Kahvila-konditoria Caffitella hakee kasvua pikaruokaravintolalla

Caffitellan yrittäjät Hannu Liiri ja Minna Liiri kertovat kuinka pienestä kahvila-konditoriasta kasvoi kymmenen kahvilan ketju.

Julkaistu

Teksti

Mika Remes

Kuvat

Tommi Anttonen

Jyväskylän Seppälässä, Ahjokadulla toimivan Caffitellan ovi käy taajaan aamusta alkaen. Alueen yritysten väki tietää, mistä saa takuutuoreet leivät ja pullat sekä kotoisan lounasbuffetin. Ahjokadulla toimii myös leipomo, missä valmistuvat makeat ja suolaiset leivonnaiset Caffitella-ketjun kaikkiin toimipaikkoihin.

Caffitellan yrittäjät Hannu Liiri ja Minna Liiri ovat kasvattaneet pienen kahvila-konditoriansa kuin huomaamatta paikalliseksi kahvilajätiksi.

– Liikeideamme on myydä omat tuotteet omien kahviloiden kautta joko palvelutiskistä tai myymälästä. Vaikka yritys on kasvanut vuosi vuodelta, sen pitää pysyä persoonallisena ja tuntea asiakkaansa mahdollisimman hyvin, Hannu Liiri sanoo.

Paikallisesta yrityksestä suurleipomoksi

Caffitellan tarina alkoi vuosikymmen sitten, kun perinteikkäässä Elosen Leipomossa samaan aikaan työskennelleet Minna Liiri ja Risto Karjalainen alkoivat miettiä oman leipomoyrityksen perustamista. Minnalla oli kokemusta Elosen kahvila-konditorian vetämisestä Jämsässä ja Ristolla taas hallinnassa Elosen ravintola-alan kokonaisuus. Kun Hannu Liiri vielä toi pakettiin mukaan omat Vaasan Leipomosta hankitut monipuoliset taitonsa, eväät Caffitellalle alkoivat olla kasassa.

Kahvila-konditoria Caffitellan vitriinit ovat täynnä suolaista ja makeaa

– Näimme kuinka Elonen oli kasvanut paikallisesta yrityksestä valtakunnallisesti toimivaksi suurleipomoksi. Kun yritys kasvaa voimakkaasti, sen toimintatavat ja luonne muuttuvat toisenlaiseksi. Me halusimme palata yksinkertaisten perusasioiden pariin, leipoa perustuotteita ja myydä ne omasta kahvilasta paikallisille asiakkaille. Emme lähteneet keksimään pyörää uudelleen. Uskoimme siihen, että kun leipoo voilla, sokerilla ja kermalla tuttuja tuotteita ja tekee niiden tarjoamisesta arjen nautinnon, asiakkaat löytävät luoksemme, Minna Liiri muistelee.

Iloista tekemisen meininkiä

Ensimmäinen Caffitella remontoitiin Vaajakoskelle. Tiskiin leivottiin peruspullaa, munkkeja, viinereitä, riisipiirakoita ja perinteisiä kermakakkuja. Palveluun haettiin iloista tekemisen meininkiä.

– Asiakkaat innostuivat jutustamme niin paljon, että moni kiikutti meille vanhoja ”mummon ohjeita”. Silloin ymmärsimme, miten tärkeää yritykselle on asiakaspalaute. Täytyy aina muistaa, että emme tee työtä itsellemme vaan asiakkaalle, sanoo Hannu Liiri.

Vaajakoskella toimintaan tuli mukaan myös lounas.

– Meille tarjottiin mahdollisuutta hoitaa lähellä toimivan Pandan makeistehtaan lounasravintolaa. Kehitimme lounaan samalla ajatuksella kuin leipomon: hyvät raaka-aineet, maukkaat ja yksinkertaiset perustuotteet. Pyöritimme sitä menestyksekkäästi muutaman vuoden. Ymmärsimme, että lounas on mahdollisuus, jos aiomme laajentua, Minna Liiri sanoo.

Paikalliseen makuun sopiva

Vaajakoskelta alkoi kasvutarina, joka on synnyttänyt kymmenen Caffitellaa Jyväskylään ja sen naapurikuntiin Laukaalle ja Äänekoskelle. Liirien mielestä yritys on löytänyt nyt kasvun maantieteelliset rajat.

– Pidämme kiinni siitä, että toimimme ja valmistamme tuotteet paikallisesti ja tunnemme paikallisten maun. Haluamme myös olla lähellä henkilökuntaamme. Ilman osaavaa porukkaa Caffitella ei menesty. Meillä kaikki saavat osallistua ideointiin ja toiminnan kehittämiseen. Se on meillä tärkeä osa menestystä, Minna Liiri sanoo.

Kasvutarinassa merkitystä on ollut liikepaikkojen valinnallakin. Lähes kaikki Caffitellat toimivat ostoskeskuksissa. Kahvila-konditorian kannattaa Liirien mukaan toimia siellä, missä ihmiset varmasti liikkuvat.

– Pääsimme sisälle ostoskeskusten maailmaan, kun Keljon K-City-marketin laajennuksen yhteydessä meitä kysyttiin mukaan. K-Citymarket näki, että toimintamallimme palvelee hyvin markettiasiakkaita, Hannu Liiri kertoo.

Tiskin ja myymälän tuotteiden tulee näkyä selvästi ja kauas.

Liirien mukaan paras sijainti kahvilalle on heti kassalinjojen luona. Silloin poistuva asiakas ei voi olla näkemättä kahvilaa.

– Tiskin ja myymälän tuotteiden tulee näkyä selvästi ja kauas, Minna Liiri sanoo.

Caffitelloissa ei ole lokoisia nojatuoleja eikä sohvaryhmiä.

– Emme halua olla kenenkään olohuone, vaan paikka, jonne tullaan rentoon miljööseen hetkeksi irrottautumaan arjesta. Yhtenäistimme vastikään kahviloiden ilmeen. Se oli iso operaatio, mutta meille on tärkeää olla ajassa kiinni. Sisustuksessa pitää luottaa omaan visioon, kaikkia ei voi kuitenkaan miellyttää, Hannu Liiri pohtii.

Uutta kasvua pikaruokaravintolalla

Street Bite on Caffitellan uusi aluevaltaus. Street Biten slogan ”Pure makua” vihjaa sanaleikillä ydinajatukseen: makuja maailman katuruokakeittiöistä, hyvistä ja puhtaista kotimaisista raaka-aineista ja käsityönä valmistettuna. Listan kärkituotteina ovat hampurilaiset, burritot ja täytetyt focacciat.

Caffitellan Street Biten naudanlihahampurilainen ja ranskalaiset perunat

– Isoista pikaruokaketjuista erotumme sillä, että valmistamme kaiken itse. Meillä on oma sämpylä ja kastikkeet. Pihvi paistetaan tilauksesta paikan päällä rotukarjan jauhelihasta. Hinta hampurilaisaterialle on hieman korkeampi, mutta uskon, että eron myös maistaa, Minna Liiri sanoo.

Street Bite löytyy Jyväskylän Jyväskeskuksesta, Vaajakoskelta ja Laukaalta.

– Street Bite ei ole riippuvainen omasta leipomosta, joten se voi kasvaa minne vaan. Teemme työtä sen kehittämiseksi pitkäjännitteisesti. Alkukokemusten perusteella voi jo sanoa, ettei kasvu tähän jää, Hannu Liiri vakuuttaa.

Laatua ja hyvää makua

Kumppanuus Kespron kanssa on säilynyt läpi kasvun vuosien.

– Kespron tuotevalikoima on sopinut koko ajan hyvin tarpeisiimme. Se on kehittynyt ja monipuolistunut sopivasti samaa tahtia kuin meidänkin toiminta. Kespron toimitukset Jyväskylän seudulle ovat nopeat ja tehokkaat. Se on ollut tärkeää varsinkin lounastuotteen laadulle, kertoo Hannu Liiri.

Caffitellan strategia on kehittää mahdollisimman hyvänmakuisia tuotteita ja miettiä sitten, mihin hintaan ne pystytään kilpailukykyisesti asiakkaalle tarjoamaan.

– Uskomme kaikessa laatuun eikä se silloin ole halvimman hinnan tie. Hinnan pitää silti olla asiakkaalle houkutteleva. Kespron kanssa käydään joka vuosi tiukat hintaneuvottelut – ja joka vuosi hinnoissa on myös päästy molemmin puolin tyydyttävään ratkaisuun. Niin varmaan jatkossakin, Hannu Liiri sanoo.

caffitella.fi

Tutustu myös muihin Kespron asiakkaisiin:

Aurora Estate - boutique-hotelli Kolarissa >>

Suomenlinnan Bastion Bistro >>

Iso paja valitsi Figgjon astiat >>

Cafe Roasberg erottuu yksityiskohdilla >>

Bella Loviisa -ravintola vaihtui pihviravintolasta vegaaniravintolaksi >>

Makers Kahvilan raakakakut ja vegaaniruoka houkuttelee >>

Salaattiasema sopii kasvissyöjille, vegaaneille ja sekaaneille >>

Espoo Catering kantaa vastuuta >>

El Fantissa uskotaan hyviin raaka-aineisiin ja selkeisiin makuihin >>

Luhta Tower Cafe on monipuolinen maisemaravintola >>

Ravintola Emo valitsi Figgjon astiat >>

Treffi Pub & Bistro on enemmän kuin lähiöravintola >>

Tenho Restobar on kortteliravintola Helsingin Kalliossa >>

Rafael's Steakhouse luottaa puuhiiliuuniin >>

Ismetin bisnes >>

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä