Ismetin bisnes

Ismet Kuzu kehitti pienestä kebabpaikasta ketjun. Nyt hän keskittyy kahvipaahtimoon ja Ismet Restaurant -brändiin.

Julkaistu

Teksti

Leena-Kaisa Laakso

Kuvat

Karoliina Ek

Lohjan Perttilässä Ismet-ravintolan puu-uunissa palaa tuli. Uunissa paistuu yhdellä kertaa kahdeksankin pizzaa. Siinä, miten pienestä kebab-paikasta kasvoi kokonainen brändi ja oma kahvipaahtimo, tärkeää on ollut tinkimätön työ ja rohkeus mennä eteenpäin.

"Kuuntelen aina sisäistä ääntäni. Jos se on vahva, menen minne se sanoo", yrittäjä Ismet Kuzu kertoo.

Kaikki alkoi kebabista ja vanhasta autosta. 1990-luvun alussa Kuzu oli juuri tullut Suomeen, asui Forssassa, työskenteli huoltoasemalla ja haaveili ravintolasta. Ravintoloiden ja kahviloiden maailmaan hän oli ihastunut jo lapsena Turkissa.

Forssassa Kuzu tutki suomalaista ravintolamaailmaa ja huomasi että kebab- ja pizzapaikalle voisi olla tilausta. Hän päätti perustaa sellaisen. Rahoitusta saadakseen hän pisti autonsa myyntiin. Sen osti lohjalainen mies.

"Ostaja sanoi, että perusta ihmeessä ravintolasi Lohjalle. Siitä se lähti. Tiesin, että siinä on ravintolan paikka", Kuzu sanoo.

Hyvälle pizzalle oli tilaus

Kuzun ensimmäinen ravintola avautui Lohjaan vuonna 1993. Vuonna 1999 Kuzu perusti toisen Ismet-ravintolan Nummelaan. Vuosi 2013 oli taitekohta. Kuzu etsi Lohjan ravintolalle isompaa tilaa. Hän halusi sinne ison puu-uunin, jonne mahtuisi monta pizzaa. Sopivaa tilaa ei tahtonut löytyä.

"Lopulta päätin ottaa riskin ja rakentaa oman ravintolan Perttilään muutaman kilometrin päässä Lohjan keskustasta", Kuzu kertoo.

Riski oli iso. Kuzu kuitenkin uskoi ideaansa, suunnitteli unelmiensa ravintolan ja teetti puu-uunin. Listalle tulivat Angus-Hereford-burgerit, puu-uunissa paistetut pizzat, kebabit, salaatit, pastat ja pihvitkin. Pian asiakkaat löysivät uuden ravintolan.

Tarkkaa työtä kahvipaahtimossa

Kuzu kaipasi yhtä asiaa: hyvää kahvia. Syntyi idea kahvipaahtimosta. Tänä vuonna Lohjan kahvipaahtimo täyttää 3 vuotta. Paahtimon myötä Lohjalle on syntynyt myös oma paahtimokahvila, Cafe Carnevale.

"Ystävälläni on Turkissa iso kahvipaahtimo, menin hänen luoksensa oppiin. Tutustuin papulaatuihin ja kehitin sekoituksia", Kuzu kertoo.

Kuzu päätyi kolmenlaiseen sekoitukseen: tummaan, keskitummaan ja vaaleaan. Kun ensimmäinen kahvinpaahtokone osoittautui pian liian pieneksi, haettiin Turkista suurempi. Nyt kahvia voi paahtaa 40–500 kiloa päivässä.

Viimeiset vuodet ovat olleet Kuzulle hektisiä. Hän on perustanut kolme uutta ravintolaa: Vihtiin, Karkkilaan ja Nurmijärvelle. Kaikissa on oma yrittäjänsä, brändi on Kuzun.

Kesprosta tuotteet, ideat ja apua brändiin

Kespron kanssa yhteistyötä on tehty jo 16 vuotta.

"Meillä on todella hyvä yhteys Ismetin kanssa ja voimme hyvin avoimesti keskustella hänen tarpeistaan ja ideoistaan. Yritämme myös olla auttamassa muun muassa ruokalistan kehittämisessä. Lisäksi tapaamme säännöllisesti ja mietimme tuotteistusta ja uusia ideoita heidän tarjontaansa", Kespron avainasiakaspäällikkö Patrick Wardi sanoo.

"Kun ravintolaketjun konsepti on selkeä ja toimiva, on se myös helpompaa monistaa uusiin avattaviin ravintoloihin. On hyvin vaikuttavaa, miten yksi ravintola on monistunut jo kuuden ravintolan ketjuksi ja kaikki paikat mielletään paikkakuntiensa suosituimpien joukkoon", Wardi pohtii.

Tutustu myös muihin Kespron asiakkaisiin:

Aurora Estate - boutique-hotelli Kolarissa >>

Suomenlinnan Bastion Bistro >>

Iso paja valitsi Figgjon astiat >>

Cafe Roasberg erottuu yksityiskohdilla >>

Bella Loviisa -ravintola vaihtui pihviravintolasta vegaaniravintolaksi >>

Makers Kahvilan raakakakut ja vegaaniruoka houkuttelee >>

Salaattiasema sopii kasvissyöjille, vegaaneille ja sekaaneille >>

Kahvila-konditoria Caffitella hakee kasvua pikaruokaravintolalla >>

Espoo Catering kantaa vastuuta >>

El Fantissa uskotaan hyviin raaka-aineisiin ja selkeisiin makuihin >>

Luhta Tower Cafe on monipuolinen maisemaravintola >>

Ravintola Emo valitsi Figgjon astiat >>

Treffi Pub & Bistro on enemmän kuin lähiöravintola >>

Tenho Restobar on kortteliravintola Helsingin Kalliossa >>

Rafael's Steakhouse luottaa puuhiiliuuniin >>

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä