Tupakkatuotteiden tunnistekoodit pakollisiksi

Tupakkatuotedirektiivi tarttuu tupakkatuotteiden laittomaan kauppaan ottamalla käyttöön tupakkatuotteita koskevat jäljitettävyysjärjestelmät. Direktiivi astuu voimaan tupakkalain muutosten jälkeen.

15.5.2019

Julkaistu

AdobeStock

kuvat

Tupakkatuotedirektiivi tarttuu tupakkatuotteiden laittomaan kauppaan ottamalla käyttöön tupakkatuotteita koskevat jäljitettävyysjärjestelmät. Direktiivi astuu voimaan tupakkalain muutosten jälkeen.

Tupakkatuotteiden vähittäismyyjillä on vähittäismyyntiluvan lisäksi oltava jatkossa jäljitettävyysjärjestelmän edellyttämät tunnistekoodit. Tunnistekoodeilla varmistetaan, että esimerkiksi tukkumyyjä voi toimittaa tuotteita vähittäismyyntipaikkaan ja täyttää omat jäljitettävyysjärjestelmään liittyvät velvoitteensa.

Tunnistekoodit löydyttävä

Tunnistekoodit on oltava savukkeiden ja kääretupakan vähittäismyyjillä 20.5.2019 alkaen ja kaikilla tupakkatuotteiden vähittäismyyjillä 20.5.2024 alkaen. Tukkumyyjä ei voi myydä savukkeita eikä kääretupakkaa vähittäismyyntiluvan haltijalle 19.7.2019 jälkeen, mikäli tällä ei ole jäljitettävyysjärjestelmän edellyttämiä tunnistekoodeja.

Valvira ylläpitää rekisteriä

Vähittäismyyntiluvan haltijan on ilmoitettava vähittäismyyntilupaa vastaavat tunnistekoodit luvan myöntäneelle kunnalle. Kunta merkitsee tiedot Valviran ylläpitämään vähittäismyyntiluparekisteriin. Näin varmistetaan, että tukku voi toimittaa tuotteita vähittäismyyntiluvanhaltijalle. Ilman tietoa tukku ei voi toimittaa tupakkatuotteita vähittäismyyjälle, vaikka hänen vähittäismyyntilupansa olisi voimassa.

Tunnistekoodien hakeminen on maksutonta

Sosiaali- ja terveysministeriö on valinnut järjestelmään liittyvien pakollisten tunnisteiden antajaksi slovakialaisen Allexis s.r.o:n. Se antaa seuraavat viisi vuotta tupakkalain vaatimat tunnisteet Suomen markkinoille saatettaville tupakkatuotteille. Tunnistekoodien hakeminen on maksutonta.

Kespronetin Tiedotteet-osiosta löytyy lisätietoja tupakkaluvallisten asiakkaiden tunnisteidenhakemisprosessista.