Suomen Jäätelön suosituin maku on kuusi

Suomen Jäätelön tuotteet tehdään suomenkarjan maidosta.

Julkaistu

Teksti

Tuija Holttinen

Kuvat

Olli Urpela

Petri Laukontaus aloitti ruokatehtailunsa lihapullilla. Ne vaihtuivat juureen leivottuun tuore-leipään, jota myytiin konditorialiikkeessä makeiden jälkiruokien rinnalla. Jäätelölle perso leipuri halusi kuitenkin panostaa myös kylmiin herkkuihin. Laukontaus investoi upeaan italialaiseen 20 litran jäätelökoneeseen, jonka käyttöönotossa opastajaksi tuli italialainen jäätelömestari. Oli selvää, että kahden intohimoisen tekijän yhteistyöstä syntyy jotain ylevää.

Leivän leipomisen ja jäätelönteon yhdistäminen samoissa tiloissa ei enää toiminut ja Laukontaus satsasi koko yrittäjyytensä ja intonsa jäätelön tekoon.

"Jäätelö on aina ollut intohimoni. Kun 70-luvulla äiti antoi kesälomalla lantin jogurttiin tai välipalaan, niin aina se meni jäätelöön."

Jäätelöä ympäri vuoden

Vaikka kesä onkin perinteisesti mielletty jäätelön sesonkiajaksi, Laukontaus uskoo vakaasti siihen, että suomalaiset syövät jäätelöä kelistä riippumatta ja ympäri vuoden, kun vain löytyy omat suosikit. Ravintolassa jäätelö on nyt ja aina jälkiruokien kärjessä. Mansikoiden ja muiden marjojen kanssa halutaan syödä jäätelöä, olipa ulkona sadetta tai auringonpaistetta.

Petri Laukontaus kertoo itse pitävänsä jäätelöpurkkia käden ulottuvilla lähes aina.

"Siinä missä joku ottaa ruokaa laittaessaan tai muuten vaan kotona ollessaan siemauksen viiniä lasista, minä avaan purkin kannen ja nappaan lusikallisen jäätelöä. Vähän samaan tyyliin nautiskellen kuin siitä pikkupoikana Lintsiltä saadusta isosta nalletikkarista, jota silloin tällöin vaan lipaistiin kielellä."

Juuri tästä nautiskelumentaliteetista juontaa juurensa myös Suomen Jäätelön ydinajatus. Herkutellen, voimakkaasta mausta ja täydellisyydestä nauttien syötävä jäätelö on täyttä tavaraa ensi suullisesta viimeiseen lusikalliseen.

"Meidän jäätelö ei ole mättökamaa. Se on niin intensiivistä ja täyttä tavaraa, ettei sitä voisi litratolkulla syödäkään", Petri Laukontaus kuvailee.

"Ehkä omien mieltymysteni ja käytöstapojeni johdosta on tullut tehtyä itselleni sopivan näköistä jäätelöä", hän naurahtaa.

Suomenkarjan maidosta täyteläinen maku

Suomen Jäätelön intensiiviset ja mielenkiintoiset perusmaut ovat kuusi, maito, raparperi, kauramaitoon tehty tumma suklaa, lakritsi, pistaasi ja vanilja. Maut ovat selkeitä, maitoa kunnioittavia. Suomen Jäätelön jäätelöihin käytetään ainoastaan suomenkarjan maitoa, joka on luontaisesti rasvaisempaa ja valkuaispitoisempaa kuin perusmeijerimaito.

Suomen jäätelön jäätelöpikareita ilman kantta

"Ihmiset yllättyvät syödessään suomenkarjan maidosta tehtyä jäätelöä, maku on täyteläisyydessään erilainen. Monesti se sopii myös maitoallergikoille."

Eksoottisimmalta kuulostava kuusijäätelö on osoittautunut suosikkimauksi. Harvinaisen raaka-ainevalinnan takana on järkevä oivallus. Jäätelöä halutaan valmistaa mahdollisimman tuoreista raaka-aineista. Esimerkiksi mansikkajäätelöä tehdään vain silloin kun on tuoreita mansikoita saatavilla. Laukontaus kertoo pohtineensa, mikä raaka-aine Suomessa on sellainen, jota saa ympärivuotisesti tuoreena: havut!

Suomen Jäätelön kylmät elämykset eivät ole kiireisen jäätelönsyöjän paras valinta. Näille mauille täytyy antautua.

"Kuusi on makuprofiililtaan todella hienostunut. Keräämme kuusenhavut Vantaan Sotungin metsästä. On uskomaton fiilis mennä metsään hakemaan havuja, joista tehdään jäätelöä. Kertomus on tarjonnut etenkin ulkomaisille kuulijoille uskomattomia elämyksiä. He saavat jäätelöä, joka on tehty Christmas treestä, uskomatonta."

Toinen upea maku on raparperi, johon Laukontaus toteaa addiktoituneensa jo lapsena. Kun löytyi tekijä, joka kylmäpuristi tiettyä raparperilajiketta, oli itsestään selvää, että se otettiin makuvaihtoehdoksi. Hienostunut maku ja viettelevä vaaleanpunainen väri teki siitä kertalaakista sekä toimitusjohtajan että asiakkaiden suosikin. Raparperisorbetti on myös vegaanin valinta.

Parhaat mahdolliset raaka-aineet

Raaka-aineiden kanssa tavoitellaan täydellisyyttä. Tarjolla olevista vaihtoehdoista halutaan löytää paras mahdollinen. Niinpä lakritsijäätelön lakritsijuuri tulee Etelä-Italiasta Calabrian alueelta ja pistaasit poimitaan käsin Etnan tulivuoren juurelta. Vaniljajäätelössä käytetään aina pelkästään tuoretta vaniljaa, joka on äärimmäisen hieno ja herkkä tuote Madagaskarin saarelta.

Suomen Jäätelön Petri Laukontaus pakkaa jäätelöpikareita

"Tietenkin mukana on myös kausimakuja, joita saatetaan tehdä yksi erä vähittäismyyntiin tai tietylle ravintolalle. Hetken aikaa makuna oli esimerkiksi talviomena, jota saimme suoraan tuottajalta Ahvenanmaalta", Petri Laukontaus kertoo.

"Meillä on vähän periaatteena mennä sieltä missä aita on korkein. Aina ei ole ihan helppoa, mutta kun parhaaseen pyritään. Vegaanisiin marjajäätelöihin teemme itse kauramaidon. Ei olisi kovinkaan kestävä ajatus tuoda jotain raaka-ainetta silloin kauempaa, jos pystytään suosimaan lähi- tai omaa tuotantoa."

Jäätelöräätälin mahtavat makuelämykset

Laukontaus kutsuu itseään jäätelöräätäliksi, jonka intohimoinen pyrkimys mittatilauksiin saattaa jossain vaiheessa tulla liiankin haasteelliseksi. Jatkuvasti erikoistuva tuotanto vaatisi jo enemmän koneita ja laitteita, mutta toistaiseksi kaikki sujuu näinkin. Onneksi jakeluun saatiin kumppaniksi Kespro, jonka ansiosta Suomen Jäätelön herkkuja voidaan toimittaa mihin Suomen kolkkaan hyvänsä.

"Emme olisi millään saaneet tällaista logistiikkaa toimimaan järkevillä kustannuksilla ilman Kesproa", Laukontaus kiittelee.

"Tiistaina kun tilaat, keskiviikkona voit tarjota asiakkaallesi mahtavia makuelämyksiä."

Suomi on jäätelömaa

Tavoitteena on tehdä maailman parasta jäätelöä Suomenkarjan maidosta. Laukontauksella on halu myös markkinoida ajatusta Suomesta jäätelön kotimaana.

"Suomessa on aina tehty hyvää jäätelöä, voimme olla rehellisesti ylpeitä siitä. Haluan näyttää, että meidän jäätelön eteen teemme kaikkemme, että tuloksena olisi niin täydellinen jäätelö kuin mahdollista."

Pientuottajayhteistyön edut Kespron asiakkaille

  • Tarjoaa mahdollisuuden tukea alueellista ruokatuotantoa.
  • Antaa tilaisuuden tukea alueellista yrittäjyyttä ja työllisyyttä.
  • Antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat.
  • Tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä ja mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan.
  • Lisää valinnanvapautta.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä