Uutiskooste ensimmäisestä viikosta konkurssisuojan poistumisen jälkeen

Helmikuun alussa päättyi väliaikainen konkurssilaki. Tähän juttuun on kerätty muutoksesta ja sen vaikutuksista kertovia artikkeleita ja keskustelua.

Julkaistu

Teksti

Otto Heinonen

Konkurssilakia muutettiin toukokuun 2020 alussa tavoitteena suojata koronakriisin seurauksena maksuvaikeuksiin joutuneita terveitä yrityksiä konkursseilta. Yritystä ei voitu asettaa konkurssiin, sillä perusteella, että se ei ollut noudattanut velkojan antamaa konkurssiuhkaista maksukehotusta. Säännöksen voimassaolo päättyi helmikuun alusta lähtien. (Lähde: MaRa)

Oheisessa koosteessa otsikko linkkinä alkuperäiseen juttuun.

”Tasan vuosi sitten oli tosi hyvä fiilis”, muistelee ovensa sulkeneen helsinkiläisravintolan omistaja – Lähiviikkoina odotetaan konkurssien sumaa

HS 6.2., toim. Veera Paananen

Helsingin Sanomat käsittelee esimerkkien kautta ravintoloiden konkursseja haastattelemalla helsinkiläisravintola Juuren hallituksen jäsentä Ilja Björsiä ja Chapterin ravintoloitsija Juho Ekegreniä. Jutussa MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan jäsenkyselyn perusteella 24 prosenttia ruokaravintoloista ja 29 prosenttia pubeista ja yökerhoista kertoo olevansa kuuden kuukauden kuluttua konkurssiuhan alla.

Konkurssien määrä kasvaa, mutta kuinka paljon? – Verottaja ei ennakoi valtavaa konkurssipiikkiä

Talouselämä 8.2., toim. Olli Kuivaniemi

Talouselämä kertoo, kuinka aikoinaan koronakriisiä helpottamaan tehtyjen väliaikaisten lakimuutosten myötä konkurssit ovat vähentyneet. Konkurssien ennakoidaan nyt lisääntyvän, mutta esimerkiksi Verohallinnon ylitarkastaja Timo Helin kertoo, että tarkoitus on palata perinnässä vähitellen kohti normaalia.

Tunnettu helsinkiläisravintola ja tuotantoyhtiö haettiin konkurssiin – verottaja ”palauttaa perintää kohti normaalia”

IS 1.2., toim. Elina Ranta

Jutussa Verohallinto kertoo konkurssihakemusten taustoista yleisesti ja avaa prosessia, millä perusteilla verottaja lähtee eri tilanteissa olevia yrityksiä hakemaan konkurssiin. Verottaja esimerkiksi kertoo tarkastelevansa riskiä, että yritys velkaantuu jatkossa lisää, jos konkurssiperintää ei aloiteta.

Konkurssihakemusten määrä liki kolminkertaistui tänään viime viikosta – tuomioistuinvirasto pelkää ruuhkautumista lähiviikkojen aikana

YLE 1.2., toim. Pekka Pantsu

Yle ottaa keskiöön vaikutusten aikajänteen konkurssilainsäädännön muutoksesta kertovassa jutussaan. Käräjätuomari Hannele Piisi Helsingin käräjäoikeudesta kertoo, että konkurssihakemusten määrä kasvaa vasta useiden viikkojen jälkeen. Maksukehotukset ovat vasta 30 päivän maksuajan jälkeen esitettävissä konkurssihakemuksen perusteena käräjäoikeudessa.

Lakisuoja poistui: Konkurssihakemukset lähtivät selvään nousuun heti – Pelätty aalto ei silti välttämättä toteudu

Uusi-Suomi 6.2., toim. Perttu Räisänen, Ari Rajala

Uusi-Suomi kertoo konkurssihakemusten määrän lisääntymisestä helmikuun ensimmäisellä viikolla. Samalla analysoidaan tilannetta verraten 90-luvun lamaan ja luodaan katsaus talouden näkymiin. Uusi-Suomi kertoo, että yleisesti ottaen taloudessa konkurssiaaltoa vastaan puhuu se, että suomalaisyritykset lähtivät tilinpäätöstietojen perusteella koronakriisiin hyvistä lähtökohdista.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä