Suomenlinnan Bastion Bistro

Lyhyt matka lautalla, pitkä siirtymä tunnelmassa. Suomenlinnan lautalla kulkevat niin elämyksiä hakevat matkailijat kuin Kespron kuormatkin.

Julkaistu

Teksti

Jaakko Liikanen

Kuvat

Olli Urpela ja Istock

Helsingin edustalla Suomenlinnassa Bastion Bistroa luotsaavan Bastion Cateringin toimitusjohtaja Merja Helaniemi kehuu saarta vuolaasti.

Bastion Bistron ravintoloitsija Merja Helaniemi Suomenlinnassa

– Suomenlinna on aina auki ja lautta kulkee säännöllisesti. Saareen pääsee vartissa paikallisliikenteen lipulla. Kesäisin on vehreää ja talvisin lumi valkoista ja puut huurussa. Talvinen lauttamatka jäämurskan keskellä rouhien käy elämyksestä niin suomalaisille kuin ihan varmasti ulkomailta tuleville turisteillekin. Saari on huolto- ja jakeluliikennettä lukuun ottamatta autoton.

Ostot keskitetty Kesproon

Kespron auto tuo Suomenlinnan päälaiturin lähellä sijaitsevaan Bastion Bistroon tarviketäydennyksiä huoltolauttaa hyödyntäen kolmesti viikossa. Helaniemen mielestä ravintolatoiminta saarella ei ole tuotelogistiikan näkökulmasta haastavaa.

Kespron jakeluauto Bastion Bistron pihalla Suomenlinnassa

– Toisinaan kuulen tuollaistakin puhetta. Että miten niitä tarvikkeita sinne meren yli oikein saa. Mutta ei se ole meille mikään haaste. Tänne saa nopeasti ja riittävästi tavaraa.

Etukäteissuunnittelua ja ennakointia tarvitaan kuitenkin aina kun toimitaan saarella.

– Plan b on tärkeä olla olemassa. On ihan inhimillistä, että jotain voi joskus jäädä puuttumaan. Silloin täältä ei pääse kipaisemaan tukkuun ihan saman tien.

Bastion Bistro on keskittänyt hankintojaan Kesproon, sillä ostovolyymeilla on suuri merkitys saataviin ostohyvityksiin. Samassa kuormassa tulee huoltolautalla tavaraa myös Suomenlinnan K-Marketiin.

– Se on meidänkin kannaltamme hyvä juttu, että tarviketoimituksia tulee näin usein. Yhteistyömme sujuu mielestäni oikein hyvin, Helaniemi toteaa.

Historiallinen miljöö

Bastion Bistron tiloissa, vuonna 1892 valmistuneessa entisessä jalkaväen kasarmissa toimi aiemmin Yläkerho eli Ylis. Myös Klubi 20 -nimellä tunnettua paikkaa pyöritti Suomenlinnan päällystöyhdistys. Yläkerhon lopetettua toimintansa Suomenlinnan hoitokunta haki uutta yrittäjää konseptikilpailulla. Sen voitti Bastion Catering. Bistro aloitti toimintansa kesällä 2016.

Helaniemelle oli tärkeää se, että kyseessä oli konseptikilpailu. Hän halusi monitoimitilan upeasta historiallisesta miljööstä, jossa on myös juhlasali 75 hengelle, kaksi kabinettia sekä sauna.

– Tuskin olisimme kilpailuun osallistuneetkaan, mikäli kyseessä olisi ollut tavallinen ravintolatila. Halusimme ennen muuta paikan, joka mahdollistaa suurienkin tilaisuuksien, kuten hääjuhlien, syntymäpäiväjuhlien ja kokoustapahtumien järjestämisen.

Bastion Bistron ravintolasali Suomenlinnassa

Bastion Bistro on silti nimensä mukaisesti myös bistro. Ympäri vuoden avoinna olevan ravintolan ruokalistalla on bistroruokaa, pizzoja ja burgereita. Helaniemelle kyseessä on kuitenkin ennemmin tapahtumia jalostava talo kuin yksittäinen ravintola. Paikka on tilojensa moninaisuuden ja laajuuden vuoksi järjesteltävissä nopeasti uudelleen myös saman tilaisuuden aikana. Monitoimiravintolan tavalliseen päivään voi kuulua vaikkapa organisaation tyky-tapahtuma, jossa ensin kokoustetaan ja sen jälkeen lähdetään kierrokselle muualle Suomenlinnaan. Sillä aikaa heille katetaan pöydät illallistarjoilua varten.

Rakkaus Suomenlinnaan

Helaniemen puheesta huomaa, että tapahtumapalvelut ovat lähellä sydäntä. Juhlapalveluja pääkaupunkiseudulla järjestävä Bastion Catering Oy perustettiin vuonna 2009. Lähellä sydäntä on myös upea Suomenlinna, josta koko cateringyrityksen ajatuskin lähti liikkeelle.

– Sisareni pitää Suomenlinnassa kahvilaa ja hän sai sen myötä paljon häätarjoiluihin liittyviä pyyntöjä. Hän ei pystynyt yksin niitä hoitamaan, joten päätimme perustaa yhdessä cateringyrityksen. Päätöksenteossa auttoi se, että minulla on tapahtumajärjestäjäkokemusta aiemmasta työelämästä.

Yhtiö on järjestänyt juhlatilaisuuksia säännöllisesti lähes kymmenen vuoden ajan. Muun muassa Ensitreffit alttarilla -televisiosarjan kaikkien parien hääjuhliin, tänä vuonna jo kolmatta kertaa peräkkäin.

Suomen leijonalla varustettu kuohuviini

Nyt Helaniemi iloitsee siitä, että tiettyä uusiseelantilaista viiniä on tulossa Bastion Bistron juomavalikoimiin. Tarina viinistä alkoi mökillä Sulkavalla.

– Sulkavalainen ystäväpariskuntamme kävi mökillämme ja toi tullessaan pullon kuohuviiniä. Viini oli peräisin uusiseelantilaiselta Vicarage Lane -viinitilalta, jossa vieraidemme poika oli ollut talovahtina.

Lahjapulloa ei avattu tuolloin, vaan Helaniemi avasi sen miehensä kanssa myöhemmin. Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettu kuohuviini oli erinomaista. Kaulaetiketissä oli Suomen leijona, mutta miksi, Helaniemi pohti. Selvisi, että viinitilaa pitävän pariskunnan toinen osapuoli oli suomalainen Satu Lappalainen.

– Mietin että Suomen leijonalla varustettu laadukas kuohuviini voisi sopia hienosti Bastion Bistroon.

Viini yhdisti valtamerten yli

Viinitilalliset John Kennard ja Satu Lappalainen olivat tuolloin Suomessa ja, kun Helaniemi otti heihin yhteyttä, hän kuuli että pariskunta oli tulossa sukulaisten kanssa vierailulle Suomenlinnaan. Saman tien he saivat myös kutsun Bastion Bistroon.

Nyt Bastion Bistrossa pohditaan tilan muidenkin viinien ottamista viinilistalle.

– Huomasin, että viinit ovatkin auki Kesprolla ja voin saada ne ihan Bistron ovelle vaikka laatikko kerrallaan. Ei ole tarvetta sitoutua tilaamaan ja varastoimaan suuria määriä. Ilman Kesproa viinilistan täydennys Uudesta-Seelannista Vicarage Lanen viineillä olisi jäänyt tekemättä.

Bastion

Tutustu myös muihin Kespron asiakkaisiin:

Aurora Estate - boutique-hotelli Kolarissa >>

Iso paja valitsi Figgjon astiat >>

Cafe Roasberg erottuu yksityiskohdilla >>

Bella Loviisa -ravintola vaihtui pihviravintolasta vegaaniravintolaksi >>

Makers Kahvilan raakakakut ja vegaaniruoka houkuttelee >>

Salaattiasema sopii kasvissyöjille, vegaaneille ja sekaaneille >>

Kahvila-konditoria Caffitella hakee kasvua pikaruokaravintolalla >>

Espoo Catering kantaa vastuuta >>

El Fantissa uskotaan hyviin raaka-aineisiin ja selkeisiin makuihin >>

Luhta Tower Cafe on monipuolinen maisemaravintola >>

Ravintola Emo valitsi Figgjon astiat >>

Treffi Pub & Bistro on enemmän kuin lähiöravintola >>

Tenho Restobar on kortteliravintola Helsingin Kalliossa >>

Rafael's Steakhouse luottaa puuhiiliuuniin >>

Ismetin bisnes >>

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä