Victorinoxilla vastuullisuus tarkoittaa todellisia toimenpiteitä

Viimeistään nyt, kun kaikki meistä ovat heränneet keskusteluun ihmisen luontosuhteesta, tarvitaan konkretiaa: juhlapuheet ja julistukset eivät enää riitä.

Julkaistu

Teksti

Victorinox

Kuvat

Victorinox

Tasapainossa ympäröivän luonnon kanssa

Victorinoxilla uskotaan vakaasti, että yritys voi toimia hyvin vain maapallon voidessa hyvin. Huomiota kiinnitetäänkin jokaiseen yksityiskohtaan aina raakamateriaaleista pakkauksiin ja jakeluun asti. Iso vaikuttaja yrityksen poikkeuksellisen ympäristö- ja vastuullisuuskeskeisiin näkemyksiin on, että kyseessä on perheyritys, jonka toimintaa on alusta asti ohjannut halu suojella ainutlaatuista ympäröivää luontoa ja maaseutua. Tehtaalla tunnistettiin jo 1970-luvulla tarve tehdä käytännön toimenpiteitä vastuullisuuden eteen - näitä kysymyksiä harvassa yrityksessä tuolloin pohdittiin

Hukkateräksestä 100 % kiertoon

Vuonna 1980 Victorinox otti käyttöön suljettuun vesikiertoon perustuvan metallipölyn talteenottojärjestelmän. Veden huuhtelema metalli suodatetaan vedestä ja puristetaan korkealla paineella harkoiksi, jotka palautetaan terästehtaalle uudelleen jalostettavaksi. Metallipölyä kierrätetään vuodessa 600 tonnia!

Hukkalämpö talteen

Terästehtaan koneet ja uunit tuottavat valtavat määrät lämpöä. Lämmön talteenottojärjestelmän avulla lämmitetään paitsi tehtaan omat toimistotilat ja käyttövesi, myös yli 100 asuntoa tehtaan ympärillä.

Euroopan suurin veitsitehdas, mutta missä on savupiippu?

Savua ei tehtaan piipuista juuri koskaan pääse näkemään. Tehtaan pääasialliset energianlähteet ovat vesivoima ja aurinkokeräimet. Fossiilista polttoainetta käytetään vain varajärjestelmänä ja vain pakon edessä. Öljyä kuluu tehtaalla saman verran kuin tavallisessa omakotitalossa: 3000 litraa vuodessa.

Korjataan, ei vaihdeta

Victorinoxin valmistamat tuotteet tunnetaan elinikäisestä takuusta ja niille tehtävistä huolloista. Harva meistä tulee ajatelleeksi, että myös tuotteiden valmistamiseen käytettävät koneet voivat tehdä merkittävän uran, kunhan niitä huolletaan säännöllisesti. Vanhimmat tehtaan koneista ovat olleet toiminnassa 50 vuotta ja mahdollisuudet huoltaa tai modernisoida kone tutkitaan aina perusteellisesti ennen kuin päätös uuden hankinnasta tehdään – tai jätetään tekemättä.

Pitkiä työsuhteita

Myös ihmisten huomioiminen on perheyrityksenä Victorinoxille ensisijaisen tärkeää, eikä 40 vuoden työura tehtaalla ole mikään harvinaisuus. Yrityksen kulttuurin kulmakiviä ovatkin avoimuus, nauru, kohteliaisuus ja luottamus jokaiseen työntekijään. Työvoiman vaihtuvuus onkin huomattavan pieni, alle 2%: hiljainen tieto pysyy ja työntekijöiden ammattitaito siirtyy sukupolvelta toiselle.

Alla mestari työssään: Vaikka tehdas tuottaa 120 000 tuotetta päivässä, käsityötä tarvitaan silti useissa työvaiheissa, kuten teroituksen viimeistelyssä. Tehdas työllistääkin 1 000 veitsen valmistuksen ammattilaista.

Mestari työssään

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä