Hygieniahype on tullut jäädäkseen

Pandemia on kiristänyt suomalaisten hygieniavaatimuksia ja saanut asiakkaat katsomaan etenkin julkisia wc-tiloja yhä kriittisemmällä silmällä. Asennemuutoksen uskotaan olevan pysyvä.

Julkaistu

Teksti

Maarit Seeling

Kuvat

Metsä Tissue

Suomalaiset ovat pandemian pitkittyessä alkaneet suhtautua julkisiin wc-tiloihin yhä varauksellisemmin. Metsä Tissuen tammikuussa 2021 teettämään kyselyyn vastanneista yli 70 prosenttia pelkää saavansa niistä jonkin tartunnan tai taudin.

”Myös oman työpaikan wc-tiloihin suhtaudutaan entistä kriittisemmin. Vastaajista 41 prosenttia sanoi, ettei pidä niistä. Nousua viime vuoden tutkimukseen oli jopa 12 prosenttia”, Metsä Tissuen Katrin-tuoteperheestä vastaava markkinointipäällikkö Julia Laaksonen kertoo.

Peräti seitsemän prosenttia kertoi, ettei ikinä käytä julkisia vessoja, kun vuotta aiemmin luku oli kolme. Laaksonen sanoo, etteivät tutkimuksen keskeiset tulokset yllättäneet. Hän arvioi muutoksen johtuvan todennäköisimmin siitä, että käyttäjät yksinkertaisesti odottavat korkeampaa hygieniatasoa kuin aiemmin.

”Se, mikä on riittänyt ennen, ei vain enää riitä. Tietoisuus hygieniasta on kasvanut – samoin tyytymättömyys, jos asioita ei hoideta kunnolla.”

Paperipyyhe on pop

Paperinen käsipyyhe on sekä THL:n että WHO:n virallisen käsienpesuohjeen mukainen käsienkuivaustapa ja toivotuin materiaali käsien pyyhkimiseen niin perinteisenä arkkina kuin rullapyyhkeenäkin.

”Puhtaalla ja toimivalla wc:llä arvioidaan olevan suuri vaikutus työhyvinvointiin. Se on merkki henkilöstön arvostuksesta ja nyt myös tae turvallisuudesta.”

Pienemmän kulutuksen wc:ssä taitetut käsipyyhearkit ovat edelleen hyvä vaihtoehto, suuremman kulutuksen vessoissa paperinen rullapyyhe ehdoton. Annostelijat suojaavat pyyhkeet, pitävät ne hygieenisinä ja karsivat turhaa kulutusta.

”Pesun jäljiltä käsiin jääneet mikrobit tarttuvat mekaanisella hankauksella paperiin, minkä jälkeen sen paikka on roskakori. Mitä kuivemmat kädet, sen hygieenisempää. THL:n virallinen ohje on ollut meille aina itsestäänselvyys, mutta nyt sen yksityiskohtiin on ruvettu kiinnittämään enemmän huomiota.”

Tiesitkö? Paperi on THL:n suositusten mukainen käsienkuivaustapa. Paperi on myös kustannustehokkain, vastuullinen ja sataprosenttisesti uusiutuva materiaali.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Uudet konstit kunniaan

Vanhat keinot eivät riitä korkealaatuisen mielikuvan luomiseksi. Työntekijät ja asiakkaat odottavat uusia menetelmiä.

Valitut ratkaisut, niiden käytettävyys, paperin laatu ja tyylikkyys vaikuttavat kaikki käyntikokemukseen ja yritysmielikuvaan. Kosketusvapaat ratkaisut ovat yhä toivotuimpia niin wc-papereissa, käsipyyhkeissä kuin saippua-annostelijoissakin.

Yli 60 prosenttia kyselyyn osallistuneista uskoi, että pandemia vaikuttaa käsihygieniatottumuksiin pysyvästi. Käsisaippua ja paperinen käsipyyhe koetaan wc-tilojen tärkeimmiksi kulutustarvikkeiksi. Käsihuuhde seuraa heti kannoilla.

”Tila ja valikoimat voivat olla täsmälleen samanlaiset kuin vuosi sitten, mutta jo se, ettei niille ole tehty mitään tänä aikana, saa käyttäjän vetämään johtopäätöksiä, että työntekijöistä ei välitetä. Toimijan vastuulla on tarjota asiakkaille ja henkilökunnalle mahdollisuus hyvään käsihygieniaan julkisessa wc-tilassa”, Laaksonen toteaa.

ML 4 21 hygieniahype metsatissue 1 WC- tilojen yleinen viihtyvyys ja tyylikkyys on tärkeää yritysmielikuvan kannalta. Ravintoloissa wc-tilojen siisteys nousee asiakaskokemuksen keskiöön. Suuri osa ihmisistä tutkitusti kertoo kollegoille ja ystävilleen huonosti hoidetusta wc-tilasta.

Mukana asiakkaan arjessa

Peräti 77 prosenttia tutkimukseen vastanneista katsoi wc:n puhtauden heijastavan keittiön puhtautta. Valtaosa eli 64 prosenttia ei aikonut enää palata ravintolaan, jos saniteettitilojen suhteen oli huomauttamista.

”Toimijat ovat ottaneet asennemuutoksen tosissaan. Kuluneen vuoden aikana olemme päivittäneet todella ahkerasti wc-tilojen hygieniajärjestelmiä. Etenkin ravintolat havahtuivat sulun aikana siihen, että nyt on aika laittaa nämä asiat kuntoon, mutta sama suuntaus näkyy myös muilla aloilla ja työpaikoilla.”

Metsä Tissue pyrkii olemaan asiakkaidensa apuna remonttiprojekteissa. Paperivalinnoilla on oma merkityksensä. Joku haluaa viestiä toiminnan korkeasta tasosta valitsemalla imukykyisemmän ja pehmeämmän paperin. Toisessa kohteessa taas riittää kustannustehokkaampi peruspaperi.

”Käymme paikan päällä kartoittamassa tilanteen, selvitämme kävijämäärät, laskemme pyyhkeiden ja saippuan kulutuksen, optimoimme annostelijoiden määrät jne. Valinnoilla pystytään vaikuttamaan huoltoväleihin ja annostelijoihin satsaamalla säästämään tulevina vuosina siivoustyössä. Kannattaa rohkeasti pyytää meiltä asiantuntijaneuvoja”, Laaksonen kannustaa.

Tiesitkö?

ML 4 21 hygieniahype metsatissue 2 Metsä Tissue teettää säännöllisesti tutkimuksen ihmisten käyttäytymisestä ja toivomuksista koskien julkisia wc-tiloja. Vuonna 2021 tutkimuksen toteutti ulkopuolinen markkinatutkimusyhtiö TNS kantar.

  • 79 % uskoo hyvin hoidetun wc-tilan kertovan, että työntekijöitä välitetään.
  • 68 % toivoo paperia käsien kuivaamiseen julkisessa wc-tilassa.
  • 64 % uskoo, että pandemia tulee vaikuttamaan käsihygieniatottumuksiin pysyvästi.
  • 41 % vastaa, että ei pidä työpaikkansa wc-tiloista.

Metsä Tissue

  • Metsä Tissue on yksi Euroopan johtavista koti- ja suurtalouksien pehmopapereiden toimittajista. Sillä on 9 tuotantolaitosta viidessä maassa.
  • Suurin osa Suomessa myytävistä tuotteista tehdään yhtiön Mäntän tehtaalla, jossa yhtiö aloitti tehdastoimintansa jo 150 vuotta sitten.
  • Mäntän tehtaalla valmistetaan ammattilaiskäytön Katrin-tuotteiden lisäksi Serla- ja Lambi-tuotteita sekä SAGA-ruoanlaittopaperituotteita.
  • Hygienia ja vastuullisuus kulkevat Metsä Tissuen kaikissa tuotteissa käsi kädessä. Ensikuitumateriaalit ovat 100-prosenttisesti jäljitettävissä metsästä lopputuotteiksi.
  • Mäntässä valmistetuilla paperituotteilla on pohjoismainen Joutsenmerkki, EU:n ympäristömerkki ja Avainlippu-tunnus.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä