Aurora Estate - boutique-hotelli Kolarissa

Aurora Estaten puuhanaiset Sirly Schinmann ja Heidi Seikkula ovat valmiina Lapin turistisesonkiin. Heidän boutiquehotellinsa ja ravintolansa avautui Kolariin, Ylläsjärven rantaan kolme vuotta sitten. Nyt he suunnittelevat toiminnan laajentamista.

Julkaistu

Teksti

Tuija Heikkilä

Kuvat

Tommi Hynynen

Sirly Schinmann ja Heidi Seikkula tutustuivat kahdeksan vuotta sitten.

– Olin osakkaana Ylläksellä Bar Kaapissa, kun sinne tuli energinen nuori nainen, Sirly, joka halusi tehdä musiikkitapahtuman. Tehköön, ajattelin, Heidi Seikkula kertoo.

Tapahtumailtana Sirlyn yhteistyökumppani ei ilmestynytkään paikalle ja Heidi ryhtyi auttamaan.

Sirly Schinmann ja Heidi Seikkula ovat Aurora Estaten yrittäjät

– Olin määrätietoinen ja ajattelin pystyväni mihin tahansa. Olin vaikuttunut, kun näin Heidin toimivan samoin. Meillä oli hankaluuksia äänentoiston kanssa, mutta Heidi hoiti hommat kuntoon, Sirly Schinmann sanoo.

Samanlaiset kiinnostuksen kohteet, arvot, ajatusmaailmat ja henkilöhistoria loivat pohjan ystävyydelle ja pian myös yhtiökumppanuudelle.

MasterChefiä ja matkailua

Heidi Seikkula on kotoisin pienestä Tornionjokivarren kylästä. 15-vuotiaana hän lähti Hämeenlinnaan oppimaan pukuompelua. Seikkula halusi kuitenkin takaisin Lappiin. Matkailualan opiskelupaikka löytyi Rovaniemeltä. Hän oli Luostolla ravintolatöissä, kunnes keväällä 2008 iski lama. Kun työvuorojen yli vedettiin henkseleitä, Seikkula meni vuoropäälliköksi Ylläkselle. Kymmenisen vuotta kului ravintoloissa etelässä, Kalajoella, Turussa ja Helsingissä.

Viisivuotiaana Virosta Suomeen muuttanut Sirly Schinmann kasvoi Urjalassa. 16-vuotiaana hän lähti opiskelemaan tekstiilisuunnitteluartesaaniksi ja parin vuoden kuluttua suuntasi töihin Norjaan, sitten Leville ja Uuteen-Seelantiin.

– Siellä katselin tv:stä Australian MasterChefiä. Ajattelin, että jos formaatti tulee Suomeen, haen siihen varmasti.

Tulihan se. Schinmann pääsi mukaan ja oli Suomen MasterChefin ensimmäisen tuotantokauden nuorin kisaaja. Hän sijoittui kolmanneksi.

TripAdvisorissa Aurora Estatella on 5 tähteä.

– Vaikka metsästäjäperheen tyttärenä osasin nylkeä ja käsitellä lihat ja perata kalat, en päässyt ennen MasterChefiä ravintolakeittiöihin, kun en ollut opiskellut alaa. Vasta ohjelmassa pärjääminen avasi ovet, kun saatoin osoittaa, mikä valtava intohimo minulla alaa kohtaan oli.

Lappi on kuuminta hottia

Schinmann alkoi luoda uraa ja halusi pohjoiseen. Suunta oli selvä: Schinmannin mies on nimeltään Ylläsjärvi ja kotoisin Ylläsjärveltä. Samoihin aikoihin Heidi Seikkula suunnitteli elämää Ruotsissa ilman yrittäjyyden paineita. Schinmann romutti ne haaveet ehdottamalla yhteistä ravintolaa.

– Puhuttiin yleisesti, ettei Lapin matkailu nouse lamasta. Emme välittäneet siitä. Kun perustimme Aurora Estate Oy:n keväällä 2015, Lappi oli jo kuuminta hottia.

Yksilöllistä palvelua

Seikkula ja Schinmann halusivat tehdä jotakin uutta ja laadukasta. Se oli haastavaa, sillä ravintola-asiakkaat eivät Ylläsjärven rantaan välttämättä löydä. Tilausravintolakaan ei tuntunut toimivalta.

Seikkula ymmärsi, että yritys tarvitsee yöpyviä asiakkaita. Syntyi ajatus yksilöllisestä pienestä boutiquehotellista, jossa huoneet olisivat erilaisia ja palvelu henkilökohtaista. 350 neliön hotelli-ravintola rakennettiin naisten toiveiden mukaan.

Hotellihuoneita on seitsemän, vuodepaikkoja 14. Ravintolasta tuli 50-paikkainen. Schinmann vastaa markkinoinnista ja keittiöstä, Seikkula myynnistä, hotellista ja ohjelmapalveluista sekä hoitaa ravintolassa salin ja viinit. Pihapiirissä on saunan lisäksi satavuotias pirtti ja lämmitettävä kota, johon kynttilät, porontaljat, posliiniastiat ja kristallilasit luovat vaikuttavan tunnelman.

Savusaunassa savustettua poroa

Ruoat ovat yllätyksellisiä ja kunnianhimoisia. Lastenlistaa ei ole. Lapsia arvostetaan pieninä kulinaristeina.

– Ostamme syksyisin 400 kiloa villien porojen sisäfileetä. Lihat savustetaan pihan satavuotiaassa savusaunassa. Siellä ne roikkuvat katossa, kunnes sauna on lämmin ja heitetään häkälöylyt.

Aurora Estaten kuningasrapuannos

Kuningasravut ja kampasimpukat tulevat pohjoisista vesistä. 50-vuotias leivänjuuri on Tampereen läheltä.

Seikkulan ja Schinmannin ruokapalvelu ei rajoitu vain Aurora Estateen. He tekevät myös Private Chef -yksityiskokkikeikkoja Levillä. Asiakkaat saavat nauttia ravintolatasoisesta ruoasta ja tarjoilusta oman huvilansa rauhassa ja jopa kauempana: eräs tyytyväinen hollantilainen lennätti naiset juhliinsa Portugaliin.

Kespro huolehtii

Aurora Estaten päätukkuri on Kespro, josta tulevat muun muassa tuoreet vihannekset ja hedelmät, säilöntä- ja maustepuoli sekä kattaustarvikkeet.

– Aurora Estatessa käytetään korkealaatuisia oman alueen pientuottajien antimia ja me etsimme niitä heille. Kun Sirly ja Heidi halusivat rovaniemeläinen Arctic Ice Cream Factoryn jäätelöä, toimitimme sitä, Kespron Rovaniemen alueen avainasiakaspäällikkö Markku Kallinen kertoo.

Pienestä koostaan huolimatta yritys on Kesprolle tärkeä asiakas.

– On ihanaa huomata, että meistä huolehditaan yhtä hyvin kuin isoista toimijoista. Markku käy katsomassa, onko kaikki hyvin ja kysyy, voiko tehdä jotakin tai jopa lähtee tuomaan jotakin puuttuvaa, Schinmann kiittelee.

Toiveissa on yhteistyön syveneminen entisestään.

– Pyrimme vastaamaan yhä paremmin erikoisempiinkin raaka-ainetoiveisiin ja myös auttamaan Aurora Estatea reseptiikassa yhdessä Kespron Foodsterin kanssa. Haluamme olla asiakkaan matkassa sen kasvaessa ja laajentuessa, Kallinen lupaa.

Uniikki palvelukonsepti

Yrityksen menestyksen salaisuus on uniikki palvelukonsepti – laadukas palvelu ja yksityiskohdat. ”Etsi meidät, hemmottelemme sinut piloille”, kuuluu slogan. Asiakkaista pidetään huolta koko ajan.

Kesällä ja syksyllä Seikkula ja Schinmann työskentelevät kahdestaan, sesonkiaikaan työntekijöitä on kymmenkunta.

Aurora Estate -boutique-hotellin saunatila

– Ensimmäisenä toimintavuonna teimme kaiken itse, pesimme ja silitimme lakanat, hoidimme lumityöt, kannoimme puut, lämmitimme saunan, täytimme ja tyhjensimme paljun. Se oli kovaa, mutta hurtilla huumorilla selvittiin. Nyt tunnemme joka ainoan työn, ja ne on kirjattu manuaaliin muille. Menestys on oman työpanoksen tulosta ja vaivan arvoista, Seikkula sanoo.

Lapin perinteinen joulu–maaliskuun sesonki pitenee. Aurora Estatessakin on varauksia sen ulkopuolelle. Seikkula ja Schinmann miettivät toimintansa laajentamista. Ehkä piankin Aurora Estateja on myös pohjoisempana, Ruotsissa, Norjassa, järvellä, metsässä ja tunturissa.

Euroopan paras uusi hotelli 2018

Aurora Estate valittiin Euroopan parhaaksi uudeksi hotelliksi Boutique Hotel Awards -kilpailussa 8.11.2018 Lontoossa. Aurora Estate oli ainoa ehdolle päässyt suomalainen hotelli. Boutique Hotel Awards -ehdokkaat valitsee luksusmatkailuun erikoistuneiden ammattilaisten ja toimittajien raati. Merchant Taylors’ Hallissa järjestetty kilpailu on järjestyksessä kahdeksas.

Aurora Estate

Tutustu myös muihin Kespron asiakkaisiin:

Suomenlinnan Bastion Bistro >>

Iso paja valitsi Figgjon astiat >>

Cafe Roasberg erottuu yksityiskohdilla >>

Bella Loviisa -ravintola vaihtui pihviravintolasta vegaaniravintolaksi >>

Makers Kahvilan raakakakut ja vegaaniruoka houkuttelee >>

Salaattiasema sopii kasvissyöjille, vegaaneille ja sekaaneille >>

Kahvila-konditoria Caffitella hakee kasvua pikaruokaravintolalla >>

Espoo Catering kantaa vastuuta >>

El Fantissa uskotaan hyviin raaka-aineisiin ja selkeisiin makuihin >>

Luhta Tower Cafe on monipuolinen maisemaravintola >>

Ravintola Emo valitsi Figgjon astiat >>

Treffi Pub & Bistro on enemmän kuin lähiöravintola >>

Tenho Restobar on kortteliravintola Helsingin Kalliossa >>

Rafael's Steakhouse luottaa puuhiiliuuniin >>

Ismetin bisnes >>

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä