinkeräyssäkkiä käytetään laajalti muun muassa teollisuuslaitoksissa, keittiöissä, varastoilla ja lukemattomissa muissa paikoissa, joissa muovijätettä syntyy.

Muovi on monilta osin korvaamaton materiaali arjessamme. Ruoka säilyy, sähkö kulkee, vesi juoksee ja sairaalatkin monilta osin pyörivät muovin ansiosta. Muovi on siis erittäin tärkeä materiaali ja raaka-aine, josta kannattaa pitää hyvää huolta myös käytön jälkeen. Pidetään muovi kierrossa - ilman keräystä ei ole kierrätystä!

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä